Restorasyonu tamamlanan Lefkoşa Surlariçindeki tarihi Kumarcılar Hanı, Çarşamba gün yeniden hizmete açılıyor.

Turizm ve Çevre Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Finansmanı TC Yardım Heyeti tarafından karşılanan ve 1. Etabı Aralık 2012 itibarıyla Eski Eserler ve Müzeler Dairesi ile Planlama ve İnşaat Dairesi’nin kontrollerinde Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Turizm Planlama Dairesi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tarihi Kumarcılar Hanı’nın restorasyonu tamamlandı.

Kumarcılar Hanı’nın açılışı, 23 Kasım Çarşamba günü saat 14.30’da gerçekleştirilecek.

Turizm ve Çevre Bakanlığı, 12 Temmuz 2011 tarihinde imzalanan bir protokolle, yok olmaya yüz tutmuş olan Kumarcılar Hanı’nı turizme kazandırılabilmek amacıyla 12 yıllık bir dönem için kullanım hakkını mal sahipleri Aziz M. Kent ve A. Behzat Azizbeyli’den devralmıştı.

Kumarcılar Hanı, Osmanlı idaresinden günümüze kadar olan süreçte Lefkoşa’da inşaa edilen 18 handan biri ve Osmanlı döneminde inşa edilmiş olan Büyük Han’dan sonraki en önemli han binası.

Restorasyon esnasında yıkık durumda olan Batı cephesindeki odaların temel işleri yapılırken Venedik dönemine ait olduğu düşünülen 70 cm kalınlığında 2 büyük kemer açıklığına sahip bir duvar bulundu.

Tam tarihlendirme yapılabilmesi için hanın önemli görülen birkaç noktasından alınan taş ve harç örnekleri İstanbul Yeditepe Üniversitesi laboratuarına gönderildi.

Bu kemerler açığa çıkarılırken çok miktarda su testisi, küp ve seramik parçaları bulundu. Bulunan parçalar Eski Eserler ve Müzeler Dairesi tarafından restorasyonu yapılarak bulundukları yerde oluşturulan özel bir bölümde, ortaya çıkarılan kemerlerle birlikte sergilenecek.