Komite, Cumhurbaşkanlığı Bütçesi ardından, 22 milyon bin 740 TL olarak öngörülen Mahkemeler Bütçesi’ni ele aldı.

Cumhuriyet Meclisi Mavi Salonda yer alan komite toplantısında Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri de hazır bulundu.

Görüşmeye, milletvekilleri Ersin Tatar, Mustafa Arabacıoğlu, Armağan Candan, Ömer Kalyoncu, Hamza Ersan Saner,Tufan Erhürman, Ünal Üstel katıldı.

TATAR

Mahkemeler bütçesi üzerinde ilk sözü UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar aldı.

Ersin Tatar, mahkemelerin KKTC’de adaletin yerine getirilmesi için son derece önemli olduğuna işaret ederek, mahkemelerde çok sayıda davanın devam ettiğini söyledi.

Hükümetleri döneminde mahkemeler için yaptıkları düzenlemelere dikkat çeken Tatar, borç ve faiz mağdurlarının sorunlarına değindi.

Mahkemelerin mevcut personeliyle çok sayıdaki davaların yükünü kaldırmasının mümkün olmadığına işaret eden Tatar, gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasıyla mahkemelere yardımcı olunması gerektiğini kaydetti.

Tatar, mahkemelere olanaklar çerçevesinde daha faza bütçe verilmesi gerektiğini görüşünü dile getirdi.

ÖZGÜR

Tatardan sonra söz alan Komite Başkanı Birikim Özgür de demokrasiye çok önem verdiklerini, haliyle yargının etkin çalışabilmesi için gerekli katkının yapılması gerektiğini söyledi.

Özgür, Seçim manifestolarında yargı için yer alan maddelere değindi.

Ülkede yargı bacağında yapılması gereken çok işler olduğunu belirten Özgür, yargı organından gelen görüşlerin yapılacak işleri daha iyi şekillendirebileceğini kaydetti.

CANDAN

Armağan Candan da, Anayasa sürecinde yaşananlara dikkat çekerek, Anayasa’nın kabul edilmemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Adaletin imkansızlıklar içinde olan binalarda dağıtılmaya çalışılmasının üzücü olduğuna işaret eden Candan, İskele’de açılan çağdaş mahkeme binasının başka bölgelerde de örnek olmasını temenni etti.

SANER

UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner de, yargıya olan güvenin en yüksek düzeyde çıkmasının, tüm imkansızlıklara rağmen işini en iyi şekilde yapmaya çalıştığının göstergesi olduğunu söyledi.

Mahkemelerde çalışma koşullarında yaşanan sıkıntılara değinen Saner, tüm bölgelerde personelin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Artan dava sayısına göre, sonuçlandırılan davaların bir yıl önceki seviyeyi yakaladığını ifade eden Saner, bunun sevindirici olduğunu belirtti.

Saner, Yargıç alımı ve hizmet içi eğitime gönderilmesi konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti.

ERHÜRMAN

Saner’den sonra söz alan Tufan Erhürman da, Mahkemelerin en güvenilir kurumlardan biri olduğunu belirterek, yargıya olan ihtiyacın her geçen gün arttığını kaydetti.

Yargıç sayılarının arttırılamaması nedeniyle ciddi sorunlar yaşandığını ifade eden Erhürman, bunun da kaçınılmaz olarak kaliteyi düşürdüğünü söyledi.

Türkiye, İngiltere ve KKTC’de hukuk fakültesi sayısının artmasıyla da kalitenin düştüğünü anlatan Erhürman, bunun giderilmesi için en azından KKTC’deki hukuk fakülteleri için  kontenjan konusunun gündeme getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Erhürman özelde yargıç atamaları, genelde ise; mahkemelerin diğer ihtiyaçları için reforma ihtiyaç duyulduğunu belirterek, mahkemeler bütçesinde bunun ele alınmasını istedi.

ÖNERİ

Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri de, yargıya güven duyulmasının kendisini memnun ettiğine dikkat çekerek, bütün uğraşlarının bu güven duygusunu en üste seviyeye çıkarmak olduğunu belirtti.

Çalışanların görevlilerini mesai mevhumu gözetmeden yaptığını vurgulayan Öneri, nöbetçi hakimlerin gece herhangi bir saatte hazır olduğunu, bunun karşısında herhangi bir ücret almadıklarını ve özenli bir şekilde çalıştıklarını anlattı.

Bunun sadece hakimler için değil mesai çalışan personel için de geçerli olduğunu belirten Öneri, mahkeme personelinin günlük binlerce dosyayı elden geçirdiğini söyledi.

Mahkemelerin yükünün çok ağır olduğuna dikkat çeken Öneri, bütçenin artırılması konusunda söylenenleri olumlu buluğunu ve kendi duygularının dile getirildiğini kaydetti.

Araba ihtiyaçları olduğunu, bunun bütçede yeteri kadar olmadığını söyleyen Öneri, özellikle Lefkoşa mahkemesinin güvenlik yönünden sıkıntıları olduğunu anlattı.

Bir alarm sistemi talep ettiklerini, bunun bütçede görülmediğini söyleyen Öneri, elektronik ortamda yapılan işler için bilgisayar sunucu sistemi talep ettiklerini bunun da bütçede yer almadığını anlattı.

Bina sorunlarının çok ciddi olduğunu dile getiren Şafak Öneri, özellikle Yüksek Mahkeme’ye ayrı bir bina yapılması gerektiğini söyledi.

Ağır ceza mahkemelerinin merkezleştirilmesi için düşünceleri olduğunu anlatan Öneri, bunun için de bina ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Polisin bıraktığı binalara 7 senedir tek bir çivi bile çakılmadığını belirten Öneri, “Şu an adalet gecikiyor evet ama bu hakimlerden kaynaklanmaz. Esas sorun yargıç eksikliğidir” dedi.

Bugünün şartlarında yargıç sayısının yeterli olmadığını ifade eden Şafak Öneri, mutlaka Anayasa’nın değiştirilerek sayı artırımına giderilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaza mahkemelerindeki durumun da buna benzediğini belirten Öneri, Güzelyurt ve Lefke bölgesi için de üç gün görev yapacak kıdemli hakimin gönderilmesini düşündüklerini kaydetti.

İyi adaletin koşulu iyi hakim ve personelden geçtiğini vurgulayan Şafak Öneri, personelin mutlaka tecrübeli olması gerektiğini söyledi.

Öneri, seçim sonuçları konusunda Yüksek Seçim Kurulu’nda geçmişte uygulanan yöntemin kullanılmayacağını söyleyerek, açıklama yönteminin değiştirileceğini kaydetti.

Kalitenin düşmesi konusundaki eleştirileri de yanıtlayan Şafak Öneri, buna katıldığını ifade etti.