Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası(KTÖS), Maliye Bakanlığı önünde "Kaynak yok, Kaymak Var" sloganı ile eylem yaptı.

KTÖS Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla düzenlenen eylemde, Sendika tarafından hazırlanan ekonomik kaynak sağlayacak 23 maddelik öneri paketi okundu.

Eylemde ayrıca, kaymaklı ekmek ve kaymaklı börek ikram edildi.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil eylemde yaptığı konuşmada, KKTC ile Türkiye arasında imzalanan ekonomik programların her zaman Kıbrıs Türk halkının üretimden kopmasına neden olduğunu ve göçe zorladığını savundu; Maliye Bakanı Birikim Özgür’ün 2016-2018 Ekonomik Programı’nın bir an önce imzalanması gerektiği yönündeki açıklamalarını eleştirdi.

Maliye Bakanı ile yapılan protokol görüşmelerinin ardından Sendikanın Bakanlığa görüşlerini sunduğunu ancak Bakanlığın, yanıt vermeye hazır olmadığı şeklinde bir yaklaşımla görüşmeleri berhava ettiğini savunan Elcil, Hükümetlerde “kaynak yok” gerekçesiyle maaşlara artışı reddetme ve kesintiye gitme anlayışı geliştiğini iddia etti.

Az gelirlilerin gelirini arttıracak kaynakların bulunabileceğini belirten Elcil, “Kaynak vardır, bu kaynakları her hükümetle bir araya geldiğimizde sunuyoruz ancak bunu dikkate alan bugüne kadar olmamıştır. Bu hükümet geniş tabanlıdır ve yapamayacağı hiçbir yasa yoktur. Bizim önerdiğimiz 23 madde vardır. Kaymağı yiyenleri durdurmak için radikal tedbir gereklidir” dedi.

1449067897.jpg

HÜKÜMETE EKONOMİK PROGRAMLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPMA ÇAĞRISI

2016-2018 dönemini kapsayan Ekonomik Programda kamu çalışanları ve emeklilerin maaşları ile mevduatlardan kesinti yapılmasının öngörüldüğü yönde duyumlar aldıklarını kaydeden Elcil, hükümete iddialarla ilgili açıklama yapma çağrısında bulundu.

Şener Elcil, Devletten her ay 35 bin maaş çıktığını, 7 bin kişinin toplam maaşların yüzde 65’ini, 28 bin kişinin de yüzde 35’ini paylaştığını savundu.

KAYNAK SAĞLAMAYA YÖNELİK ÖNERİLER

KTÖS Başkanı Semen Saygun tarafından okunan kaynak sağlamaya yönelik öneriler arasında, milletvekili ve belediyelerin sayısının azaltılması da bulunuyor.

Devlette yüksek maaş çekenlerden kesinti yapılması ve bununla taban maaşların desteklenmesi ve emekli maaşlarına bir tavan getirilmesi de öneriliyor.

Müşavirliğin kaldırılması ve müsteşarların görev sürelerinin sonunda eski görevlerine  dönmelerini sağlayacak yasal değişiklik, Cumhurbaşkanlığı örtülü ödeneğinin kaldırılması, Türkiye’den kutlamalar için gelen resmi heyetlerde kısıtlamaya gidilmesi ve 2 bin 35 olan polis sayısının bin 100’e indirilmesi öneriliyor.

Seçim dönemlerinde siyasi partilere verilen bağışların kayıt altına alınması, kumarhane ve bet ofislerinin vergilerinin arttırılması, nereden buldun yasası çıkartılarak vergi kaçakçılarının üzerine gidilmesi, vergi bağışlamalarının durdurulması, Türkiye’den gelen şirketlere yönelik 15 yıllık vergi muafiyetinin  kaldırılması, askeri kantinlerin faaliyetlerinin sınırlandırılması, ülkeye gelen yabancı sanatçıların vergilendirilmesi önerileri de, KTÖS’ün kaynak yaratmaya yönelik öneri paketinde yer alıyor.