Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıslı Türklerin mutlaka uluslararası hukuk içerisine girmesi gerektiğini, bunun tek yolunun da Kıbrıs’ta çözüme ulaşmak olduğunu vurguladı.

TDP’den yapılan açıklamaya göre, uluslararası hukuk dışında bırakılan Kıbrıslı Türklerin yıllarca çeşitli alanlarda ciddi mağduriyet yaşadıklarını, günümüzde de halen bunun sıkıntı ve zorluklarının çekildiğini belirten Özyiğit, “2017 Avrupa Şampiyonası Elemelerinde Türkiye Ümit Milli Takımı ile Kıbrıs Cumhuriyeti Ümit Milli Takımı Larnaka Stadı’nda karşılaşırken, Kıbrıslı Türklerin tribünde seyirci olmalarının da bunun en somut örneği olduğuna” dikkat çekti.

Bu sıkıntıları aşmanın tek yolunun çözümle birlikte uluslararası hukukun içine girmek olduğunu söyleyen Özyiğit, çözümün şeklinin de 11 Şubat Ortak Metni’nde belirtildiği gibi, iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı federasyon olduğunu belirtti.

“TANIMA-TANIMAMANIN GEREKLERİNİ YERİNE GETİREMİYOR”

Çözümsüzlük nedeniyle Türkiye’nin de uluslararası hukuktan kaynaklanan sıkıntıları olduğunu, ‘tanıyorum’ dediği KKTC’de değil maç, antrenman bile yapamayan Türkiye takımlarının ‘tanımıyorum’ dediği Kıbrıs Cumhuriyeti ile maçlar oynadığını ifade eden Özyiğit, “Bizi resmen tanıdığını belirten Türkiye tanımanın gereklerini, tanımadığını söylediği Kıbrıs Cumhuriyeti bağlamında da tanımamanın gereklerini yerine getiremiyor” dedi. 

“BU SORUNU AŞMAK ZORUNDAYIZ”

Özyiğit, Kıbrıslı Türklerin büyük mağduriyet yaşamasına neden olan bu durumun mutlaka aşılması gerektiğini, bunun köklü çözümünün, Kıbrıs sorununun çözülmesi olduğunu, ancak çözüm oluncaya kadar da yapılabilecek girişimler bulunduğunu ifade etti.  

Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesinin hemen ardından başlatılan müzakerelerde, kasım ayıyla birlikte yoğunlaştırılmış bir sürece girildiğini belirten Özyiğit, “Arzumuz sürecin olumlu ilerlemesi ve birçok sorunun ana kaynağı olan Kıbrıs sorununun tarihe karışması ve Kıbrıslı Türklerin çözümsüzlükten kaynaklanan mağduriyetlerinin son bulmasıdır” dedi.

“KOP SÜRECİ SÜRDÜRÜLMELİ”

Özyiğit, gençlerin önünün açılması bağlamında çözüm oluncaya dek de yapılabilecek unsurlar bulunduğunu, bunların başında da Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) tarafından başlatılan KOP sürecinin geldiğini kaydetti.

Yaşanmakta olan sıkıntılara rağmen, bu sürecin sonuna kadar zorlanması gerektiğini belirten Özyiğit, “Gerek ülke sporunun, gerekse de gençliğimizin önünü açacak bu yolda ısrarlı olmalıyız. Aksi takdirde Türkiye takımları Güney’de maç yapmaya devam edecek, bizimle antrenman maçı bile yapamayacak. Biz de tribünlerde seyirci olmaya mecbur kalacağız” dedi.