İbrahim Diran

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Olağan Genel Kurulu’nda, ülkedeki ekonomik sorunlarla, iş yapma ortamının iyileştirilmesi için atılması gereken adımlar konuşuldu..

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Olağan Genel Kurulu, 53’üncü dönem mali ve faaliyet raporunun aklanması gündemiyle Oda binasında yapıldı.

Genel Kurul Erdil Nami Divan Başkalığı’nda yapıldı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit de katıldı.

ÖZYİĞİT

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit konuşmasında, esas yapılması gereken Oda tarafından yapılan verimli çalışmalar ışığında gerekli adımların atılması olduğunu kaydetti.

Ülkeyi yönetenlerin, Rekabet Edebilirlik Raporu gibi yapılan çalışmaları ve uyarıları tozlu raflarda bırakıldığını kaydeden Özyiğit, “Bunların yaşama geçirilmesi hepimizin boynunun borcu” dedi.

Devlet Planlama Örgütü ve Yatırım Geliştirme Ajansı’nın (YAGA) ne kadar yön verici olduğunu sorgulayan Özyiğit, YAGA’nin verimsiz ve işlevsiz olduğunu savundu.

YAGA’da öncelikli yatırımcıların yerli genç yatırımcılar olması gerektiğini kaydeden Özyiğit, bunlar yeterli görülmediği takdirde YAGA’da yeri işgücünün kullanılacağı, yeri ürünlerin üretileceği yatırımların değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak hedefiyle yeniden başlayacak olan müzakerelere de değinen Özyiğit, “Haziran ayına kadar bir şeylerin netleşmesi gerekiyor. Haziran ayından sonra Şubat 2018 seçimleri önem kazanacak” dedi.

Tarafların birbirini kırarak bir yere varmasının mümkün olmadığını ve daha hassas davranılması gerektiğini ifade eden Özyiğit, müzakerelerde dönüşümlü başkanlık, etkin katılım ve güvenliğin önemli konular olduğunu söyledi