Özersay toplumun canını yakan ve hükümetin kayıtsız kaldığı sorunların çözümü için Bakanlar Kurulu’na başkanlık etme yetkisini kullanacağını vurguladı. Özersay, “Anayasa’nın 107. Maddesine göre Cumhurbaşkanı gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kurulu’na başkanlık edebilir. Bu Cumhurbaşkanının sadece yetkisi değil aynı zamanda görevidir de. Eğer bir Cumhurbaşkanı vatandaşın canını yakan sorunları görüyor, toplumdaki rahatsızlığı gözlemliyorsa gece yattığında huzuru kaçmalı, rahat uyumamalıdır, bir şey yapmalıdır. Bakanlar Kurulu’na başkanlık ederek sorunların çözümü için ağırlığı koyacağım” dedi.

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Kudret Özersay, Lefkoşa’nın Göçmenköy bölgesini ziyareti ertesinde basın ofisi aracılığıyla bir açıklama yaptı. Özersay “defalarca göç etmiş insanların evini her yıl yağmur yağdığında sular basıyorsa, üstelik bu sadece Lefkoşa ile sınırlı değilse o zaman konuyu Belediyelere sorumluluk yükleyerek geçiştirmek doğru değildir. Hükümetlerin belediyelerde, özellikle alt yapı eksikliğinden kaynaklanan sorunların çözümü için bütüncül bir yaklaşım ortaya konulmasında adım atması gerekir. Bakanlar Kurulu’na sadece müzakerelere dair bilgi vermek için değil, bu ve benzeri sorunların çözümü için teşvik etmek veya gerekirse harekete geçmeye zorlamak maksadıyla başkanlık edeceğim” dedi.

Özersay “Anayasa’nın 107. Maddesine göre (para. 4) Cumhurbaşkanı gerekli gördüğü hallerde Bakanlar Kurulu’na başkanlık edebilir. Bugüne değin Cumhurbaşkanları Bakanlar Kurulu’na sadece bir konuda, o da “Kıbrıs müzakereleri konusunda bilgi vermek için” başkanlık ettiler. Oysa ülkenin içinde bulunduğu durum, Anayasa’da devletin başı olarak tanımlanan Cumhurbaşkanı’nın bu yetkisini kullanarak, hükümeti bazı konularda çözüm üretmeye teşvik etmesini zorunlu kılmaktadır. Başta çevre, uyuşturucuya karşı mücadele, bahis ofislerinin yarattığı sıkıntılar, belediyelerin ortak sorunları, iç güvenlik konularında özellikle Polis Teşkilatı’nın ihtiyaçları, yolsuzluğa karşı mücadele ve vergi düzenlemeleri ile keyfi uygulamaların yarattığı adaletsizlikler bağlamında olmak üzere, kamu vicdanını yaralayan konuları Bakanlar Kurulu’nun gündemine taşıyacağım ve hükümeti harekete geçmesi için teşvik edeceğim. Öte yandan özel sektör çalışanlarının çalışma koşullarında iyileştirmeye gidilmesi konusundaki önerilerimi de Bakanlar Kurulu ile paylaşacağım. Hükümetin bu sıkıntılara çözüm üretme konusunda isteksizliğini görmem halinde kamuoyunu bilgilendireceğim ve bu yolla hükümeti hareket geçmeye, var olan sorunların çözümü için adım atmaya zorlayacağım.

Özersay bugün de bölge ve köy ziyaretlerine devam ederek Tuzla, Mağusa Maraş ve Ziyamet köyünde vatandaşlarala biraraya gelecek.