Törende, protokol sırasına göre anıta çelenkler sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı eşliğinde Bayraklar göndere çekildi, anıt özel defteri imzalandı.

Törende anıt özel defterini, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nı temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga,  TBMM’yi temsilen  TBMM Başkan Vekili Mehmet Naci Bostancı, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini temsilen Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen Genel Kurmay 2’inci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler imzaladı.

Törene,  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’nı temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, TBMM Başkan Vekili Mehmet Naci Bostancı, Başbakan Ömer Kalyoncu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş, 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay,  TSK Genel Kurmay 2’inci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, KTBK Komutanı Korgeneral İlyas Bozkurt, GKK Tümgeneral Erhan Uzun, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral Taci Kurul, 39’uncu Tümen Komutanı Tümgeneral Sadık Piyade, 14’üncü Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Bülent Tuğrul, GKK Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Erdinç Korkuter, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Anamuhalefet DP UG Genel Başkanı Serdar Denktaş, Türkiye Cumhuriyeti Anahuhalefet CHP Milletvekili Faik Öztırak, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bazı milletvekilleri, siyasi parti, muharip dernek ve kurum kuruluşların temsilcileri katıldı.

AKINCI

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı anıt özel defterine şunları yazdı:

“KKTC’nin 32’inci yılında yine huzurunuzdayız. Kurucusu olduğun ve laik, demokratik bir hukuk devleti olarak öngördüğün Türkiye Cumhuriyeti ile dayanışma içerisinde, halkımıza daha güzel bir gelecek kurmanın mücadelesini veriyoruz. Bir yandan Kıbrıs sorununa çözüm bularak, hakettiğimiz uluslararası toplum içinde saygın bir yer etme uğraşını sürdürürken, öte yandan da KKTC’yi ekonomisi ve demokrasisi ile güçlü bir yapıya kavuşturmaya çalışıyoruz.

Biliyoruz ki gelecekte federal bir çözümde ve AB’de sağlıklı olarak var olabilmek, yaşayıp yarışabilmekiçin her açıdan güçlü olmak zorundayız ve senin çağdaşlaşma olarak gösterdiğin hedefe en kısa sürede ulaşmak azmindeyiz. Bu düşüncelerle KKTC’nin 32’inci yılında senin ilke devrimlerini gönülden benimseyip uygulamış olan halkımla birlikte seni bir kez daha saygı ile anıyoruz.”

KASIRGA

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ise özel deftere şunları yazdı:

“Büyük Türk Milleti’nin ayrılmaz  parçası Kıbrıs Türkü’nün verdiği varlık ve özgürlük mücadelesinin en değerli eseri olan KKTC’nin 32’inci yılını yine coşkuyla kutluyoruz. Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin, aziz şehitlerimizin kanlarıyla kurdukları bu cumhuriyet Kıbrıs Türkü’nün dünya üzerindeki varoluşunun ve her daim var olacağının en somut delilidir. Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve menfaatlerinin korunmasını teminen, Türkiye Cumhuriyeti’nin Anavatan ve garantör ülke olarak ahdi ve tarihi sorumluluklarını yerine getirme kararlılığında olduğunu manevi huzurunuzda bir kez daha teyit ediyoruz. Bu vesileyle tüm şehitlerimize allahtan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.”

BOSTANCI

TBMM Başkan Vekili Mehmet Naci Bostancı  da özel deftere şunları yazdı:

“Kıbrıs Türk halkının yıllar boyu onurlu ve zorlu bir mücadele vererek elde ettiği bağımsızlığının en önemli eseri olan KKTC’nin 32’inci yıldönümünü Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle birlikte kutluyor olmanın heyecanı içerisindeyiz. İlke devrimlerizden ilham ve güç alarak değerli önderlerinin liderliğinde birlik ve beraberlik ruhuyla kurulan bu cumhuriyet Kıbrıs Türkü’nün hak ettiği özgürlüğün ve varoluşun en önemli sembolü olmuştur. Kıbrıs Türk halkının haklı davası için verdiği mücadeleye olan inancımızı yinelerken aziz hatıranız önünde saygı ve şükranla eğliyoruz.”

TÜRKEŞ

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Yıldırım Tuğrul Türkeş ise şunları yazdı:

“Kıbrıs Türk halkının egemenliğini tüm dünyaya ilan ettiği 15 Kasım’da KKTC’nin kuruluş yıldönümünü Kıbrıslı Türk kardeşlerimizle birlikte aynı gurur ve heyecanla kutluyoruz. Kıbrıs Türkü ile geçmişte omuz omuza verdiği bu şanlı ve haklı mücadelede olduğu gibi Türkiye bugün de barış, güvenlik, istikrarve refahın güçlendirilmesi hedefiyle her platforumda KKTC’ye olan desteğine devam etmektedir. Manevi huzurunuzda Türkiye Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk halkına karşı sorumluluklarını kararlılıkla yerine getirmeye devam edeceğini ifade ederken Kıbrıslı kardeşlerimizin de Cumhuriyet Bayramı’nı gönülden kutlarım.”

GÜLER

TSK Genel Kurmay 2’inci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler  de özel deftere şunları yazdı:

“Ebedi Başkomutanımız Yüce Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk:

Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi sonucunda kendi kaderini tayin etme hakkı temelinde ilan ettiği Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 32’inci kuruluş yıldönümünde huzurunuzdayız. Gücünü ilke ve devrimlerinizden alarak haksızlık ve zulme karşı özgürlük ve ulusal kimliğini korumak için eşsiz bir mücadele veren Kıbrıs Türk halkı davasını evrensel niteliklere sahip, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti kurarak taçlandırmıştır. Bizler, düşüncelerde ve gönüllerde filizlenen yol göstericiliğinle aydınlattığın uygarlık yolunda kararlı ilerleyişimizi sürdürerek, Kıbrıs Türk halkının bekası ve güvenliğinin sonsuza dek teminatı olmaya devam edeceğiz. Türk Silahlı Kuvettleri olarak ecdadının manevi mirasından eşsiz zaferlerle dolu şanlı tarihinden ve asil Türk Milletinin sevgisinden aldığı güç ve azimle dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de Kıbrıs Türkü’nin özgürlük ve bağımsızlığı uğrunda her türlü fedakarlığı sergileyeceğimize manevi hurunuzda bir kez daha söz veriyoruz. Bu anlamlı günde aziz hatıranız önünde saygıyla eğiliyoruz.”