Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı, Mersin Akkuyu’da yapılması planlanan nükleer santralle ilgili kaygısını belirtti…

Bağımsız Cumhurbaşkanı adayı Mustafa Akıncı Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santral konusundaki kaygısını dile getirerek, fay hattına yakın bir bölgede yapılacak olan santralin Türkiye’de yaşayanlar olduğu kadar Kıbrıs’ta yaşayan insanlar için büyük bir risk oluşturduğunu vurguladı.

Akıncı konuyla ilgili yazılı açıklamasında şu görüşleri ortaya koydu:

“Türkiye gibi deprem bölgesinde olan bir ülkede ve üstelik fay hatlarına yakın bir yer olan Mersin Akkuyu’da, yani Kıbrıs’ın yanı başında nükleer santral kurulması çok büyük risk taşımaktadır.

Bilim insanlarının uyarılarına göre olası bir kazada sadece Türkiye değil Kıbrıs’ta yaşayanların da tehdit altında olacağı anlaşılmaktadır.

Petrole bağımlı bir enerji politikası yerine yenilenebilir enerji kaynaklarından daha çok yararlanılması gerektiğine inanıyorum ve bu kapsamda Akdeniz bölgesinde çok bol olan güneşten ve aynı zamanda rüzgârdan da yararlanılabileceğini öngörüyorum. 

Bazı ülkelerde nükleer santrallar kurulmasına karşın, örneğin Almanya’da nükleer santralların belli bir süre içerisinde devreden çıkarılması planlanmaktadır. Japonya’da gerçekleşen deprem sonrasında oluşan tsunami nedeni ile binlerce insan yaşamını kaybederken nükleer santralde sızıntı yaşandığı da unutulmamalıdır. Japonya gibi ileri bir teknoloji ülkesinde dahi tsunamiden sonra yaşanan nükleer sızıntının insanlık ve çevre adına yarattığı ciddi sorunlar açıkça ortadadır.

Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan bir ülkede benzeri bir durumun yol açabileceği ve bizi de Kıbrıs'ta etkisi altına alabilecek potansiyel tehlikenin boyutlarını herkesin ciddiyetle düşünmesi zorunludur.”