Haluk Doğandor

Gemikonağı bölgesinde bulunan eski CMC maden ocağının hemen yanı başında Jeoloji ve Maden Dairesi’nin başlattığı su sondajı, bölgede tarımla uğraşan vatandaşların tepkisiyle karşılaştı. Jeoloji ve Maden Dairesi’nin maden bölgesi yanında başlattığı sondaja karşı çıkan vatandaşlar, bölgede 10 metre arayla birçok kuyu bulunduğunu, suyun zaten aşırı çekimlerden tuzlandığını söyledi. Jeoloji ve Maden Dairesi’nin bu sondajı hangi amaçla yaptığını anlamadıklarını ifade eden bölge sakinleri, bakanlığın bu uygulamalarını çelişkili bulduklarını ifade etti.

Su analizinde yüksek oranda alüminyum çıktı

Sular Komitesi’nin aynı bölgede, 1999 yılında adına tahsis edilen bir kuyuyu, içeriğinde yüksek oranda alüminyum var diye 2007 yılında elinden aldığını söyleyen Rayıf Altıner, “Bu ne çelişki?” diye sordu. “Mademki bu suda yüksek oranda alüminyum çıkıyor, o zaman neden hala su elde etmek için sondaj yapıyorlar?” diyen Altıner, yeni kazılan sondaj kuyusu ile kapatılan kuyu arasında 15 metre olduğunu belirtti.

Peşkeş mi çekiliyor?

Bu sondajların birilerine peşkeş çekilmek için yapıldığını ifade eden Altıner, “Bu su işlerinde çok dolaplar dönüyor” dedi. Aynı bölgede Yeşilyurt Sulama Birliği’nin de kuyusu olduğunu, onların sularının da buradan gittiğini söyleyen Altıner, aralarında 10-15 metre mesafe bulunan kuyuların analizlerinin farklı çıkıp çıkamayacağını sorguladı.

“Benim kuyumu neden kapattınız?”

Kendisinin, fazla oranda alüminyum içerdiği için elinden alınan su kuyusunun hemen yanında bulunan bu kuyuların da risk taşıdığını ileri süren Altıner, “Eğer bunlarda kanser riski yoksa o zaman benim kuyumu neden kapattınız” diye sordu.

Bu sondajı sonlandırın

Kendine ait mandalina bahçesinin hemen yanı başında yapılan sondaja tepki gösteren Hasip Avcıoğulları, “Açılan bu su kuyusu aynı bölgeden beslendiğimiz damarı kurutacak” diye isyan etti. “Başka kuyu açacak yer bulamadılar da mı buraya açıyorlar?” diye soran Avcıoğulları, “Burada bir kuyu daha açılmasına tahammülümüz yok” şeklinde konuştu.

İlgili bakanlığı insafa çağıran Avcıoğulları, bu sondajı sonlandırmalarını istedi.

Zararlı element bulunursa su kullanılmaz

Jeoloji Maden Dairesi’nin başlattığı sondaj çalışmalarını yöneten Sondaj Şube Amiri Hasan Öznesil ise yaşananlar hakkında gazetemize şunları söyledi:
“Bizim burada öncelikle amacımız, suyun bulunabilmesi, daha sonra yapılacak tahlille kullanılabilecek olmasıdır. Eğer yeterli su bulunabilir ve yapılan tahlil sonucunda bir anormallik olmazsa, su kullanılır. Ancak tahlillerde istenmeyen bir durum ortaya çıkarsa, bu suyu kullanmayız. Zaten burada kuyuyu açmamızın bir diğer anlamı da bölgedeki suyun miktarı ve durumunu kontrol etmektir. Suda zararlı elementler bulunursa, bu suyu yalnızca kontrol amaçlı kullanır ve denetleriz.”

“Kanser olmak istemiyoruz”

CMC bölgesi içinden tarlasına su çeken bir vatandaşın hortumunu koyduğu su birikintisinin rengi ise ürkütücü boyutlardaydı. Kırmızı renkli su etrafındaki kayaları sarıya boyamış, adeta bakır parlaklığı içinde parlıyordu. Buradan çekilen su ile tarım ürünlerinin sulanması sonrasında bu ürünleri yiyeceklerin sağlığının akıbeti konusunda Sağlık Bakanlığı’nı açıklamaya davet eden bölge sakinleri, “kanser olmak istemiyoruz” dedi.

untitled-1-785.jpg