TARTIŞMA YARATAN MADDE: Cumhurbaşkanı’nın yasayı Meclis’e iadesine neden olan ve özel hastanelerin organ nakli yapmasını 5 yıl süreyle engelleyen madde yeniden düzenlendi. Yasanın komiteden çıktığı şekliyle onaylanması halinde özel hastaneler 2 yıl sonra organ nakli yapabilecek

70 HASTA YASAYI BEKLİYOR: Nefroloji uzmanı Dr. Deren Oygar, 210 hemodiyaliz hastasının 70’inin yasanın yürürlüğe girmesi halinde kadavradan nakil imkanına kavuşacağını söyledi. Dr. Oygar, hastaların bir bölümünün her geçen gün nakil şansını yitirdiğini de kaydetti

TÜRKİYE’YE SEVK DURACAK: Nefroloji uzmanı Dr. Oygar, yasanın onaylanarak yürürlüğe girmesinin ardından devlet hastanelerinde böbrek naklinin hemen başlayabileceğine dikkati çekti. Dr. Oygar, böylelikle aile fertlerinden nakil için Türkiye’ye sevk edilen hastalara naklin de burada yapılacağını kaydetti

“YASA ACİL VE ÖNEMLİDİR”: İdari ve Sosyal İşler Komitesi Üyesi, CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Dr. Hüseyin Erçal: Yasa hazır, pazartesi genel kurul gündemine gelecek. Yasa, birçok insanımızın acil ihtiyacına cevap verecek, o nedenle önemlidir. Kurullar oluşur oluşmaz nakiller başlayacak 

Özellikle hemodiyaliz hastaları tarafından dört gözler beklenen “İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması Yasası” pazartesi günü değiştirilmiş haliyle yeniden Cumhuriyet Meclisi onayına sunulacak. Yasada tartışma konusu olan “Organ nakilleri ilk 5 yıl sadece devlet hastanelerinde yapılacak” maddesi  “Organ nakilleri ilk 2 yıl sadece devlet hastanelerinde yapılacak” olarak değiştirildi.

Kısa süre önce Meclis’ten geçerek Cumhurbaşkanı’ndan “İlk 5 yıl özel hastanelere organ nakli izni verilmediği” ve Anayasa’nın  “Herkes, hayat ve vücut bütünlüğü hakkına sahiptir” ilkesine aykırı olduğu gerekçeleriyle geri dönmüştü.

Organ nakilleri hemen yapılabilecek…

Yasanın Meclis’ten geçip Cumhurbaşkanı tarafından da onaylanıp ilgili kurulların kurulmasının ardından organ nakilleri devlet hastanelerinde hemen gerçekleşebilecek. Özel hastanelerde ise organ nakillerine 2 yıl sonra başlanabilecek.

70 hasta bu yasayı bekliyor…

KKTC’de bulunan 210 hemodiyaliz hastasından 70’i kadavradan yapılacak organ naklini bekliyor. Canlıdan yani akrabalardan yapılacak organ nakilleri için hastalar Türkiye’ye sevk edilirken, kadavradan nakil bekleyen hastalar her geçen gün organ nakli ile iyileşme şansını yitiriyor.

Oygar: Hem canlı hem kadavra nakilleri için yasa şart

Nefroloji uzmanı Dr. Deren Oygar ülkede toplam 210 hemodiyaliz hastası olup bu hastaların 70 tanesinin kadavradan yapılacak böbrek nakli için sıraya girmeye uygun olduğunu açıkladı. 
Ülkede canlıdan böbrek nakli yapılmış 80 hasta bulunduğuna işaret eden Oygar, bu nakillerin de ülkede yasa olmaması nedeniyle Türkiye ve Güney Kıbrıs’ta yapıldığını anlattı. Oygar, gerek canlıdan yani akrabalardan gerekse de kadavradan yapılacak organ nakilleri için yasanın şart olduğunu söyledi ve tüm gelişmiş ülkelerde bu yasanın bulunduğuna dikkati çekti.

“Canlı nakillerin burada yapılması avantaj”

Oygar, hazırlanan yasanın kabul edilmesi ile sadece kadavra nakillerinin değil canlı nakillerin de artık KKTC’de yapılabileceğini belirtti. Oygar ayrıca bu yasanın doku, hücre ve organı kapsayan bir yasa olup bunlarla da ilgili alt tüzükler hazırlandığının altını çizdi.

“Hem tıbbi hem de hukuksal düzenleme”

Yasa hazırlanırken Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği’nde bulunan uzmanlardan da görüş alındığını anlatan Oygar şu şekilde konuştu:

“Organ nakli hem hukuksal hem de tıbbi anlamda kapsamlı düzenlenmesi gereken bir konudur. Hukuksal anlamda uluslararası hukuka uygun davranılması gereken bir konu. Ayrıca gelişen tıbba da uyum sağlaması gerekiyor. Bu nedenle bu tasarı için Avrupa Birliği ve Türkiye’den uzmanlarla çalışıldı.”

“Hastalar şansını kaybediyor”

Canlıdan nakil olacak hastaların Türkiye’ye gönderilerek böbrek nakillerinin gerçekleştiğini anlatan Oygar, kadavradan nakil olacak hastaların ise gün geçtikçe şansını yitirdiğini kaydetti. Oygar şu ifadeleri kullandı:

“Bizim için kadavra nakli önemli. Bunun için ciddi düzenlemeler yapıldı. İvedilikle bu yasanın geçmesini bekliyoruz. Yasa olmadan bize hastalara yeterli hizmeti veremiyoruz.”

***
Akalın: Her geçen gün hastalar nakil şansını yitiriyor

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Zerrin Akalın, “İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması Yasası”nın bir an önce yürürlüğe girmesinin önemine işaret etti ve özellikle kadavradan nakil bekleyen hastaların gün geçtikçe nakil şansını yitirdiğini anlattı. 
Hemodiyaliz hastalığının sadece böbreklere değil aynı zamanda damarlara da zarar verdiğini kaydeden Akalın, bu nedenle birçok kişinin böbrek nakli şansını kaybettiğini belirtti. Akalın şu şekilde konuştu:

“Bu yasa ile birlikte kadavradan nakiller yapılabilecek. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerden nakil yapma şansı elde edilecek. Yasanın gecikmesi nedeniyle nakil şansını yitiren birçok hasta var. Çünkü hemodiyaliz hastalığı sadece böbreklere değil damarlara da zarar veriyor. Örneğin kalpte birtakım sorunlar yaşanabiliyor.”


***
Erçal: Pazartesi günü Meclis onayına sunulacak

İdari ve Sosyal İşler Komitesi Üyesi, CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Dr. Hüseyin Erçal, daha önce Meclis’ten geçip Cumhurbaşkanlığı’ndan geri dönen “İnsan Hücre Doku ve Organlarının Bağışlanması Yasası” üzerinde gerekli çalışmaları tamamladıklarını açıkladı. Yasanın pazartesi günü yeniden Meclis gündemine geleceğini söyleyen Erçal, Meclis’ten geçmesi durumunda yeniden Cumhurbaşkanı onayına sunulacağını belirtti.

“Gerekli değişiklikler yapıldı”

Erçal, yasanın Cumhurbaşkanlığı’ndan dönmesinin başlıca nedeninin yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ilk 5 yıl sadece devlet hastanelerinde organ naklinin yapılmasını öngörmesi olduğunu söyledi. Bu madde üzerinde çalışma yaptıklarını kaydeden Erçal, yasadaki “İlk 5 yıl sadece devlet hastanelerinde organ naklinin yapılacak” maddesinin “İlk 2 yıl sadece devlet hastanelerinde organ naklinin yapılacak” olarak değiştirildiğini anlattı. Erçal şu şekilde konuştu:

“Yasada yer alan ve ikinci bir tartışma konusu olan 18 yaşından küçüklerle ilgili olan madde de pratik hale getirildi. Bu yasa birtakım sorunlar yaşayan insanların ihtiyaçlarına cevap verecek bir yasa olması nedeniyle çok önemlidir.  Ayrıca ilgili kurulların kurulmasının ardından devlet hastanelerinden hemen organ nakilleri yapılmaya başlanabilecek. Özel hastanelerde ise 2 yıl sonra yapılabilecek.”