Özlem Çimendal

Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, Mavi dil hastalığı ile ilgili olarak Yeni Bakış’a açıklamalarda bulundu.

KKTC’nin Rum tarafının alacağı kararı beklediğini söyleyen Kıbrıs Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Umut Sayılı, Güney’de geviş getiren tüm hayvanların hasta olup olmadığına bakılmaksızın aşılanacağı kararı alınması üzerine, Kuzey’de de aşı seçeneğinin düşünülmesi gerektiğini kaydetti. Mavi dil hastalığının

Güney’de ortaya çıktığını ve Kuzey’e de bulaştığını hatırlatan Sayılı, Güney yetkililerin AB ile koordinasyon halinde hastalıkla mücadele ettiğini dile getirdi.

“Dezenfeksiyon ve karantina yapıldı”

Kuzey’de mavi dil hastalığının görüldüğü bölgelerde sineklerle mücadele, çiftlik koşullarının dezenfeksiyonu ve karantina işlemlerinin dışında bir işlem yapılmadığını ifade eden Sayılı, sınır bölgelerinde alınan önlemlerin ve karantinaların sonuç verdiğini, hastalığın başka bölgelere yayılmadığını kaydetti.

“Sınır bölgelerinden başka bölgelere yayılmadı”

Mavi dil hastalığının sınır bölgelerinde görüldüğünü, bu bölgelerde de gerekli karantinaların alındığını söyleyen Sayılı, “Sınır bölgelerinde genel hijyen koşulları, dezenfeksiyon gibi önlemler alınarak karantina uygulandı. Mevcut bölgelerin dışında hastalığa rastlanmadı” şeklinde konuştu.

“Akıncılar ve Meriç’te çıktı”

Mavi dil hastalığının görüldüğü ve karantinaya alınan bölgelerin Akıncılar, Meriç, Beyarmudu ve Yiğitler olduğunu ifade eden Sayılı, bu bölgelerde gerekli dezenfeksiyon önlemleri alındıktan sonra hastalığın yayılımının durdurulduğunu kaydetti.

Kuzey’in hastalıkla mücadeledeki yol haritası Güney olacaktı

Hastalıkla mücadele konusunda bakanlığın son olarak Güney’in alacağı önlemlere göre yol haritası belirleyeceği bilgisinin olduğunu dile getiren Sayılı, Güney’de geviş getiren küçük-büyük baş hayvanların tamamına tedbir amaçlı uygulanacak aşılama kararı sonrası Kuzey’deki yetkililerin tavrının ne olacağını kendilerinin de merak ettiğini ifade etti ve Kuzey’in hastalıkla mücadeledeki yol haritasının Güney olacağı olduğuna işaret etti.

“Sınır bölgelerinde kontrol yok”

Kaçak etler konusundaki tehlikeye de dikkat çeken Sayılı, Güney’den Kuzey’e önlenemeyen kaçak et transferi konusunda daha etkin çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı ve sınır bölgelerindeki etkin kontrollerin ekikliğinden söz etti.

“Kaçak geçenlerin yüzde 10’u yakalanıyor”

 Sayılı, “Sınır bölgelerinde kontrolün çok fazla olduğu söylenemez. Kaçak geçenlerin yüzde 10’u yakalanıyor. Diğerleri kaçak et transferine devam ediyor. Bu ciddi bir sorun” dedi.

“Sadece et değil, kaçak canlı hayvan da geçiriliyor”

Ayrıca sınırlarda sadece kaçak et değil, canlı hayvan geçişlerinin de söz konusu olduğunu ifade eden Sayılı, “Bu gizli bir bilgi değil, bunu herkes biliyor. Ciddiyetin farkına varmalıyız. Sınır bölgelerindeki denetimler artırılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Tarım Bakanlığı ve Gümrük birlikte kontrol sistemi belirlemeli”

Sınırlardan kaçak yollardan sağlık açısından tehlike arz edebilecek geçirilen etlerin kontrolünün ciddiyetine dikkati çeken Sayılı, “Bu önlemi gümrük ve Tarım Bakanlığı’nın birlikte almaları gereken bir karardır. Bu bölgelerde sınır kontrol noktaları mı yoksa başka kontrol noktaları mı oluşturacaklar? Bunun kararını vermeleri gerekir. Sınırlardaki kontroller çok önemli” dedi.