Hanife Lefkaralı

Hellim ve Hallumi’nin coğrafi tescilini Güney veya Kuzey Kıbrıs’ın tek başına alması halinde, ‘hellim’ üretim hakkı patent olarak o topluma geçmiş olacak. Kıbrıs adasının önemli bir ihracat kalemi olan hellim için patent bu nedenle önem kazanmış durumda. Kıbrıs’ın kuzeyine imal edilen ve ‘Hellim’ adıyla pazarlanan bu ürün için meraklı bekleyiş sürüyor. Kıbrıs’ın kuzeyinde 50 civarında hellim üreticisi ihracat yaparken, 10 büyük işletmenin ‘Hellim’ ya da ‘Hallumi’ ismini kullanabilmesi konusunda Kıbrıs’ın kuzeyinin coğrafi tescili başarması gerekiyor.

DOSYA İNCELENİYOR

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Detay’a yaptığı açıklamada “AB’de dosya incelenir. Bu sürede eğer uygun bulunursa resmi gazetede yayınlanır. Tescile 3 ay itiraz süresi vardır. İtiraz olursa itirazların incelenmesi süreci başlar ve itirazlar da halledildikten sonra tescil gerçekleşir. Tabi Kıbrıs, durumu, konumu itibariyle AB içerisinde tektir. Üye devletler arasında bölünmüş olan ve otoritesinin geçmediği Kuzey Kıbrıs var. Dolayısıyla AB yasaları da yapılırken, bu özel durumlar tabi göz önünde bulundurulmadı. Kontrolün Rum Tarım Bakanlığı’nın kontrolünde olması talepleri vardır. Bu da mümkün olmayacağına göre, bu özel duruma bir formül bulunması gerekiyor. Uzun soluklu bir süreçtir. Bu mücadelemiz devam edecektir. Belki tekrar Brüksel’e gitmek gerekecek” ifadelerini kullanmıştı.

GÜNEY’DEN ÇAĞRI GELDİ

Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, hellim’in bir Kıbrıs ürünü olarak 2015 yılı içerisinde Avrupa Komisyonunda tescil ettirilmesi konusunda umutlu olduğunu açıkladı. Kuyalis, hellimin bir ihracat silahı olduğunu belirterek, hellimin haksız rekabet ve taklitlerden korunması için Kıbrıslı Türkleri de işbirliğine çağırdı. Kıbrıslı Türklerin olası hellim denetimlerine tepkilerine de değinen Tarım Bakanı, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Avrupa Komisyonuna sunduğu hellim dosyasıyla Kıbrıslı Türk üreticilerin çıkarlarını da koruyacağını vurguladı.