Ziya NASIFOĞLU

Ülkeye yasadışı yollardan giriş yaptıkları gerekçesiyle 4’ü çocuk, 7 Suriye vatandaşının yaşadıkları yine yürekleri dağladı. Anne ve babalan cezaevine, çocuklar yuvaya gönderildi. Anne ve babasından aynlan çocuklar feryat etti; anne- babalan ise gözyaşlanna boğuldu, fenalık geçirdi. Üç yetişkin Suriyeli hakkında yasal işlem başlatıldı. KKTC’ye kanunsuz giriş yaptıktan gerekçesiyle önceki geceyi çocuklanyla birlikte poliste geçiren A.H. isimli baba, S.M. isimli anne ve E. A. isimli zanlılar, dün Girne Kaza Mahkemesi’ne çıkanldı. Mahkeme, “KKTC’ye kanunsuz giriş” suçunu işleyen zanlıların 3 gün süreyle cezaevine gönderilmesine emir verdi.

Anne baygınlık geçirdi

Mahkemede, anne ve babalarının duruşması görülürken dışanda polis gözetiminde bekleyen çocukların sürekli ağlaması yürekleri burktu.

Hayatta kalmak için Suriye’deki iç savaştan kaçan anne ise çocuklarından 3 gün ayrı kalacağından dolayı baygınlık geçirdi ve ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Çocuklar karakolda sabahladı

Çocukların önceki geceyi aileleriyle birlikte poliste geçirmesi ise sosyal devlet anlayışının ülkemizde tam olarak çalışmadığınıgözler önüne serdi. Devletin sığınma evinin olmamasından dolayı, annelerinden ayrılmak istemeyen çocuklar, önceki geceyi polis karakolunda geçirdi. Gözaltına alınmasına rağmen anneyi hücreye yerleştirmeyen polis, dinlenmek için kullandıktan odaya anne ve çocuklan yerleştirdi. En küçüğü 3, en büyüğü 8 yaşmda olan çocuklar ise aileleriyle ilgili mahkemeden çıkacak karara dek, Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı yuvada gözetim altında tutulacak.

Öztabay: Sığınma evi olmalı

Avukat Ayşe Öztabay, devletin mültecilerle ilgili politikası olmamasını eleştirdi. Savaş halinde olan Suriye’den kaçanların Birleşmiş Milletler sözleşmelerine göre mülteci olarak adlandınldığına dikkat çeken Öztabay, şunlan söyledi: “Mültecilerin haklanm savunmalan için ülkede avukatlar var ancak bu kişilere haber verecek bir birim yok. Suriyeli anne ve baba, çocuklanyla birlikte hayatta kalmak için ülkesinden kaçtı ancak ebeveynler cezasını çekene dek çocuklarından 3 gün ayrı kalacak. Anne ve baba tutuklu olduğu için Sosyal Hizmetler Dairesi’ne ait yuvaya kabul edilmezler. Devlet Sığınma Evi olsaydı bu gibi özel durumlarda aileler birbirinden ayrılmazdı.”