Suna ERDEN 

Birleştirilmiş Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı dün Meclis Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edildi. Tasarı ile birlikte belediyelere verilecek katkı payı yüzde 24 oranında artırıldı.2015 yılında 176 milyon TL katkı alan belediyeler,2016 yılında kamu yerel gelirlerinden 219 milyon TL katkı payı alacak. 

Tasarı ile belediyelerin güncel borçlarını ödemesi, geçmişe yönelik borçlarını taksitli bir şekilde 10 veya 20 yılda ödeyebilmesi, belediye çalışanlarının özlük haklarının yatırılabilmesi hedefleniyor. 

Tasarıda belediyelere geçmişe yönelik borçlarını yapılandırmaları için 1 Ocak 2018 yılına kadar süre tanınıyor. Bu tarihe kadar yapılandırma konusunda adım atılmaması durumunda borç yönetiminin Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı yetkisine verilmesi ve borçların kaynaktan (verilecek katkı payından) kesilmesi öngörülüyor. 

Star Kıbrıs’a konuşan Maliye Bakanı Birikim Özgür, Yasa değişikliğinin temel amacının belediyelerin güncel borçlarını zamanında ödeyebilmesi ve geçmiş borçlarını döndürebilmesini sağlamak olduğunu belirtti. 

Özgür, “Biz halkın kaynaklarını; ödedikleri vergilerle oluşan kaynağı belediyeler için kullanacağız. Kendi bütçemizin büyüme oranın üzerinde büyüklükte belediyelere katkı veriyoruz. Biz elimizi taşın altına koyduk, belediye başkanlarının da belediye düzeyinde bazı adımlar atması gerekiyor. Kimse Paris’i yönetiyor gibi davranmamalı, mevcut şartları ve hassasiyetleri gözeterek bazı politikalar ortaya koymalıdır” şeklinde konuştu. 

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ise Harmancı, yasa tasarısının olumlu tarafları olmasına rağmen tek başına kurtarıcı olmadığını ifade ederek, “Çağımızın koşullarında göre güncellenmesi gereken Belediyeler Yasası vardır. Belediyelerin kendi yerel gelirlerini arttırıcı, açılımlar getirmesi gerekiyor. Ve bir sonraki adımda ise Yerel Yönetimler Reformu Yasası için çalışma yapılması gerekiyor” dedi. 

ÖZGÜR, “BELEDİYELER RAHATLAYACAK” 

Birleştirilmiş Belediyeler (Değişiklik) Yasa Tasarısı dün Meclis Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edildi. Maliye Bakanı Özgür, yasa tasarısı ile tüm belediyelere kamu yerel gelirlerinden yüzde 9 katkı payı verilmesini, ayrıca nüfusu 6 binin altında olan ve 2008 yılında Yerel Yönetimleri Reformu ile köylerin bağlandığı belediyelere yüzde 0.25 katkı payı verilmesini öngörüldüğünü belirtti. 

Özgür, belediyelerin Sosyal Sigortalar, İhtiyat Sandığı, Gelir ve Vergi Dairesi’ne toplamda 240 milyon TL borcu olduğunu ifade ederek, yasa tasarısı ile birlikte belediyelerin güncel borçlarının yapılacak katkıdan kesileceğini, geçmiş borçların için ise en geç 1 Ocak 2018 yılına kadar yapılandırılıp taksitlendirileceğini ve ödenmeye başlanacağını ifade etti. 

TEMEL AMAÇ BORÇLARIN ÖDENEBİLMESİNİ SAĞLAMAK 

Yasa değişikliğinin temel amacının belediyelerin güncel borçlarını zamanında ödeyebilmesi ve geçmiş borçlarını döndürebilmesini sağlamak olduğunu kaydeden Özgür, bu düzenleme ile birlikte bazı belediyelerde yıllardır çalışmasına rağmen ihtiyat sandığı ve sosyal sigortası yatırılmayan çalışanların özlük haklarının yatırılmış olacağını kaydetti. 

ADIM ATILMAZSA BAKANLIKLAR DEVREYE GİRECEK 

Özgür, belediyelerin geçmiş borçlarını yapılandırması için 1 Ocak 2018 yılına kadar süre tanınacağını ancak belirtilen tarihe kadar yapılandırma konusunda adım atılmaması halinde Maliye Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın borçları kaynağından kesme (belediyelere verilecek katkı payından) yetkisini alacağını ifade etti. Özgür, belediyelerin eski borçlarının 10 veya 20 yılda ödenecek şekilde taksitlendirileceğini de belirtti. 

KATKI PAYI YÜZDE 24 ARTTI 

Belediyelere verilecek katkı payının toplamda yüzde 9.25’e çıkarılması ile 2016 yılı itibari ile aktarılacak katkı payının 219 milyon TL’ye çıkacağını dile getiren Özgür,2015 yılında 176 milyon TL olan katkı payının yüzde 24 artarak 219 milyon TL’ye yükselmesi ile belediyelerin rahatlayacağını söyledi. 

BİZ ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK, SIRA BAŞKANLARDA 

Yasa tasarısının oy birliği ile mecliste onaylandığına vurgu yapan Özgür şunları ifade etti: “ Siyasetçiler, milletvekilleri olarak elimizin taşın altına koyduk. Biz halkın kaynaklarını; ödedikleri vergilerle oluşan kaynağı belediyeler için kullanacağız. Kendi bütçemizin büyüme oranın üzerinde büyüklükte belediyelere katkı veriyoruz. Biz elimizi taşın altına koyduk, belediye başkanlarının da belediye düzeyinde bazı adımlar atması gerekiyor. Örneğin, belediyeler bütçesinde personel harcamalarının payı çok yüksek. Belediye başkanlarının bu konuda tedbir alması gerekiyor. Eğer biz siyasi risk alarak, halkın kaynaklarını kullanarak belediyelere el atıyorsak, onlarında popülizme yönelmeden hareket etmesi gerekiyor. Kimse Paris’i yönetiyor gibi davranmamalı, mevcut şartları ve hassasiyetleri gözeterek bazı politikalar ortaya koymalıdır.” 

KÖKLÜ DEĞİŞİM GETİRECEK YASA DA GÖRÜŞÜLECEK 

Özgür, yasa tasarısının sadece belediyelerin borçlarına yönelik olduğunu, geniş kapsamlı olan Yerel Yönetimler Reformu Yasa Tasarısı’nın alt komitede olduğunu belirterek, köklü değişiklikler öngören bu yasa tasarısının da 2016 yılı itibari ile ele alınacağını ifade etti. 

HARMANCI, “OLUMLU AMA TEK BAŞINA KURTARICI DEĞİL 

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ise tüm belediyelere verilen katkı payının yüzde 9’a çıkarılmasının, ayrıca 2008 yılında Yerel Yönetimleri Reformu ile köylerin bağlandığı belediyelere de yüzde 0.25 katkı payı verilmesinin olumlu olduğunu ifade etti. 

Harmancı, belediye çalışanlarının sosyal sigorta yatırımlarının kaynaktan kesilmesini, verilen süreye kadar belediyelerin geçmiş borçlarla ilgili adım atmaması halinde borç yönetimi ile ilgili Maliye Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nın devreye girecek olmasını ise borç yönetiminin belediyelerin ukdesinde olması gerektiği şeklinde değerlendirdi. 

Harmancı, yasa tasarısının olumlu tarafları olmasına rağmen tek başına kurtarıcı olmadığını ifade ederek, “Çağımızın koşullarında göre güncellenmesi gereken Belediyeler Yasası vardır. Belediyelerin kendi yerel gelirlerini arttırıcı, açılımlar getirmesi gerekiyor. Ve bir sonraki adımda ise Yerel Yönetimler Reformu Yasası için çalışma yapılması gerekiyor” dedi