Meclis Başkanı Sibel Siber, yargının önünü açmanın kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Meclis Başkanı Sibel Siber, Yüksek Adliye Kurulu’nun toplantısında oy birliğiyle Yüksek Mahkeme Başkanlığı’na seçilen Narin Ferdi Şefik’i ile 20 Eylül’de görev süresi dolacak Yüksek Mahkeme Başkanı Şafak Öneri’yi kabul etti.

ÖNERİ: “MECLİS’TEN BEKLEDİĞİMİZ ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ SAĞLANAMADI”

Kabulde ilk sözü alan Öneri, Yüksek Mahkeme Başkanlığı döneminde Siber ile kısa bir çalışma dönemi geçirdiklerini kaydederek, “Bu sürenin iyi ve verimli geçtiğini düşünüyorum” dedi.

Bazı serzenişleri olduğundan söz eden Şafak Öneri, “Meclis’ten beklediğimiz Anayasa Değişikliği Yasası sağlanamamış olmakla birlikte daha sonraki dönemlerde bunun gerçekleşebileceğini düşünerek böyle bir temenni sunuyorum” şeklinde konuştu.

“YARGININ UFKUNU AÇMAK İÇİN GİRİŞİMLERİMİZ OLDU…”

“Yargının ufkunu açma, yargıya yeni bir vizyon sağlama girişimlerimiz oldu” diyen Öneri, “Görevi benden devralan Narin Ferdi Şefik başkanlığında aynı çalışmaların devam edeceğini düşünüyorum” ifadesine yer verdi.

YENİ ADLİ YILIN AÇILIŞ TÖRENİ 16 EYLÜL’DE

Yeni adli yılın açılış töreninin 16 Eylül’de yapılacağını da anımsatan Öneri, Meclis Başkanı Siber’i törene davet etti. Şafak Öneri, veda ziyareti kapsamında Siber’e plaket takdim etti.

SİBER: “ÖNERİ, YÜCE VE ONURLU BİR GÖREVDE BULUNDU”

Meclis Başkanı Sibel Siber ise yargının insan yaşamının kaliteli olmasındaki rolüne işaret ettiği konuşmasında Öneri’nin yüce ve onurlu bir görevde bulunduğunu vurguladı.

Siber,  “Ayrılırken verdiğiniz demeçleri takip ettim. Sitemler var, yapılması gerekenler var, yapılmayanlar var. Bunları hepimiz zaman zaman dile getiriyoruz. Hakim sayısının az olmasını, ‘geç adaletin adalet olmadığını’ dillendirdiğinizi, hepimizin dillendirdiğini biliyorum” şeklinde konuştu.

“EMEKLİLİK ÜRETEN İNSANLAR İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ”

Meclis Başkanı Sibel Siber, emekliliğin özellikle düşünen, üreten insanlar için yeni bir başlangıç olduğunu da söyleyerek, Öneri’nin yargıya sağladığı katkıya işaret etti.

“ŞEFİK’İN İLK KADIN YÜKSEK MAHKEME BAŞKANI OLMASI BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”

Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik’e yeni görevinde başarı dileyen Sibel Siber, “Narin Ferdi Şefik’in ilk kadın Yüksek Mahkeme Başkanı olması da bizim için çok önemli. Kadınları üst yönetim kadrolarında görmek bizi mutlu ediyor, çünkü bunu hak etmişlerdir. Bu dönemin de çok başarılı olacağına yürekten inanıyorum” dedi.

“HÜKÜMET ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ YAPABİLECEK ÇOĞUNLUKTA”

Anayasa Değişikliği konusunda da değinen Siber şöyle devam etti:

“Meclis’in Anayasa Değişikliği için yaptığı değişiklikler çeşitli nedenlerle, belki bizden de kaynaklanan nedenlerle halkımız tarafından reddedildi ama eğer bir gereksinim varsa ki var bu konuda tekrar çalışma yapılması gerekmektedir.

Bugün Meclis’te hükümet anayasa değişikliğini yapabilecek çoğunluktadır. Yargının önünü açmak bizim için çok önemledir.”

“YOLSUZLUKLAR VE YASADIŞI İŞLER CEZASIZ KALIYOR. BU DA MUTSUZLUĞUMUZU ARTIRIYOR”

“Sayıştay raporları”, “savcılığa giden dosyalar’”gibi konularda sorular aldıklarını ancak bunlara doyurucu yanıtlar veremediklerini söyleyen Meclis Başkanı Siber şunları da kaydetti:

“Bugün şikâyet ettiğimiz haksızlık, adaletsizlik veya günlük yaşamda insanlarımızın en fazla konuştuğu konular bunlarsa, verimlilik açısından bu konuda iyileştirme yapmalıyız.

Ödül ve ceza… Eğer ceza olmuyorsa yapanın yanına kalıyor. Özellikle devlet mekanizmalarında bu büyük bir sorun.

Bize sıklıkla, sayıştay raporları, denetlemeler, savcılığa giden dosyalar konularında sorular geliyor. Bu konuda da maalesef doyurucu yanıtlar veremiyoruz. Çünkü belki yasaların eksikliğinden ki Başsavcıyla yaptığımız görüşmeler de bizi buna götürüyor, bu yapılan yolsuzluklar ve yasadışı işler cezasız kalıyor. Bu da mutsuzluğumuzu artırıyor.

Biz bu konuda, ‘böyle geldi, böyle gidecek’ değil, ‘böyledir ama daha iyisi için değişecek’ düşüncesiyle elimizden geleni yapmaya mecburuz. Bu sorumluluğunuzdur, görevimizidir.”

Siber, kabulde Öneri’ye plaket takdim etti.