Kubilay Kurçer

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Almanya Fahri Konsolosu Doktor Kandemir Özdemir, müzakere sürecindeki en önemli noktanın iki kesim içinde güvenlik olduğunu belirterek, toplumların liderlere güvenmesi gerektiğini de vurguladı. 

Müzakere sürecinde liderlerin pozitif bir ivme yakaladıklarına dikkat çeken Özdemir, önemli olan noktanın iki toplum içinde güvenlik konusu olduğunu aktardı. ADA TV’de Gözde Bekir’in sunduğu Günaydın Ada programına konuk olan KKTC Almanya Fahri Konsolu Dr. Kandemir Özdemir, çözümün olmasının tüm sorunların çözüleceği anlamına gelmediğini vurguladı. 

“GÜVENLİK ÇOK ÖNEMLİ” 

Müzakere sürecinde liderlerin pozitif bir ivme yakaladıklarına dikkat çeken Özdemir, önemli olan noktanın iki toplum içinde güvenlik konusu olduğunu vurguladı: 

“Müzakerelerde iki tarafta da güvenlik çok önemli. İki Almanya birleştiğinde vatandaş 1946’da ayrılmış, Fransız Amerikan İngiliz ve Rus kuvvetleriyle konuşulmuştu. Baf’ta Fransız üssü, burada askerimiz, diğer tarafta Kıbrıs sınırları içinde diğer gemiler, Mısır ve İsrail’le ilgili sorunları halletmemiz lazım, aksi takdirde buradaki anlaşmanın hükmü kalmaz, daha derin ve kaos ortamı oluşur.” 

“LİDERLERE GÜVENİN” 

Liderlerin sadece birbirleriyle değil halkla da iletişim halinde olması gerektiğine inandığını belirten Özdemir, en az 10 yıllık bir geçiş sürecine ihtiyaç olduğunu söyledi: 

“Burada en az 10 senelik geçiş dönemi lazım. Almanya, Doğu Almanya ile birleşti. Doğu Almanlar batıda sevilmiyor, aşağılanıyor. Algı meselesi halledilmezse daha büyük kaoslara gidilecek. Burada heyet kurularak önlem algı operasyonlarına karşı önlem alınması gerekiyor.” 
Liderlerin toplumlar tarafından motive edilmesinin şart olduğuna dikkat çeken Özdemir, liderlerin de aynı şekilde toplumlarını motive etmelerini istedi: 

“Liderler de insandır, motivasyona ihtiyaç duyar. Sayın Akıncı liderdir, destek vermek gerekir.” 

“HEP 2. SINIF OLACAĞIZ” 

Çözümün olmasının tüm sorunların çözüleceği anlamına gelmediğine de vurgu yapan Özdemir, ilginç bir iddia da ortaya koydu: 

“Ben Almanya’da yaşıyorum, 40 sene sonra usandım gelip burada yaşamak istiyorum, siz de tam tersi Avrupa’da yaşamak istiyorsunuz. Ne kadar zengin olursanız olun, karım çocuklarım Alman oldukları halde ben her zaman Almanya’da ikinci sınıf vatandaşım. Almanya’da federal parlamentoda yarı bakanımız var, Türk polis yok. KKTC Avrupa’ya girdiği an her zaman 2. sınıf toplum olacağız.” 

“BERABER YAŞAMAYI ÖĞRENİRSEK, RUMLAR DA, BİZ DE KAZANACAĞIZ” 

Konuşmasının toplumunda iki topluma da hitap eden Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: 

“Kıbrıs bizim yerimiz, çok iyidir. Akıllıca kullanarak iç dinamiklerde beraber yaşamayı öğrenirsek, Rumlar da kazanacak, biz de kazanacağız.”