Deniz Abidin

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, imalarçıların az süt talep etmesinden dolayı yaklaşık 6 aydır üreticinin elinde süt kaldığını belirterek,Ramazan ayının gelmesiyle birlikte bu sorunun giderek arttığını söyledi. Naimoğluları, iç piyasa ve arap ülkeleri dışında pazar olmadığını ifade ederek, Türkiye ile yaşanan krizden sonra sıkıntının daha da arttığını kaydetti. Ocak ayından bu yana üç hükümete sorunları aktardıklarını dile getiren Naimoğluları, hükümetlerin sadece günü kurtarmak adına çözümler ürettiklerini söyledi.

"Bu fikir değiştireceğiniz bir sektör değildir"

Naimoğluları, imalatçıların günlük 380 tondan fazla süt istemediğini ifade ederek, şunları söyledi, "Bu fikir değiştireceğiniz bir sektör değildir. Hayvanın sütünü sağmak zorundasınız. Bir hayvanın sütü ya pazarlanacak ya da o hayvan kesime gidecek. TC Başbakanı Binali Yıldırım geldiği zaman bu sorun kendisine de iletildi. Olumlu cevap aldık. Ancak, 15 gün geçmesine rağmen bir açılım yapılmadı.  Bugüne kadar Tarım Bakanları ve Bakanlar Kurulu hep geçici çözümler buldular. Biz de bu sorunların acil giderilmesi için Başbakanı ziyaret ettik"

"İşlenen ürün soğuk hava deposunda bekleyecek"

Naimoğluları, Başbakan Özgürgün ile yaptıkları görüşmede Ramazan ayının sonuna kadar süt konusunda acil çözüm bulunması gerektiğini ilettiklerini belirterek, kriz döneminde krizi büyütmemek için mağdur olmadan çözüm üretilmesini istediklerini anlattı. Başbakanın çözüm bulacağını söylediğini belirten Naimoğluları, çözüm rotasını şu şekilde anlattı, "Fazla sütü imalatçılar alarak işleyecekler. İşlenen ürün soğuk hava deposunda bekleyecek. Kızılay çadırları ve Suriye'den gelen göçmenlere dağıtımı yapılacak. Bunun finansmanını ise Maliye Bakanlığı karşılayacak. Bu hafta sonu ilk defa telefonlarım sustu. Tankerlerle sütler toplanarak fabrikalara götürülüyor. Bu çözüm olur mu zaman gösterecek" Naimoğluları, "Üreticinin elinde kalan süt bir şekilde tüketilmelidir" dedi.

"Denetimler artırılmalı"

Naimoğluları, Veteriner Dairesi ve Sağlık Bakanlığı denetimleri doğru düzgün yapmadığı sürece süt konusunda spekülasyonların çıkmaya devam edeceğini belirterek, hükümetin, halkın kafasında soru işareti bırakmaması gerektiğini vurguladı. Numunelerin alınarak sürekli kontrol edilmesi gerektiğinin altını çizen Naimoğluları, son günlerde basında yer alan süt tozu veya kazein kullanılması ile ilgili şu ifadeleri kullandı, "Ben sütt ve hellimde süt tozu veya kazein kullanıldığı konusunda bir sıkıntı duymadım. Ülkeye altı aydır süt tozu girişi yasaktır. Güney'den getirilerek kullanıldıysa burada haksız bir kazanç vardır demektir. Ürünü kontrol etmek zor değildir. Burada sorumlu olan belediyeler ve hükümet yapanlardır. Kontrollerin sıklaşması gerekir. Süt ve hellimde  bu maddeleri kullanan varsa fabrika kapatılmalıdır. Yapılan kontrollerin sonuçları halk ile paylaşılmalıdır. Çünkü yapılan bu açıklamalar sektöre zarar verir. Aksi takdirde bu sektör batar, hellimi de ortadan kaldırırız, yok ederiz. Bu sektörden ekmek yiyen 50 bin kişi vardır"

"Ülke 5-6 imalatçının uhdesi altında olamaz"

Naimoğluları, imalatçıları da eleştirerek, ülkenin 5-6 imalatçının uhdesi altında olamayacağını söyledi. Naimoğluları, "Ülkede başka imalatçı istemiyorlar, sütü de almıyorlar" diyerek, bu ülkede herkesin fabrika kurabileceğini kaydetti. "Bizim esas sıkıntımız pazar ve üretimdeki plansızlıktır"diyen Naimoğluları, sektörün bu şekilde devam edemeyeceğini söyledi.