Meclis Genel Kurulu’nda, sağlık sisteminin devamlılığında önemli rolü olan hemşire ve acil uzmanlık gerektiren hekim kadrolarında kadro sayılarının artırılmasını düzenleyen Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları)  (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı görüşüp, oybirliğiyle onayladı.

Genel Kurulda ilk olarak Komite Başkanı Ahmet Gülle, tasarıya ilişkin raporu okudu. Daha sonra ilk sözü bağımsız milletvekili Hakan Dinçyürek aldı.

DİNÇYÜREK

Bağımsız Milletvekili Hakan Dinçyürek, sağlık alanında yaşanan kadro eksikliklerinin yıllardır devam ettiğini ancak meclis gündemine gelen değişiklik yasa tasarısının yetersiz bulduğunu savundu.

Sağlıkta çok ciddi sıkıntılar yaşandığına işaret eden Dinçyürek, hükümetin bakanlık yoluyla sağlıktaki sorunları nasıl çözeceğini ana rotayla ve yasal düzenlemelerle ortaya koyması gerektiğini belirtti.

Sağlıktaki temel noktaların nasıl kurgulanacağının kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini vurgulayan Dinçyürek, sağlıkta çok ciddi sıkıntılar olduğunu, kadrolarla ilgili sorunların bunun sadece bir bacağı olduğunu ifade etti.

Dinçyürek, Sağlık Bakanlığı’nın kendisinin ilan edip yaptığı sınavlarla aldığı personeller olduğunu dile getirerek, durumu eleştirdi.

“İyi yönetimi kendimiz uygulamamız lazım. Birinin bize bir şey dikte ettirmesine gerek yoktur” diyen Dinçyürek, “Soruyorum, kadroların yasallaşması halinde arka kapıdan alınan kişiler kalıcı kadroda mı olacak?” şeklinde konuştu.

Hakan Dinçyürek, açılacak olan kadroların yeterli olmadığını savundu.

ARABACIOĞLU

DP UG Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, tasarıya olumlu oy vereceklerine dikkat çekerek, sağlıktaki sorunlara değinerek, sağlığın önemine işaret etti.

Sağlıkla ilgili önemli yasaların Meclis’e getirilmesini isteyen Arabacıoğlu, hekimlerin buna ön ayak olması gerektiğini kaydetti.

Arabacıoğlu, sağlık konusunda özel bir komitenin kurulmasının askıda durmasının kendisini üzdüğünü söyledi.

ERÇAL

CTP Milletvekili Hüseyin Erçal da, yapılacak düzenlemenin sağlık sorunlarına köklü çözüm getirmeyeceğini ancak bazı sorunları çözeceğini belirtti.

Hedefin sağlık reformu olduğunu ifade eden Erçal, bunu yapana kadar yapılacak değişikliğin sağlıktaki bir çok sorunu çözeceğine inanç belirtti.

Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin günün koşullarının gerisinde kaldığına değinen Erçal, diğer “perifer hastaneleri” güçlendirerek, Lefkoşa hastanesinin yükünün azaltılabileceğini ve daha verimli bir çalışma ortamını yaratılabileceğini söyledi.

Erçal, “Kayıtsız, kağıtlar üzerine ilaç yazan uygulamalar var. Bu kabul edilebilir değildir. Bu, mesleki ve ticari olarak izah edilebilecek bir durum değil” dedi.

Hüseyin Erçal, tüm yazılan reçetelerin kontrol altında tutulabileceği bir sistem kurulması gerektiğini söyledi.

Hastalık raporlarının da disipline edilmesi gerektiğine işaret eden Erçal, bunların da düzene sokulması gerektiğini dile getirdi.

Vatandaşın kamuda arzu ettiği hizmeti alamadığı takdirde, özelden hizmet almak isteyeceğini söyleyen Erçal, geçmişte tam gün çalışma hizmetine geçildiğini ancak uygulamaların yürütülmediğini belirtti. Erçal, “Ülkede ücretsiz değil, belki de en pahalı sağlık hizmetini veriyoruz” dedi.

CTP BG Milletvekili Hüseyin Erçal, ikinci iş yasağını uygulamanın bugünkü koşullarda mümkün olmadığını söyledi.

Sağlık hizmetlerinin yıllar içinde gelişme gösterdiğini, bunun da unutulmaması gerektiğini belirten Erçal, tanı, tedavi, laboratuvar gibi birçok alanda hizmetlerin geliştiğini dile getirdi.

Erçal, tek eksikliğin sistem oturtmak olduğunu kaydetti.

GÜNDÜZ

DP UG Milletvekili Menteş Gündüz, Sağlık Bakanları’nın sorun ve sistemsizliğin farkında olduğunu, bunun da önemli olduğunu kaydetti.

İlan edilecek münhallerde doktorların görev yapacağı bölgenin belirlenmesi gerektiğini söyleyen Gündüz, buna imkan verecek yasaların çıkarılması gerektiğini söyledi.

Gündüz, “Tıp, insan sağlığını etkilediğinden dolayı eksikliklerin bir an önce giderilmesi ve boşluk bırakılmaması gerekiyor” dedi.

Erdinç Gündüz yasaya olumlu oy vereceklerini belirtti.

İZBUL

Sağlık Bakanı Salih İzbul, teşkilat yasasında bazı problemlerin aşıldığını ve kısa sürede tamamlanacağını belirtti.

Radyograferler konusunun da yasaya konduğunu çünkü acil ihtiyaç olduğunu söyleyen İzbul, bu yasanın kısa bir yasa olduğunu ve acil ihtiyaç duyulan konulara ilişkin bir yasa olduğuna işaret etti.

İzbul, paramedik ve diyaliz teknikerlerinin ölçme ve değerlendirme sonucu işe alındığını çünkü ciddi eksiklik yaşandığını kaydetti.

Genel Sağlık Sigortası’nın temelde herkesin sigortalı olacağı ve prime dayalı bir sistem olacağını belirten İzbul, bu yasaların henüz Meclis’e gelmediğini ve geldiğinde ayrıntılı görüşüleceğini söyledi.

İzbul, kayıt ve otomasyonun çok önemli olduğunu, Genel Sağlık Sigortası ile birlikte sağlıkla ilgili her kurumu otomasyona bağlama hedefinde olduklarını ancak son olaylar nedeniyle bu çalışmanın daha öne alınmasının gündeme geldiğini ve bir çalışma başlatıldığını ifade etti.

Yasanın personel açısından bir rahatlama getireceğini söyleyen İzbul, personelin daha karlı kullanılması konusunun da önem taşıdığını ve mevcudu en iyi şekilde kullanacaklarını belirtti.

Konuşmaların ardından Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları)  (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliğiyle onaylandı.

Genel Kurulu’nun bugünkü oturumu sona erdi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bir sonraki toplantısı 10 Mart Perşembe saat 10.00’da yapılacak.