Sağlık Bakanlığı, “Hasta Hakları Yasa Tasarısının” hazırlandığını ve paydaşlardan görüş alınma aşamasına gelindiğini belirterek, yasa tasarısıyla hedefin, temel hasta haklarının koruma altına alınması ve sağlık hizmetlerinin standartlarını artırmak olduğunu ifade etti. Bakanlık, hem kamu hem de özel sektörde hasta odaklı bir sağlık sistemi kurulacağını kaydetti.

Sağlık Bakanlığı 26 Ekim Hasta Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Sağlık Bakanlığı Basın Bürosu aracılığıyla yayımlanan mesajda, uygulamaya girecek “Genel Sağlı Sigortası” ile hasta hakları konusunda da ciddi bir iyileştirmenin yaşanacağı vurgulandı.

Bakanlık, hem kamu hem de özel sektörde hasta odaklı bir sağlık sistemi kurulacağını belirterek, amacın, hem sağlık hizmetini sunan hem de sağlık hizmetinden faydalananların memnuniyetine yönelik bir sistemin hayata geçirilmesi olduğu kaydetti.

Sağlık Bakanlığı, büyük oranda hazır olan Hasta Hakları Yasa Tasarısı için ilgili paydaşlardan görüş alınma aşamasına gelindiğini belirterek, Genel Sağlık Sigortası, Döner Sermaye, Kamu Sağlık Çalışanları ve Hasta Hakları Yasalarının bir bütün olarak düşünüldüğü ve tümünün bir paket halinde Cumhuriyet Meclisi’ne sevk edileceğini kaydetti.

Hasta Hakları Yasasıyla, temel hasta haklarının koruma altına alınmasının hedeflendiğini kaydeden bakanlık, amacın; yasayla hastaları korurken aynı zamanda da sağlık hizmetlerinin standartlarını artırmak olduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanlığı, yürürlükte olan Kamu Sağlık Çalışanları Yasasının, kamu sağlık kurum ve kuruluşları açısından geçerli olduğu dolayısıyla hasta haklarıyla alakalı özel sağlık kuruluşlarında meydana gelen sorunların çözüme kavuşturulmasında eksikliklerin yaşandığına dikkat çekerek, Hasta Hakları Yasasının hayat bulmasıyla bu sorunun aşılması ve tüm ülke genelinde hasta odaklı bir sağlık sisteminin kurulmasının amaçlandığını vurguladı.

Bakanlık, Hasta Hakları Yasa Tasarısının; “sağlık hizmetleri ve sağlık kurum - kuruluşuyla ilgili bilgi edinme, sağlık personelini seçme ve değiştirme” gibi hakları içerdiğini belirterek, “tıbbi müdahalede rıza, mahremiyete saygı gösterme hakkı” gibi tüm temel hasta haklarına da yer verildiğini kaydetti.

Bakanlık, hasta hakları yasa tasarısında, hasta hakkı ihlallerinin de suç olarak öngörülerek, hasta haklarının koruma altına alınmış olduğunu vurguladı.