Eniz Orakcıoğlu

Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Avcı, hükümet programında trafikle ilgili konuları Yeni Bakış’a değerlendirerek,  “Daha önceki hükümetlerin programlarında bu tarz iyileştirme ve düzenlemeler olduğunu fakat bütçe ayrılmaması, bütçe olmaması ve para bulunamaması sebebiyle gerçekleştirilemediğine dikkat çekti.

Avcı, Hükümet Programlarında yer alan maddelerin doğru karar olduğunu belirterek, “Burada en önemli nokta bu yapılacaklara bütçenin ayrılıp, ayrılmayacağıdır. Genel olarak bu tür iyileştirmeler hükümet programına sürekli konuyor ama bütçe olmaması, para bulunamaması, Türkiye Cumhuriyetinden gelen destek de planlanmaması ve bizim bütçe ayıramamamızdan dolayı bütün projeler ileri ye doğru erteleniyor. Kısacası daha öncede trafik konusunda bu tür iyileştirme ve düzeltmeler hükümet programlarında yer aldı ama bütçe olmaması sebebi ile gerçekleştirilmedi ve bu sıkıntıyı da her zaman yaşamaktayız” şeklinde konuştu.

“Önlemler alınmalı”

Avcı, son birkaç ayda yolda basılarak hayatını kaybeden yayalara da değinerek, şunları söyledi; “Yollarımızda alınması gereken önlemler ve yapılması gerekenler var. Bu bağlamda sorunlarımızdan bir tanesi insanların, yayaların ve hatta hayvanların rahatlıkla yolda yürüyebilmesi, karşıdan karşıya elini kolunu sallayarak geçebilmesidir.

Bunun yanında kaçak tali yollardan arabalar çok rahat ana yola çıkabilmekte ve ışıksız araç ve ışıksız motorların da yollarda seyredebilmekte olması diğer sorunlardır. Bütün bu saydıklarımıza baktığınızda yollarımızın güvenli yol haline gelebilmesi için bu sorunlara çözüm üretmek gerekmektedir. Yolların güvenli olabilmesi için alınması gereken önlemler arasında ise; yaya ve hayvanların yola girmesini engellemek, bunun için önlemler almak, yol kenarlarını tellemek ve yolların aydınlatmak yapılacaklar arasında olmalıdır.  Yeterli önlemler alınamazsa hiç değilse yollar aydınlatılarak hem yayaların, hem sürücünün birbirini görmesini sağlayabiliriz”

“İnşallah bu madde yerine getirilir”

Avcı, kaçak tali yollara dikkat çekerek, hükümetin bu konu üzerine programına koyduğu maddenin çok önemli olduğunu ve mutlaka uygulanması gerektiğini söyledi. Avcı, kaçak tali yolların kazalara sebebiyet verdiğini de vurgulayarak, “İnşallah bu madde uygulanır” dedi. Hükümet programında yer alan madde ise şu şekilde; “Şehirlerarası yollardaki trafik ve yol güvenliğini artırmak amacıyla tali yollardan ana yollara çıkışlara standart bir düzenin yerleştirilmesi sağlanacaktır” açıklamalarında bulundu.

“Yolların kapatılması bazılarının damarına basmaktır”

Ana yollar üzerindeki devasa reklam panolarına da değinen Avcı, “Bu reklam panolarının (tabelaların) kaldırılması ile ilgili olarak sadece Gönyeli belediyesi o cesareti gösterebildi. Bunun yanında ülkemizde sanki başka belediye yokmuş gibi, ya da tüm belediyeler doğruymuş ve yanlışı Gönyeli Belediyesi yapıyormuş gibi bir algı yelleştirilmektedir. Aynı şekilde kaçak tali yolların kapatılması da bazılarının damarına basmadır. Bu yüzdende gelecek tepkileri göğüsleye bilecek ciddi bir devlet otoritesine ihtiyacımız vardır”

“Sorunları çözebilme şansımız vardır”

Avcı, sözlerine şu şekilde son verdi; “Bu maddelerin uygulanma noktasında ise biz her yeni gelen hükümete icraat anlamında 6 ay vermekteyiz. UBP-DP koalisyon hükümetinin de icraatlarına bakıp notumuzu ona göre vereceğiz. Her yeni gelen hükümetin kısa sürede ne Kıbrıs meselesini, ne ekonomiyi, ne eğitimi veya sağlığı 1 günde düzeltme şansı yoktur. Ancak trafikteki sorunları çözmeye başlarsak kendi olanaklarımızla bunu yapabilme şansımız vardır. Onu olsun yapalım.”

Hükümet programında trafikle ilgili yer alan maddeler

Reklamların teşhiri yasasında gereken düzenlemeler yapılarak karayolları, kontrolündeki köy yolları, tek şerit ve bölünmüş yollardaki uygulamalarda standartlaşma sağlanacaktır.

Bisiklet sürücülerine imkan veren bisiklet yolları yapılacaktır.

Şehirlerarası karayolu projelerinin ivedilikle ihale edilip yapılması ve standartlarının yükseltilmesi ile mevcut karayolu alt yapısı iyileştirilecek ve trafikte akıllı sistemlerin uygulanmasına geçilecektir.  

Şehirlerarası yollardaki trafik ve yol güvenliğini artırmak amacıyla tali yollardan ana yollara çıkışlara standart bir düzenin yerleştirilmesi sağlanacaktır. 

Geceleri trafik ve yol güvenliğinin tam olarak sağlanabilmesi için şehirlerarası yolların ışıklandırılmasına ve/veya aydınlatılmasına devam edilecektir