Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği (KTOÖD) Başkanı Günay Kibrit, yasada engellilerin istihdam edilmesine yönelik madde bulunmasına rağmen, 2006’dan sonra kamuya yapılan istihdamlar arasında engelli bulunmadığını  belirterek, bunu eleştirdi.

Maliye Bakanı Birikim Özgür, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği (KTOÖD) Başkanı Günay Kibrit ve kamuda istihdam edilmiş engellileri temsil eden Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası(KTAMS) Genel Başkanı Ahmet Kaptan ile bir araya  geldi.

Görüşme, Maliye Bakanlığı’nın engellilerin ulaşımına uygun olmadığı için  KTOÖD binasında yer aldı.

Günay Kibrit görüşmede, engellilerin istihdamı, kamuda çalışan engellilerin yaşadığı sıkıntılar ve ayrımcılıklar; Engellileri Koruma , Rehabilite ve İstihdam Yasası’ndan kaynaklanan sıkıntıları ele almak istediklerini ifade etti.

Fiziki yönden ülkede engelleriler açısından pek çok sıkıntının bulunduğunu kaydeden Kibrit, “Bu sıkıntıların hayati önem taşıyan noktalarda, özellikle eğitim, sağlık ve istihdamda karşımıza çıkması  bizleri son derece mutsuz ve geleceğe güvenle bakmaktan geri tutmaktadır” dedi.

Ülkede istihdam bekleyen 500 civarında engellinin bulunduğunu ifade eden Kibrit, 2006’dan sonra, yasaların emretmesine rağmen, kamuda engelli birey istihdamı yapılmadığını; sadece, Yasa’da yapılan bir düzenleme sayesinde özel sektörde 50-60 engellinin istihdam edildiğini belirtti. Kibrit bugün kamuda 650 civarında engellinin çalıştığını kaydetti.

KAPTAN

KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan, tüm makamların uzun zamandır sorunları çözme vaadi verdiğini ancak çözemediğini belirtti ve “Artık sorunların samimi bir şekilde çözümlenmesini istiyoruz” dedi.

Engellinin yasalar altında devlette istihdam edilmesini görmek istediklerini ifade eden Kaptan, sorunların çözülmesi temennisinde bulundu.

Kaptan, kamuda engellilere eşit muamele gösterilmediğini; lise eğitimi alan bir engellinin çıkacağı baremin, engelli olmayan birine göre eşit olmadığını savundu.

ÖZGÜR

Maliye Bakanı Birikim Özgür, Maliye Bakanlığı binasının engellilerin ulaşımına uygun olmamasından dolayı görüşmenin KTOÖD binasında yer aldığını kaydetti.

Ülkede doğru gelişmelerin yaşanması gerektiğini kaydeden Özgür, “Tüm bireylerin eğitim ve  sağlık hizmetlerinden eksiksiz faydalanabilmesini, toplumsal yaşama dışlanmadan katkı yapabilmesini arzuluyoruz” dedi.

Devletin söz konusu hizmetlerin verilmesine yardım etmesi gerektiğini ancak KKTC devlet yapısında sıkıntıların büyüdüğünü belirten Özgür, ülkede yatırımların yapılması ve istihdam imkanlarının artırılması gerektiğini kaydetti.

“YÜZ KIZARTICI BİR DURUM”

Gençlerde işsizlik oranının yüzde 20 olduğunu, Kıbrıslı Türklerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda duyarlılığı ile övünen bir toplum olduğunu ancak erkeklerde yüzde 5.8 olan işsizlik oranının kadınlarda yüzde 12.8 olduğunu belirten Özgür, “Bu yüz kızartıcı bir durumdur” dedi.

Engellilerin eşit koşullarda istihdam imkanlarına sahip olmadığını kaydeden Özgür, ülkede imkanların herkese eşit şekilde sunulabileceği koşulları yaratmak gerektiğini ifade etti.

Sivil toplum örgütlerinin kurumsallaşması ve siyaset kurumlarına yön vermesini görmeyi arzu ettiklerini belirten Özgür, kendilerinin sivil toplum örgütleri ile soğuk savaş yaklaşımı içerisinde olmadıklarını  kaydetti.