Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Polis Genel Müdürlüğü bütçesini 236 milyon 222 bin 800 TL olarak onayladı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi, Polis Genel Müdürlüğü bütçesini görüştü ve oybirliğiyle onayladı.

MANAVOĞLU DA KATILDI

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar başkanlığındaki komite toplantısına, Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu da katıldı.

Komite başkanı Ersin Tatar, polisin ülke için önemine işaret ederek, bu yıl geçen yıla göre bütçesinin artırıldığını, personel sayısında iyileştirmeler olduğunu, ancak yeni açılan sınır kapılarının veya açılacak kapıların ihtiyacı artırdığını işaret etti.

Ülkede öğrenci sayısının da arttığını, ülke nüfusunun sayısının arttığını, ancak olayların da her türlü şekilde çoğaldığını anlatan Tatar, öğrencilerin sadece 13 bininin ülke vatandaşı olduğunu, 130 değişik ülkeden de insan geldiğini ifade ederek, ülke güvenliğinin bu açıdan önemli olduğunu vurguladı.

Tatar, 28 casino ile Alayköy yolundaki yer gibi yerlerin de bulunduğuna işaret ederek, tüm bunların asayişi gerektirdiğini, disiplin, insan hakları, istismarlar gibi konular da yer aldığını kaydetti.

Bütçenin içinde polise ayrılan bütçenin belli olduğunu, ancak ülkenin aynı yerde durmadığını, polise ekstra çok işler düştüğünü ifade eden Tatar, bu sıkıntıların hükümete de iletildiğini, bu çerçevede sıkıntıların aşılması için çalışılacağına inanç belirtti.

Birikim Özgür de, demokrasinin ülkede daha iyi çalışılmasının önemine işaret ederek, Polis Genel Müdürlüğü’nün de iç tehditlerle ilgili çalışmasının önemine dikkat çekti, polis örgütünün günün koşullarına göre yapılandırılmasının önemine değindi.

Özgür, polisin sivil idareye bağlı olmasının bir hedef olarak konduğunu ancak bu noktada bir adım atılamadığını ifade ederek, Türkiye’deki süreç izlendiği zaman polisin sivile bağlanmasının öneminin görülebileceğini kaydetti ve polisin sivil idareye bağlı çalışması gerektiğini söyledi.

İç güvenliğin yönetim ile polis işbirliğinde yapılmasının demokrasi bakımında da büyük önem taşıdığını belirten Özgür, polisin yeni bir yapılanmaya nasıl gidebileceği konusunda Güvenlik Kuvvetlerini de rencide etmeden tartışma yapılabileceğini anlattı.

Özgür, polisteki değişimin sağlanabileceğini, bunun sorumluluğunun da kendilerinde olduğunu belirterek, Türkiye ile istişarenin de bu konuda önemli olduğunu kaydetti.

Polis Genel Müdürlüğü'nü İçişlerine bağlayacak diye mevcut yapısının bozulmaması ve daha iyiye taşınması için çalışılması gerektiğini ifade eden Özgür, hamasetten uzak şekilde bunun tartışılması gerektiğini dile getirdi.

Özgür, bütçeye bakıldığında neredeyse tamamının personel giderlerine ayrıldığını ifade ederek, maaşlar, ek mesai, personel ihtiyacı, maaş yetersizliği gibi konuların da ele alınması ve farklılıkların giderilmesi için çalışılmasının verimliliği de artırmak bakımından önemli olduğunu söyledi. 

Özgür, polis bütçesine oylarının olumlu olacağını kaydetti.

Menteş Gündüz de, bütçenin, artan suç ve suç oranlarına bakıldığında polisin altyapı ve personel ihtiyacını karşılamak için yetersiz kalacağının görüleceğini kaydetti.

Gündüz, polise gerekli teçhizat, personel alımının yapılması gerektiğini, standartların yükseltilmesi gerekliliğine işaret ederek, bütçenin artırılması gerekliliğine değindi.

Hüseyin Angolemli de, polisin kamu görevi yaptığını ve ilk önce burada huzur ortamı yaratılması gerektiğine işaret ederek, huzurun, olanakların, personel sayısının polisin verimliliği açısından önemli olduğunu kaydetti.

Angolemli, ülkeye gelen öğrencilerin gerçekten öğrencilik yapmak için gelip gelmediğinin çok iyi incelenmesi gerektiğini, ülkede güvenliğin çok önemli olduğunu ve ülkede özellikle üniversitelere yönelik önlemler alınmazsa üniversitelerin sonu olabileceğini belirtti.

Ülkeye vatandaşları ve ülkeye gelen öğrenci veya turistlerin güvenliğinin çok önemli olduğunu, bu yüzden güvenlik kuvvetlerinin yeniden yapılandırılmasının önemine işaret eden Angolemli, ülkede eğitim, sağlık ve güvenliğe önem verilmesini istedi.

Angolemli, güvenliğe bütçe ayrılması gerektiğini, geliştirilmesi ve personel sayısının artırılması gerektiğini ifade ederek, polisin ayrıca sivile bağlanması konusundaki düşüncelerini anlattı.

DP Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, polisin görevinin ağırlığına işaret ederek, ülkedeki asayiş olayları, trafik, çalışma yaşamı, sınır kapıları gibi polisin sorumluluklarına dikkat çekti ve polis sayısının yetersizliğine değindi.

Ek mesailere bakıldığında zaten bunun rahatça görülebileceğini, ek mesainin de personel açıklığı nedeniyle ortaya çıktığını çünkü polisin gerçekten çok işi olduğunu ifade eden Arabacıoğlu, ek mesailere göre polise istihdam yapılabileceğini ve verimliliğin böylece artabileceğine işaret etti, bütçeye olumlu oy kullanacağını söyledi.

Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy da, polisin ülkenin olmazsa olmazı olduğunu belirterek, Meclis olarak özel güvenlik yasası konusunda özeleştiri yapmaları gerektiğini kaydetti ve bu yasanın polise yapacağı olumlu yansımaları anlattı.

Bilişim Suçlar Yasasının da geçmemesinden dolayı sıkıntılar yaşandığını ifade eden Taçoy, bu yasaların geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Denetimli Serbestlik Yasası’nın da polise sıkıntı yarattığını ifade eden Taçoy, bazı yasaların gözden geçirilmesi gerektiğini, bazı yasaların da hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Kamera sistemlerinin de ülkeye kazandırılması gerektiğini ifade eden Taçoy, böylece polisin de verimliliğinin artacağına, iş yükünün azalacağına inanç belirtti.

CTP Gazimağusa Milletvekili Tebrrüken Uluçay da, özel güvenlik yasası ile ilgili yapılan çalışmalar, alınan görüşleri anlatarak, temel noktanın; polis örgütünün güvenilirliği olduğunu vurguladı.

Uluçay, herkesin talebinin güvenlik olduğunu ifade ederek, polisin yeterli personel ve araca sahip olmaması, yasaların yapılmamasının polisin yükünü artırdığını kaydetti ve kendilerine yasalar ve bütçe konusunda görevler düştüğünü kaydetti.

Üzerlerine düşen görevi yerine getirmeleri gerektiğini ifade eden Uluçay, polisin sivile bağlanması durumunda bütçenin büyük önem taşıdığını kaydetti. Temel noktanın bütçe olduğunu, örneğin yeterli bütçe olsaydı Derinya ve Aplıç sınır kapılarının açılması konusunda adımların daha kolay atılacağını anlatan Uluçay, kapıların açılmasının ekonomiye de büyük yarar sağlayacağına inandığını söyledi.

Uluçay, polisin geliştirilmesi, sıkıntıların giderilmesi ve insanların güvenliğinin sağlanması için işbirliğine hazır olduklarını kaydetti.

UBP İskele Milletvekili Hamit Bakırcı da, polis örgütünün istihdamlarla güçlendirilmesi gerektiğini, çünkü personel yetersizliğinden personelin sıkıntı yaşadığını, ayrıca polislere olumsuz yansıdığını ifade etti. Bakırcı, polis personelinin de sürekli kendisini geliştirmesi, eğitilmesi ve gerekli disiplinin kendi içerisinde sağlanması gerekliliğine işaret ederek, poliste branşlaşmanın önemine değindi, bütçenin hayırlı olmasını temenni etti.

Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu da, polis örgütünün halkın güven ve huzur içinde yaşaması için yıl boyunca kesintisiz yapıldığını, personel veya altyapı eksikliklerini bahane görmeden hiç eksiksiz çalıştıklarını vurguladı.

Polisteki personel eksikliğinin gerçekten devam ettiğini, polis alımının gerekli olduğunu ifade eden Manavoğlu, son 10 yılda ülkede araç, öğrenci sayısının yüzde yüz arttığını, turist ve nüfusta artış olduğunu ancak polis sayısının azaldığını kaydetti.

Özel Güvenlik Yasasının gerekliliğine ve polisi rahatlatacağına işaret eden Manaoğlu, polis örgütünün geliştirilmesi için sürekli çalıştıklarını, hizmet içi eğitimleri sürdürdüklerini anlattı.

Personel eksikliğinin giderilmesi ve gerekli yasaların çıkarılması durumunda görevlerini çok daha iyi yerine getireceklerini, güvenlik kameralarının da kurulması durumunda suç olmadan engelleyebileceklerini anlatan Manavoğlu, bütçeye destek veren ve katkı koyan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından polis bütçesi oybirliğiyle kabul edildi.