Avrupa Vatandaşlık Ödülü’ne laik görülen Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin eşbaşkanları Ali Tuncay ile Takis Hadjidemetriou’na ödülleri Güney Lefkoşa’daki Avrupa Birliği Evinde düzenlenen törenle verildi.

Törene, Cumhurbaşkanlığı adına Cumhurbaşkanlığı  Dışilişkiler Koordinatörü  Deniz Birinci, Rum Meclisi Başkanı Yannakis Omiru, eski Rum Yönetimi Liderlerinden Demitris Hristofias, Yorgo Vassiliu ve bazı yabancı misyon şefleri de katıldı.

KETTİS

Kıbrıs’taki Avrupa Parlamentosu Ofisi Başkanı Andreas Kettis törende yaptığı konuşmada, Avrupa Vatandaşlık Ödülü’nün Kültürel Miras Teknik Komitesi eş başkanları Ali Tuncay ve Takis Hacidemetriu’ya verilme nedeninin tüm Kıbrıs’ın ortak kültürel mirasının ortaya çıkması ve korunması için ortaya koydukları katkıolduğunu belirtti.

2008’den beri verilen Avrupa Vatandaşlık Ödülünün aktif vatandaşlığı, toplumlararası yakınlaşmayı teşviki için verilmeye başlandığını kaydeden Kettis,  ödüle laik görülen Tuncay ve Hacidemetriu’nun Avrupa Birliğinde çok kültürlülüğe önemli katkı koyduğunu vurguladı.

Törende Tuncay ve Takis Hacidemetriu’yu Avrupa Vatandaşlık Ödülü için öneren AKEL üyesi Neoklis Sylikiotis ve Takis Hadjıgeorgıou ve bazı Kıbrıs Rum Avrupa Parlamentosu üyeleri de birer konuşma yaptı.

1444393464.jpg

HADJIGEORGIOU

AKEL mensubu Takis Hadjıgeorgıou konuşmasında, Tuncay ve Hacidemetriu’nun Kıbrıs’ın tarihi eserlerinin korunması, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların birlikte birşeyler başarabileceği ve ortak dil kullanabileceğini gösterdiğini ifade etti.

Kıbrıs sorununun çözümü için sürdürülen müzakerelere de değinen Hadjıgeorgıou, geçmiş yaraların soruna çözüm bulunmasını zorlaştırsa bile çözüm yolunda inançlı ve kararlı kalınması gerektiğini belirtti.

Hadjıgeorgıou, Avrupa Vatandaşlık Ödülü’nün en büyük değerlere katkı yapan şahıslara verildiğini kaydetti.

SYLİKİOTİS

Neoklis Sylikiotis ise kültürel mirasın korunması ve barış için bir gelecek yönünde koydukları katkıyla Tuncay ve Hacidemetriu’nun, Kıbrıslı Türkler ile Kıbrıslı Rumlar arasında “birlikte yaşayabiliriz” düşüncesini  güçlendirdiğini kaydetti.

Sylikiotis, önyargıların üstesinden gelmeyi başaran Tuncay ve Hacidemetriu’nun çalışmalarının geçmişin kanlı hatıralar, ırkçılık ve düşmanlığın yerini karşılıklı saygıya bırakmasının zamanının geldiğini gösterdiğini ifade etti.

Neoklis Sylikiotis adada federal bir çatı altında siyasi eşitliği öngören bir çözümün mümkün olduğunu savundu.

TUNCAY

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Eş Başkanı Ali Tuncay konuşmasında, “Avrupa Vatandaşlık Ödülü, bizim şahsımızda, çalışmalarımızda katkıda bulunan Kültürel Miras Teknik Komitesi ve danışma kurulunun tüm üyelerine, yani Kıbrıs sevdalısı ailemize verilmiş oldu” dedi

Komite üyelerinin karşılıklı güven ve işbirliği ortamını oluşturarak birlikte çalışmayı öğrendiklerini kaydeden Ali Tuncay, Komite’nin çalışmalarına katkıda bulunan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Gelecek için Ortaklık ve Avrupa Birliği Destek Ofisi’ne teşekkür etti.

Kıbrıs’taki farklı medeniyetlerden kalan sayısız eserlerin bulunduğunu ancak bu eserlerin bir yandan doğal süreç içerinde bir yandan da insan eliyle yok edildiğini belirten Ali Tuncay, toplumlar arası çatışmalarda kültürel mirasların da hedef alındığını uzlaşı alanı olmaktan çok çatışma alanı yapıldığını belirtti.

Komite çalışmalarında her iki tarafta da “ötekinin eseri” şeklindeki yaklaşımı da değiştirmek gerektiğini gördüklerini kaydeden Tuncay, “Roma da, Bizansda, Venedik de, Osmanlı da biziz, Cami de bizim Kilise de bizimdir. Apostolos Andreas Manastırı da hepimizin Hala Sultan Tekkesi de hepimizindir. Kısaca ada üzerindeki tüm medeniyetlerin eserleri, ortak kültürel mirasımız ve ortak zenginliğimizdir” dedi.

Komitenin çalışmalarının Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rumların birlikte çalışmasının verimli olabileceğini gösterdiğini kaydeden Ali Tuncay, “Komite birlikte çalışabilmemiz, birlikte üretebilmemiz durumunda verimli olacağımıza örnektir. Birbirimize empoze etmedenbirbirimize karşı avantaj sağlamaya çalışmadan saygı, eşitlik, karşılıklı güven temelinde çalışarak Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına çalışmalar yapılabileceğini gösterdik” diye konuştu.

Ali Tuncay, işbirliğinin farklı alanlarda da yapılmasını temenni etti.

1444393451.jpg

ENGELLER VE KISITLAMALAR KALDIRILSIN

Kültürel mirasın her iki toplumun işbirliği ve refahına katkıda bulunan bir unsur haline gelmesi gerektiğini kaydeden Tuncay, “Bir yandan kültürel mirasın korunması için gerekli olan teknik ve mali yardımlar engellenerek diğer yandan kültürel miras korunamaz. Bu vesileyle kültürel mirasın korunmasını artık Kıbrıs sorunun bir parçası olmaktan çıkartılması amacıyla, bu yönde uygulanmakta olan engelleri ve kısıtlamaların kaldırılması gerektiğine vurgu yapmak isterim. Çok işimiz var ve bu işler Kıbrıs sorunununçözümünü bekleyemez” dedi.

Tuncay, tarih kitaplarının savaş, çatışma ve yapılan kötülüklerle doldurulduğunu,  kitaplarda birlikte çalışma ifadelerine yer verilmediğini belirterek geçmişin esiri olmamak gerektiğini belirtti.

HADJİDEMETRİOU

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Eş Başkanı Takis Hadjidemetriou ise ödülün Komite’nin tüm üyelerine atfedildiğini söyledi.

Komitede iki farklı yaklaşım yerine tek yaklaşımı benimsediklerini ifade eden Hadjidemetriou, kültürel mirasın karşılıklı saygı çerçevesinde çalışma ve kültürel mirası ortak miras kabul ederek kurtardıklarını kaydetti.

SALAMİS’TE İŞBİRLİĞİ

Samimi çalışma ve empati yaprak neler başarılabileceğini gösterdikleri kaydeden Hadjidemetriou, Salamis harabelerinde de işbirliği yapılmasını temenni ettiklerini kaydetti.

Hadjidemetriou, çok kültürlülük kabul edildiği takdirde ortak bir gelecek kurmanın mümkün olduğunu  ifade etti.

1444393439.jpg