Pelin Yükselay

Kuzey Kıbrıs’ın en büyük sebze ve meyve toptancısı Osman Koçak LTD’nin işletmecilerinden Murat ve Hasan Koçak kardeşlerin habersiz bir şekilde ülkeyi terk etmesinin ardından, mağdur olan birçok üretici dün Gönyeli’deki depoya yeniden gitti.

Osman Koçak Ltd’e emanet ürün veren üreticiler, ambarların Gönyeli Belediyesi tarafından mühürlenmesiyle iyice çıkmaza girdiklerinden dert yandı.

Diyalog’a konuşan üreticiler, sürecin başından beridir ürünlerini almak için uğraş verdiklerini belirterek, artık sabırlarının tükendiğini söyledi.

Gönyeli Belediyesi’ne giderek, ürünlerini almaları için mührün sökülmesini talep ettiklerini kaydeden üreticiler, belediyeden ‘Polise başvurmanız gerekir’ yanıtını aldıklarını ifade etti. 

Bunun üzerine polisle görüştüklerini kaydeden üreticiler, polisten de ‘şirketten bir yetkili gelsin size ancak o zaman yardımcı olabiliriz’ cevabını aldıklarını aktardı. 

Baba Koçak sorunun çözümü için iyi niyet gösterdi…

Polisle, belediyeden ‘şirketten bir yetkili gelsin, ambarları açacağız’ sözünü aldıklarını iddia eden üreticiler, bunun üzerine Murat ve Hasan Koçak kardeşlerin babaları Osman Koçak’la telefonda iletişime geçtiler. 

Baba Osman Koçak’la telefonda konuşan Türkmenköy Patates Üreticileri Köy Temsilcisi Ahmet Korol, Baba Koçak’ı konuşmak amacıyla ambarlara çağırdı.

Baba Osman Koçak bu konuşmanın üzerinden 15 dakika geçmeden soluğu ambarlarda aldı.

Şirketle yıllardır hiçbir bağlantısı olmamasına rağmen, sorunun çözümü adına eğer bir katkısı olacaksa diye ambarlara geldiğini belirten Baba Osman Koçak, yetkili birisinin geldiği takdirde, ambarların açılması ve patatesçilerin ürünlerini alabilmesi için elinden geleni yapacağı sözünü verdi. 

Oğullarının kaçacağından haberi yoktu…

Baba Osman Koçak, yaşananlar karşısında üzgün olduğunu söyleyerek, oğullarının kaçacağından haberi olmadığını ve şu anda da nerede olduklarını bilmediğini kaydetti. 

Osman Koçak, bu durumdan dolayı hiçbir üreticinin sıkıntı yaşamasını istemediğini belirterek, ‘Eğer sizlere yardımcı olabileceksem, olayım. Ben buraya bunun için geldim” dedi.

“Patatesler eksik söylentisi”

Patates üreticileri toplamda 250 ton patatesi ambarlara verdiklerini ama şu anda ambarda 15-20 ton patatesin eksik olduğunu duyduklarını iddia etti. 

Bunun üzerine üreticiler bu 15-20 tonun hesabını da yapmayacaklarını ve kendi aralarında bu eksiği de göze alarak paylaşım yapacaklarını belirtti. 

Baba Osman Koçak’da bu sırada üreticilere, “Düşünün ki bu bir yangındır, yangından ne kurtarırsanız kardır. Bu şu an sizin için de geçerli’ diye cevap verdi.

Zabıta ile üreticiler arasında gerginlik yaşandı

Bu arada Baba Osman Koçak’ın ambarlara gelmesiyle beraber, Polisin de oraya gelerek, soruna çözüm bulunacağı söylendi. 

Yaklaşık bir saat süren bekleyişin ardından Polisin ambarlara gelmemesiyle beraber üreticilerin sinirleri iyice gerildi.

Baba Osman Koçak’ta, polisin gelmemesi üzerine, yapabilecek bir şeyi olmadığından dolayı ambarları terk etti.

Bu sırada bazı üreticiler zabıtalara mühürleri sökmedikleri için tepki gösterdi. 

Zabıtalardan ‘mühürleri sökün talimatı almadan biz bu işlemi yapamayız’ yanıtı alan üreticiler, sabırlarının kalmadığını, ürünlerini almak istediklerini belirtti.

Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından üreticiler, ambarlardan ayrıldılar. 

Üreticiler mallarını istiyor…

Patates Üreticisi Hüseyin Dürüst yaşadığı mağduriyet karşısındaki tepkisini şu sözlerle aktardı, “Yetkili istiyoruz. Biri gelsin ambarları açsın ve biz ürünümüzü alalım. Biz bu malı satmadık. Biz malı satılana kadar korumada kalması amacıyla buraya getirdik. Kimsenin hakkı yok bugün benim malıma el koymaya. Bu mal benimdir. Neden aldılar kilitlediler ve geri vermiyorlar? Bizim alın terimiz, ekmek paramızdır içerdeki ürün. Kimse bu mührü sökecek olan gelsin. Bizim kâğıtlarımız yanımızda.  Görsün ve kâğıdımıza göre malımızı versin. Zaten içeride kimin ne kadar ürünü olduğu belli. Şirket sahipleri vurgun yapıp kaçtı diye, bunun cezasını üretici mi çekecek? Böyle şey mi olur? Bu rezaletten başka bir şey değil…”