Özlem Çimendal

Adada köyler dışında yavaş yavaş yok olmaya başlayan kahvehane kültürünün Lefkoşa'daki son temsilcilerinden olan Kanlı (Asmaaltı) Mescit Kahvehanesi müdavimleri Yeni Bakış’a ülke gündemini değerlendirdi.

Mehmet Yorgancı, 1960 yılında  baskılara dayanamayıp İngiltere’ye gittiğini ancak memleket hasretine dayanamayarak 30 yıl sonra ülkesine geri döndüğünü belirtti.

“Son umudum bir barış olması”

“1988’de ümitle döndüğüm Kıbrıs’ın durumu beni çok üzüyor. Bozula bozula en son bu hale geldi” diyen Mehmet Amca,  Ada'da bir barış olmasının ise son umudu olduğunu kaydetti.

“Her binada bir hayat bir tarih yaşıyor bu sokaklarda”

Geçmişte Türklerle Rumların birlikte yaşadıklarını anımsatan Mehmet Amca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her şey çok güzeldi, karışık yaşıyor ve anlaşıyorduk. Ama olayların patlamasıyla her şey altüst oldu. İnsanlar evlerinden yurtlarından koptu. Her binada bir hayat bir anı yaşıyor bu sokaklarda.”

“Serdarlı’dan Lefkoşa’ya gelene kadar 5 barikatta durdurururlardı bizi”

Birlikte barış ve huzur içerisinde yaşadıkları topraklarda savaşın ve baskının soğuk yüzüyle tanışan Mehmet Amca, Kıbrıs’tan İngiltere’ye baskılardan dolayı kaçma hikayesini ise anlatırkan gözleri doluyor. Amca, “Biz Serdarlı’dan Lefkoşa’ya işe gelirdik. Lefkoşa'ya varana kadar 5 barikatta durdururlardı bizi kontrol etmek için. Üstümüzü başımızı çantalarımızı yoklayıp silahın  dipçiğiyle  vururlardı bize.”

“İşler durunca, biz de durduk”

Yapıcılık mesleğiyle uğraştığını anlatan Mehmet Amca, ustasının o dönemlerde bir iş anlaşması yaptığını beelirterek, “O zamanlar kontrat, kontrattı. Alış ve bitiriş tarihleriniz önemliydi. Ustam gel zaman git zaman gayri almayacağım dedi iş. Çünkü aldığımız işleri bitiremiyorduk. Malzeme sıkıntısı da başlamıştı. Böylelikle işler durdu biz de durduk. Yaşımız oldu 19. Ve dedik ki kaçacağız, kaçtık gittik” şeklinde konuştu.

“Dışarıdaki de Meclis’teki de yalan söylüyor”

Binbir umutlarla geldiği ülkesinin içinde bulunduğu duruma  çok üzdüğünü anlatan  Mehmet Amca, “Ülkede yalancılık, hırsızlı koltuk sevdası aldı başını gidiyor. Meclis’teki yalan söyler, dışardaki yalan söyler. Seçilmeden önce vaatlerin ardı arkası kesilmezken, seçildikten sonra hepsi ham hum peşinde” ifadelerini kullandı.

“Ne zaman düzeltmeye kendilerinden başlayacaklar, o zaman her şey düzelecek”

Ülkeyi bu duruma siyaset edenlerin getirdiğini kaydeden Mehmet Amca, “Önce baştakiler düzelecek. Önce kendilerini düzeltecekler ki bu ülke düzelecek. Gazeteleri  okuyoruz, dünya kadar yolsuzluk haberleri her gün ayıp yahu artık. Hiç mi oturup düşünmezler bunlar nedir diye. Hepsi aynı hiçbirinin farkı yok birbirinden. Ne zaman ki bir şeyleri düzeltmeye başladıklarında işe kendilerinden başlayacaklar, o zaman gerçekten ülke adına samimi girişimler yapılacak” dedi.

“Bir vekilin senede beş kapı değiştirdiği siyasetten ne beklenir?”

Ülkenin her geçen gün daha da bozulduğundan dert yanan Mehmet Amca, “Ülkede ekonomi çöktü, pahalılık aldı başını gitti. Bir milletvekili bir senede üç beş tane kapı değiştirirse ne beklersiniz artık siyasetten. Bir X bir Y parti, bir bağımsız, daldan dala geziyorlar. Nasıl güvenelim artık bu siyasete?” diye sordu.

“Yaşananlar ‘fasulyenin yahnisi gitti geldi aynisi’”

 UBP-DP hükümetine de “Fasulyenin yahnisi gitti geldi aynisi” benzetmesinde bulunan Mehmet Amca, “Kimden umut bekleyelim. Halkın Partisi’ni kurtuluş olarak görüyorlar ama Kudret Özersay önceden  siyasi görüşü neydi?. Şimdi yeni kurduğu partide düşünceleri mi değişmiş olacak" şeklinde konuştu.      

“Meclis’i kapasınlar, bir de Vali atansın Kıbrıs’a”

“Kimse sandığa gidip oy vermesin kalsın böyle memleket, geleceği en kötü duruma geldi zaten” diyen Mehmet Amca, Türkiye’nin dayatması ve Recep Tayyip Erdoğan’ın baskılarıyla da Kıbrıs’ın artık nüfuzunu, söz sahipliğini yitirdiğini savundu ve “Kaldırsınlar KKTC'nin Meclisi’ni de Türkiye’den de bir vali atansın buraya temiz iş” dedi.

“Milletvekillerine maaş yetişmiyor”

50  milletvekilinin birinin gidip birinin geldiğini söyleyen Mehmet Amca, “Maaş yetişmez tabi. Her şey TC Yardım Heyeti’nin elinde, parayı o dağıtır istediği gibi. Serdar Denktaş’ın Maliye’ye gelmesiyle ülkeye para akışının daha kolay olacağı söyleniyor ama bundan önceki başa gelmelerinin de örnekleri önümüzde” diye konuştu.

“Ne Sağ’da ne Sol’da hayır kaldı”

Ülkede ne sağ ne solun amacına uygun davranmadığını söyleyen Mehmet Amca, “KKTC’nin ne sağ partisinde ne de sol partisinde hiçbir hayır yok. CTP deseniz hiçbir hayır kalmadı, UBP’nin durumu ortada” dedi.

“BKP’ye inanmazdım ama dedikleri çıkmaya başladı”

BKP Genel Başkan İzzet İzcan’ın öngördüğü ve söylediği şeylerin doğruluğuna dikkat çeken  Mehmet Amca, “Ben önceden İzcan’a inanmazdım. Ama doğruları söylüyormuş, bugüne söylediği şeyler olmaktadır. Dediği şeyler çıkmaya başladı” şeklinde konuştu.