Adada temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu Başkanı Gianni Pittella, CTP Genel Başkanı, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı ziyaret etti.

CTP Genel Merkezindeki görüşmede Talat’a CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan da eşlik etti.

Ziyarette konuşan Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu Başkanı Gianni Pittella, Brüksel’de dün gerçekleştirilen terörist saldırılardan dolayı şokta olduklarını kaydetti.

Pittella, AB’ye üye ülkelerin ve tüm Avrupa ülkelerinin dini birimlerinin daha etkin  işbirliğiyle oluşturulacak   kapsamlı bir stratejiyle tepki vermek istediklerini belirtti.

İslam’a “Biz Avrupalılar sizin düşmanınız değil dostununuz, propagandalara inanmayın” şeklinde açık bir mesaj göndermek istediklerini de kaydeden Pittella,  dinler arasında entegrasyon, barış, dayanışma istediklerini; savaş istemediklerini vurguladı.

Kıbrıs’taki barış ve birleşme sürecine yardımcı olmak için adada bulunduğunu dile getiren Pittella, adada sorunun AB değerlerine ve BM kararlarına uygun bir çözüme kavuşturulmasına destek verdiklerini dile getirdi.

TALAT

CTP Genel Başkanı, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da konuşmasında  Brüksel’deki terör saldırılarından duydukları üzüntüyü dile getirdi ve bu saldırıların tüm insanlık için şok edici olduğunu kaydetti.

Kapsamlı bir strateji, özellikle terörizmin nedenlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Talat, terörizmin İslam’dan yayıldığına yönelik bir inanç olduğunu ancak bunun doğru olmadığını dile getirdi. Talat, “Sizin de bildiğiniz gibi bu terörist saldırılar  bir İslam ülkesi olan  Türkiye’de de yaşandı” şeklinde bir hatırlatmada  bulundu ve Türkiye’deki ve Brüksel’deki saldırılara aynı kaynakların ön ayak olduğunu belirtti.

İnsanlığın terörizmin  nedenlerinden kurtulmanın bir yolunu bulması gerektiğini  vurgulayan Talat, ülkelerin istihbarat servislerinin terörizmle  mücadele konusunda iş birliği yapması gerektiğini kaydetti. Güvenlik önlemleriyle ilgili pek fazla bir şey söyleyemeyeceğini ifade eden Talat, güvenlik önlemlerinin bir yandan terörizmi durdurmak için çok önemli olduğunu, diğer yandan ise günlük yaşamı zorlaştırıcı bir şey olduğunu söyledi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti de dile getiren Talat, zaten iş birliği içerisinde oldukları Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu’nun toplantılarına katılıp görüş alışverişinde bulunmaya hazır oluklarını belirtti. Talat, Pittella’nın adaya ziyaretinin ilişkilerin daha da gelişmesine yardımcı olacağını da söyledi.