Başbakanlık’tan verilen bilgiye göre, Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’nun Merkezi Cezaevi Yönetimi ve Gardiyanlar Birliği ile bir süredir yürüttüğü toplantılar sonucunda alınan kararlar çerçevesinde ilk adım atıldı.

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu başkanlığında, Kıdemli Cezaevi Amir Yardımcısı Derviş Çebiç;  Merkezi Cezaevi Psikoloğu Sevil Hançerli; Kıbrıs Türk Gardiyanlar Birliği Başkanı Salih Kayalı; Gardiyanlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Edebali ve Kadın Gardiyan Melek Engin’den oluşan heyet Ankara’ya çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Kenan İpek tarafından kabul edilen KKTC heyeti, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım;  Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanı  Esat Işık; Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü İşyurtları  Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personel Eğitim Merkezi Başkanı Namık Kemal Varol; Merkez Müdürü Ali Şanoğlu; Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Dışilişkiler Daire Başkanı Halil İbrahim Dizman; Ankara 2 Nolu L Tipi Cezaevi ve Sincan Açık Cezaevi’ni ziyaret etti.

Heyet, KKTC Ankara Büyükelçisi Fazıl Can Korkut tarafından da kabul edildi.

BAKAN İPEK’LE GÖRÜŞME

Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Türkiye Adalet Bakanı Kenan İpek’le yapılan görüşmede, Komisyonun bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verip bir dosya takdim etti.

Ziyaretin amacı ve hedeflenen çalışmalar hakkında Adalet Bakanı Kenan İpek’e bilgi veren Heyet Başkanı Karaokçu, Adalet Bakanlığı’na bağlı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün, gerek cezaevlerinin güvenliği, personelin eğitimi, gerekse suçluların yeniden topluma kazandırılması alanında çok başarılı işler yaptığına işaret ederek Bakan Kenen İpek’i kutladı.

Ziyaretin amacının, elde edilen tecrübeler ışığında yapılan bu başarılı çalışmalardan en üst seviyede yararlanmak olduğunu kaydeden Karaokçu, bu konuda heyetine gösterilen üst düzeyde ilgi ve işbirliği anlayışı nedeniyle de Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Kenan İpek’e teşekkür etti.

Şu anda yeni bir cezaevine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Karaokçu, daha önce atılan ve sonuçlandırılamayan bazı adımların ileriye taşınarak KKTC’ye yeni bir cezaevi kazandırılmasının en hayırlı çalışma olacağını vurgulayarak, bu konuda Bakan Kenan İpek’ten destek istedi.

ENİS YILDIRIM’I ZİYARET

Karaokçu, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım’ı ziyaretinde, çalışmaları ve ziyaret amaçları hakkında bilgiler vererek, işbirliğini en üst düzeye taşımak istediklerini vurguladı.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım da, KKTC Merkezi Cezaevi’nde güvenlik önlemlerinde yaşanan sıkıntıların aşılması, psikolojik destek ve rehabilitasyon yönünden bazı adımların atılması; gerek cezaevi personelinin eğitilmesi, gerekse orada bulunan bağımlı bireylerin rehabilite edilerek topluma kazandırılması konusunda her türlü desteğe açık olduklarını vurguladı.

MERKEZİ CEZAEVİ’NE EĞİTİM DESTEĞİ…

Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personel Eğitim Merkezi Başkanı Namık Kemal Varol, ziyaret sırasında Merkezin eğitim çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Yapılan görüşmede, “Cezaevi’nde iç güvenlik ve ani müdahale birimlerinde görevli personele yönelik mesleki savunma teknik ve taktikleri" konulu hizmet içi eğitim, “alkol ve madde bağımlısı hükümlüler ile çalışma” konulu eğitici eğitimi, “öfke kontrolü ve stresle başa çıkma” konulu hizmet içi eğitim semineri, “intihar ve kendine zarar verme vakalarını değerlendirme” eğitimi, “Yetişkinler İçin Madde Bağımlılığı Müdahale Programı (SAMBA)” konulu hizmet içi eğitimi, “Ceza İnfaz Kurumlarında Ruh Sağlığı ve Bağımlılık Hizmetlerinin İyileştirilmesi” eğitimlerinden yararlanılması konusunda mutabık kalındı.

Bunun dışında, davet edilecek bir heyetle, cezaevinin daha güvenli hale gelmesine yönelik olarak, mahkûmların sınıflandırılması konusunda bir çalışma yürütülmesi yönünde de karar üretildi.

DSD VE ELEKTRONİK İZLEME MERKEZİ

Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı’na yapılan ziyarette, Daire Başkanı Esat Işık’tan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alındı.

Karaokçu, KKTC’de de Meclis’e sunulan Denetimli Serbestlikle ilgili bir yasa olduğunu, bu yasanın uygulanması ve uygulayacak olan personelin eğitimi konusunda Denetimli Serbestlik Daire Başkanı  Esat Işık’tan destek istedi.

Denetimli Serbestlik Dairesi Başkanı Esat Işık ise, bu konuda her türlü işbirliği ve yardıma her zaman hazır olduklarını söyledi.

Heyet daha sonra Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı bünyesinde üst düzey güvenlikle girilen Elektronik İzleme Merkezi’ni ziyaret etti. Daire Başkanı Esat Işık, burada KKTC heyetine, “Elektronik İzleme Sisteminin Kullanımı ve Hükümlülerin İzlenmesi”, ayrıca “Elektronik Kelepçe Donanımı Uygulamaları”   hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

İŞYURTLARI DAİRE BAŞKANLIĞI

İşyurtları Daire Başkanlığı’na yapılan ziyarette, Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, gerek ceza infaz kurumlarında, gerekse denetimli serbestlik müdürlüklerinde sürdürülen rehabilitasyon çalışmalarında büyük bir tecrübeye sahip olduklarını söyledi.

Kamer, bu kapsamda, ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen, meslek sahibi olmayan hükümlülerin meslek sahibi olması, meslek sahibi olan hükümlülerin sahip oldukları mesleği geliştirmesi amacıyla meslek eğitim çalışmalarının, topluma kazandırma çalışmalarının önemli bir bölümünü oluşturduğunu vurguladı.

İşyurtları Daire Başkanı Vehbi Kadri Kamer, bu konuda KKTC’ye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da vurguladı.

CEZAEVLERİ’Nİ ZİYARET

KKTC Heyeti, Bakan ve Daire Başkanları ile yapılan görüşmenin ardından, son gün, Ankara 2 Nolu L Tipi Cezaevi ve Sincan Açık Cezaevi’ni ziyaret etti.

Ankara 2 Nolu L Tipi Cezaevi Müdürü Battal Doğan’ın cezaevi hakkında verdiği bilgilerin ardından, cezaevi içerisinde bölümlerde inceleme gezisi yapıldı.

Sincan Açık Cezaevi’ne yapılan ziyarette ise heyet, 2. Müdür Kâzım Bozgun tarafından karşılandı.  Kampus alanında L Tipi, F Tipi, Çocuk ve Gençlik ile Kadın Cezaevi’nin bulunduğunu kaydeden Battal Doğan, Sincan Açık Ceza İnfaz Kurumu’nun dünyada örnek bir yapıya sahip olduğunu, bu nedenle gerek Avrupa gerekse diğer ülkelerden çok sayıda heyetin gelip burada incelemelerde bulunduğunu kaydetti.

Battal, her türlü cezaevinde topluma kazandırmaya yönelik uygulamaları olduğunu ve bunun başarılı bir şekilde sürdürüldüğünü ifade etti.