Asmaaltı ve Arasta Esnafı Derneği Başkanı Tanju Müezzinoğlu, Kumarcılar Hanı’nın adının değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Müezzinoğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça’ya konuyla ilgili olarak gönderdiği mektupta, “Osmanlı tarihinde, kültüründe kumar ile ilgili hiçbir bağlantı yoktur. Bu yanlış ismin düzeltilmesi gereğine inanıyorum” görüşünü savundu.

Kumarcılar Hanı isminin aslında Hımarcılar Hanı isminden geldiğini iddia eden Müezzinoğlu, bazı medya mensupları ile de paylaştığı mektubunda şunları dile getirdi:

“Kumarcılar Hanı meşhur Asmaaltı Meydanı'ndadır. Eskiden Buğday Pazarı olarak da bilinen bu han, Büyük Han’dan sonra gelen en eski ve büyük bir handır. Kumarcılar Hanı’nın kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte girişi, Venedik ve Lüzinyan dönemini yansıtmaktadır. Eskiden şehre gelen ve ticaret yapan köylülerin hem kendileri hem de hayvanları için konaklama yeri olup ‘Hımarcılar Hanı’olarak isimlendirilmiştir. Fakat bu isim zamanla halk ağzında Kumarcılar Hanı olarak yer değiştirmiştir.”

Hanla ilgil bazı teknik detaylar da veren Müezzinoğlu, “Derneğimizin Büyükelçimizden ve Anavatanımızdan isteği şudur: Bu Osmanlı – Türk eserinin esas ismi ile anılması için (Hımarcılar Hanı) gerekli girişimlerin yapılması...”