Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bugün saat 10.40’da toplandı.

Milletvekillerinin 7 güncel konuşma talebinde bulunduğu Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısının gündeminde ayrıca, Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’nın Merkez Şubesi’nden Güzelyurt Şubesine para transferi sırasında meydana gelen soygun olayı hakkındaki Meclis Araştırma Komitesi’nin raporu da yer alıyor.

ÇAKICI

Güncel Konuşmalar öncesinde TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı söz alarak, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun dünkü açıklamalarını eleştirdi.

Ertuğruloğlu’nun, “Herkes gibi biz de çözüm istiyoruz ama iki taraf da nasıl çözüm istediğini tanımlayamamıştır” yönündeki sözlerine değinen Çakıcı, çözümün, onca imzalanan metin ve ortak açıklamadan sonra nasıl olur da “tanımlanamamış” olarak nitelediğini sordu.

Bu açıklamaların Ertuğruloğlu’nun mu, yoksa hükümetin mi vizyonu olduğunu bilmek istediğini belirten Çakıcı, Ertuğruloğlu’nun TC Cumhurbaşkanı ile yapacağı görüşmenin de “sadece fotoğraf çekmek” amaçlı olduğunu savundu.

Çakıcı, Ertuğruloğlu’nu da “şov yapıp, çözümsüzlük pompalamak için temaslar yapmakla” itham etti.

Hükümetin Türkiye’ye mesajı varsa bunu bilmek istediğini kaydeden Çakıcı, çözümü desteklenmiyorsa bunun açıkça söylenmesini istedi.

Çakıcı, Güney Kıbrıs’ta meydana gelen yangın konusuna ve yardım edilmemesine değinerek, “Amaç yardımsa, şartlara uymak gerekirdi” değerlendirmesinde bulundu. Amacın yardım etmek olması gerektiğini ifade eden Çakıcı, “Niyet varsa adam gibi yardım edilir. Taleplere, süreçlere saygı duyulması gerekir” dedi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı, Maliye Bakanı Serdar Denktaş söz alarak, Güney Kıbrıs’ın, 20 uçak ve helikopterin üstesinden gelemediği yangınla mücadelede teklif dilen yardımı 4 gün sonra şartlı kabul etmesine hak vermenin lanetlenecek bir görüş olduğunu belirtti.

Çakıcı’nın görüşünü de şiddetle kınadığını vurgulayan Denktaş, dün de Türkiyeli bir bakanın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştüğünü anımsatarak, ne gibi bir niyeti olabileceğini sordu.

Denktaş, “Bu hükümetin görüşü, çözümde ‘KKTC var mı?’ya bakmaktır. Yoksa bizim oyumuz hayırdır” dedi.

Serdar Denktaş’ın konuşması sırasında, karşılıklı konuşmalar ve yüksek sesli tartışmalar yaşanması üzerine Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, genel kurulu sükûnete davet etti.

Denktaş da bunun üzerine, “Böylesine haklı olduğumuz bir noktada bile kendi kendimizi suçlarsak, bundan bir sorun var” diyerek, öfkelendiği ve sesini yükselttiği için özür diledi.

Hükümetin, Cumhurbaşkanı’nın yürüttüğü müzakerelere müdahil olma ve çökertme gibi bir niyeti olmadığına işaret eden Denktaş, müzakereler sonucu ortaya çıkacak metinde egemenlik ve eşitlik konusunda zafiyet görmeleri halinde oylarının hayır olacağını yineledi. Denktaş, “Güney Kıbrıs’takilerin esas niyeti, adanın tamamıyla birlikte bize de sahip olmak” dedi.