Ceren ERCİH 

Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın 2006 yılından beri gündemde olduğunu dile getiren Kamu-SEN Başkanı Mehmet Özkardaş, kamuda 6 bin nitelikli kadronun boş olduğunu ve bunun siyasi popülizme bağlı olduğunu vurguladı. Kamu- Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, Cansu Örmeci’nin sunduğu Öğlen Ajansı programına konuk oldu. Kamu Görevlileri Yasa Tasarısının tartışıldığı programda Özkardaş, yasa tasarısının olumlu ve olumsuz yönlerini aktardı. 

“KAMU GÖREVLİLERİ YASASI DEĞİŞMELİ” 

Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nın 2006 yılından beri gündemde olduğunu belirten Özkardaş, kamuda 6 bin nitelikli kadronun boş olmasını da siyasi popülizme bağladı ve şunları kaydetti; “2006 yılından beri hem hükümetlerin hem kamuoyunun hem de sendikamızın gündemindedir. Kamu Görevlileri Yasası değişmelidir. Çünkü kamu siyasi popülizm nedeniyle hantal ve verimsiz hale gelmiştir. Bunun en büyük nedeni hükümetlerimizdir. Eğer bugün KKTC’de 6 binden fazla nitelikli kadro boş ve doldurulamıyorsa bunun nedeni siyasi popülizmdir.” 

“BU YASA TASARISI SİYASİ POPÜLİZMİ ASLA GİDEREMEZ” 

Bu yasa tasarısının da siyasi popülizmin yarattıklarını gideremeyecek olduğunu ifade eden Özkarşdaş sözlerine şöyle devam etti; “Vergiyi denetleyecek vergi memuru istihdamı yapamıyorsunuz, yeterli sayıda gümrük memuru alamıyor, servislerinizde doktorlarınız, hemşireleriniz yok. Ancak bu kadrolarda boş yer olmasına rağmen istihdam yapılamıyor. Çünkü hükümetlerimiz gücü elinde tutanlar arka kapıdan geçici memur, işçi istihdamları ile nitelikli doldurulması gereken yerleri zaten doldurmuş Bu yasa tasarısı da bunları giderebilir mi? Asla gidermez.” 

“BU YASA TASARISI BASKICI BİR UYGULAMA DA DOĞURUYOR” 

Kamu Görevlileri Yasa tasarısının baskıcı bir uygulamaya da sahip olacağını belirten Özkardaş; “Bu yasa tasarısı ile müşavir, özel kalem müdürleri kaldırılıyor. Bir takım düzenlemeler getiriliyor. Ancak üçlü kararnameleri kaldırırken onun yerine gelecek olan müdürler, genel müdürler sadece bakanın ya da müsteşarın herhangi bir olumsuz performans vermesi ile görevden alınabiliyor. Böyle bir baskıcı uygulama var” şeklinde açıklamalara yer verdi. 

“TÜM KADROLAR DIŞARIYA DA AÇILIYOR” 

Yasa tasarısı ile dışarıdan alım imkanının da olacağını aktaran Özkardaş şunları kaydetti; “Hemen hemen tüm kadrolar dışarıya da açılıyor. Bir kaymakamlık mevkiisin açıldığında içeriden başvuracak olan kamu görevlilerinden iyi performans ararken dışardan müracaat edecek kişiler için diyor ki üç kişinin başında yönetici olarak çalışmış olmak, toplamda 12 yıl çalışmış olmak, lisans diplomasına sahip olmak yeterli.” 

“LOJMAN VE KONUT HAKKI KALDIRILACAK” 

Yasa tasarısının getireceği sıkıntıları da aktaran Özkardaş sözlerini şöyle noktaladı; “Bu yasa tasarısında ücretsiz tedavi hakkı kaldırılıyor. Mevcut Kamu Görevlileri Yasas’ında ücretsiz tedavi hakkı diye bir yan başlık var. Ancak burada ücretsiz tedavi hakkı kaldırılıyor bunun yerine deniyor ki yürürlükteki mevzuata uygun olarak yapılır. Yürürlükteki mevzuata uygun olacak olan nedir? Hastanelere gittiğinizde para ile yaptıracaksınız. Lojman ve konut hakkı kaldırılıyor. Bu yasa tasarısının hazırlanmasında iki mantık var bir kamunun özelleştirilmesi iki kamu görevlileri üzerinden tasarruf yapılarak mümkün olduğu kadar parasal kaynağın kısılmasıdır. Hayat pahalılığı bu yasa tasarısında yine 6 ay gözüküyor ki emekten yana olduğunu iddia eden bir partimiz bu 6 ay olduğunda buna karşı çıkmıştır. Şimdi elinde fırsat bunu iki aya indirilsin. Ek mesai çalışmalarında kamu görevlisi ile amiri anlaşırsa ek mesai karşılığı izin verilir. Bu angarya alışmaya da girer. Kamu görevlisi kabul etmediği zaman amiri ile takışacak. Bunlar yapılacak.”