Suna Erden

Reform hükümeti adı altında UBP-CTP koalisyon hükümetinde sona gelindiği öne sürülürken, CTP ile yola devam etmeme yönünde karar alan UBP’nin bugün açıklama yapacağı belirtildi 

Reform hükümeti adı altında Temmuz 2015 tarihinde kurulan UBP-CTP koalisyon hükümetinde sona gelindi. Uzun süreden beridir çatırdayan hükümetin akıbeti ile ilgili kararın dün verildiği öne sürüldü. UBP’nin hükümetten çekilme kararı aldığı, bugün Parti Meclisi toplantısından sonra bu kararı açıklayacağı ileri sürüldü. Mali protokolün halen imzalanmamış olmasından dolayı Türkiye’den gelen mali yardımlar kesilirken, bu durum kamu çalışanlarının Mart ayı maaşlarına yansıdı. Mart ayı maaşlarının kesintili ödenmesi, Ocak ayından beridir ödemelerini alamayan diğer sektörlerin isyanı hükümeti zora sokarken, UBP’nin CTP ile yola devam etmek istemediği ve hükümetten çekilme konusunda kesin kararını verdiği öne sürüldü. 

ÖZGÜRGÜN TAM YETKİLİ 

2013’ün Eylül ayında kurulan CTP-BG – DP-UG Hükümeti’nin istifasını Cumhurbaşkanı’na sunmasının ardından oluşan yeni durumu değerlendiren CTP ve UBP, ülkedeki köklü reform ihtiyacının ancak geniş tabanlı bir hükümet modeli ile karşılanabileceğini belirterek hükümet kurmaya karar vermişti. KKTC’de denenmemiş tek model olan CTP-UBP koalisyon hükümeti Temmuz 2015 tarihinde göreve başlamıştı. Reform umutları ile kurulan UBP-CTP hükümetinde ilk çatırdama asrın projesi adı altında Türkiye’den getirilen su protokolünde başlamıştı. CTP, uzun süre su protokolüne imza atmamış ve bu nedenle hükümet krizi yaşanmıştı. Bu dönemde hükümetin biteceğine dair birçok haberler ortaya atılırken, 19 Şubat 2016 tarihinde Genel Başkan Hüseyin Özgürgün başkanlığında toplantı yapan UBP parti meclisi “gerekirse hükümetten çekilmesi” konusunda genel başkana tam yetki vermişti. Ayrıca toplantıda CTP’ye süre tanınmış verilen süre içerisinde su protokolüne imza atılmaması halinde hükümetten çekileceklerine dair açıklama yapılmıştı. 

ÖNCE SU ŞİMDİ DE MALİ PROTOKOL KRİZİ 

UBP’nin resti üzerine harekete geçen Türkiye ile son kez görüşüldükten sonra 18 Şubat 2016 tarihinde Başbakan Ömer Kalyoncu, su ile ilgili uzlaşı açıklaması yapmıştı. Su krizini atlatan UBP-CTP koalisyon hükümeti bu kez Mali Protokol konusunda fikir ayrılıkları yaşamaya başladı. Aralık 2015 tarihinde imzalanması gereken mali protokolün imzalanmamasından dolayı Türkiye’den gelen mali yardımlar kesintiye uğradı. Kamu çalışanlarının Mart ayı maaşlarının yüzde 60’ı ödenirken, diğer sektörlerden de eylem açıklamaları yapıldı. 

MALİ PROTOKOL HAYATI DONDURDU 

Mali protokole imza atılmamasından dolayı Ocak ayından itibaren tüm projeler askıya alındı, müteahhitlere ödenmesi gereken avanslar, yol yapım çalışmaları, ihaleler ve birçok yatırım sekteye uğradı. Gelinen noktada Müteahhitler Birliği, Hayvancılar Birliği eylem yapacaklarını açıkladı ve reform hükümetinin sorunları çözmek yerine sorunlara neden olduğunu öne sürdü. 

UBP KESİN KARARINI VERDİ İDDİASI 

Tüm bu gelişmelerden dolayı UBP’nin CTP ile yollarını ayırmak istediği, dün genel başkan Hüseyin Özgürgün’nün ve UBP milletvekili grubunun hükümetten çekilme kararı aldığı ve bugün yapılacak Parti Meclisi toplantısı sonrası açıklayacağı öne sürüldü. UBP’nin sürekli fikir ayrılığı yaşadığı CTP ile aynı yolu yürüyemeyeceğine karar verdiği iddia edilirken, bugün saat 11.00’da toplantı yapılacağı ve 12.30 sıralarında da kararın kamuoyuna bildirileceği öne sürüldü.