Lefkoşa, Girne, Güzelyurt ve İskele’de kurulan açık pazarlardaki esnaf, sürekli olarak hava koşullarından dolayı mağdur olduğunu dile getirdi. Kapalı bir mekân isteyen pazarcılar, çadır kurdukları direklerin en hafif bir rüzgârda vatandaşın üzerine düştüğünü belirtti.

Pazarcılar Birliği Başkanı Yenal Garabli, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile kapalı yer konusunu konuştuklarını ifade ederek, belediyenin bunu karşılayacak bütçesinin olmadığını söyledi.

Melin DOBRAN

Lefkoşa Otobüs Terminali’nde her Pazar günü kurulan Açık Pazar’daki esnaf, hava koşulları yüzünden her zaman huzursuz olduğunu söyledi. “Pazarcıya mutlaka kapalı bir mekân lazım” diyen esnaf, en küçük bir rüzgârda, çadır direklerinin vatandaşın üstüne düştüğünden yakındı. Esnafın bir kısmı, serinleyen hava nedeniyle satışların düzeldiğini söylerken, kimi esnafın işleri yine kesat gitti. Açık Pazar bu hafta uygun fiyatları ile vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Havaların serinlemesiyle birlikte, vatandaşların yanı sıra öğrenciler de alışverişini yapmak için yine pazaryerine akın etti. Vatandaşlar, sebze meyveden giyime, köy ürünlerinden kuruyemişe kadar birçok standın bulunduğu açık pazardaki ürünlerin, marketlere oranla daha ucuz olduğu için pazarı tercih ettiğini belirtti. Bu hafta pazarda en çok tercih edilen meyveler arasında nar, muz, armut, erik, üzüm ve elma vardı. Dün kurulan tezgâhlarda pazarın gözdesi, kilosu 6 liraya satılan verigo üzüm oldu. Pazarcılar verigo üzümün kilosunun, marketlerde 9 lira olduğunu söyledi.

Güzelyurt’ta işler kesat

Gazetemize konuşan Güzelyurt bölgesindeki açık pazar esnafı, saat 07.00 itibariyle tezgâh kurmaya başladığını ve saat 14.00 civarı pazar yerinden ayrıldığını söyledi. Esnaf, Güzelyurt’un küçük bir bölge olduğunu anımsatarak, bölgede pek satış yapamadığını dile getirdi. Cumartesi günleri Güzelyurt’ta kurulan açık pazarda sebze ve meyve satan esnaf, günde yarım kilodan fazla ürün satamadığından yakındı. Pazarda konfeksiyon satan esnaf ise, hafta sonu birçok dükkânın kapalı olmasından dolayı satış yapma ümidiyle beklediğini söyledi.

Esnaf ne dedi…

 Yenal Garabli (Pazarcılar Birliği Başkanı)

“Bütün pazarcılar kapalı yer istiyoruz. En büyük derdimiz, hava koşulları nedeniyle satış yapamamaktır. Ben Pazarcılar Birliği Başkanı olarak Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile resmi olarak görüştüm. Fakat belediyenin bunu karşılayacak bütçesi maalesef yoktur. Belediye başkanımız da bizim rahat olmamızı istiyor, fakat elçilik yardım ederse kapalı bir alan yapılabilir. Pazar yeri eskiden fuar alanına kurulurdu, ama orası belediyenin olmadığı için oradan ayrıldık. Lefkoşa’da Pazar yeri kurabilecek en müsait yer otobüs terminalidir. Hafta içi bu alanı otobüsler kullandığı için, pazar alanı olarak burası bize verilemiyor. Sadece Pazar günleri yer kiralayabiliyoruz. Çektiğimiz brandalardan ve temizlikten biz sorumluyuz. Yer kirasını ödüyoruz, ama her şeyi belediye yapacak diye bir şey yok. Tezgâh sahibi çöplerini yığın haline getirir, belediye de onları toplar.”

 Önder Gönül (üretici-pazarcı)

“Sıcaklar düşünce işlerimiz iyi gitmeye başladı. Saat 05.00’te tezgâh kuruyoruz. Akşam 20.00 gibi de toplanıp evimize gidiyoruz. Kimileri pazarcıları çöp konusunda suçluyor. Belediye bize ‘çöplerinizi süpürüp, yığın haline getirin biz toplarız’ dedi. Biz de süpürüp, yığın bir şekilde bırakıyoruz. Belediyenin ne saat gelip temizlediğini bilmiyoruz ama onlar gelene kadar çöpler rüzgârdan dağılıyor. Sonra da bize çöpleri biriktirmediniz diyorlar. Ben belediyeye yer paramı ödüyorum. Çöpleri ben toplamak zorunda değilim. Biz pazarcıların en büyük sıkıntısı kapalı bir yerimizin olmamasıdır. Havalar sıcakken zaten müşteri gelmiyor. Bazen akşamüstüne doğru gelenler var. Hele kışın hiç kimse açık alanda alışveriş yapmak istemez. Kurduğumuz çadırlar, rüzgârdan yıkılıyor. Direkler insanların üzerine düşüyor. Büyük bir umutla belediyenin bize kapalı bir pazaryeri yapmasını bekliyoruz.”

 Mehmet İşleyen (pazarcı)

“Yaklaşık bir ay önce işlerimiz kesattı. Havaların serinlemesinden dolayı, müşteriler yavaş yavaş gelmeye başladı. Ne yazık ki ülkemizde yerli üretim yeterli değil. O yüzden esnaf bazen ürünleri pahalıya satmak zorunda kalıyor. Verigo üzümün kilosu markette 9 lira bizde 6 liradır.  Narın kilosu markette 4 lira, pazarda herkes 3 liraya satıyor. Çok şükür geçinebilecek kadar para kazanabiliyoruz. Pazarcıların çadır sorunu vardır. Doğru düzgün çadır kuramıyoruz. Yağmur ve rüzgâr gelince bütün çadırları dağıtıp yıkıyor. Üzerimize düştüğü zamanlar da oldu. Terminaldeki lambalar yanmıyor. Bu yüzden akşamüzeri toparlanıp gidiyoruz.”

 Çetin Timur (pazarcı)

“Bir buçuk yıldan beridir işlerimiz kesat gidiyor. Sigara paramızı bile çıkartamıyoruz. Saat 16.00’dan sonra anaparayı çıkartamazsak, zarar ediyoruz. Yorgunluğun ve emeğin karşılığı maalesef yok. Pazarı terminale kurduğumuz için çadırlarımız sürekli olarak yıkılıyor. Biz de çareyi plastik kasaları üst üste koymakta bulduk. Pazarcıya acilen kapalı bir mekân yapılması lazım.”