Sağlık Bakanı İzbul genel sağlık sigortasına geçişte mali yapının ağırlıklı olarak prime dayalı sistemle karşılanmasının öngörüldüğünü açıkladı.

İzbul, genel sağlık sigortasının mali yapısı hakkında yapılan çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

İzbul oluşturulması düşünülen genel sağlık sigortasının esas gelirinin primlerden sağlanmasının düşünüldüğünü açıkladı: “Ama esas geliri primlerden olacak. 2008 sonrası oluşan sistemde devlette ve özel sektörde çalışmaya başlayanların prim konusunda herhangi bir sıkıntısı yok. Bizim açımızdan çözmemiz gereken konu 2008 öncesi işe giren kamuda çalışanların primleridir, çünkü sağlık kesintileri yoktur. 1987 öncesi işe girenler de sağlığa ayrılan kesinti yok. Bunu devletin veya maliyenin alacağı ekstra yük bu konuda ne olacaktır? Bunlar çözüldüğü anda yasa hazır olacak Meclis’e sevk edilecek”.

İzbul, “sosyal sigorta sağlık primlerinin genel sağlık sigortasına aktarılmasının öngörüldüğü bu yönde çalışmaların sürdüğünü de belirtti. Sosyal Sigortalar bu sağlık primlerini hep maaş ödemede kullanıyor. Onların genel sağlık sigortasına aktarılması gerekiyor. Arada ne kadar açığın olacağına ilişkin çalışma yapılıyor. Bu açığı da şöyle kapatacağız; TC yetkilileri ile görüştük projeden açığı kapatma yönünde girişimler yapacaklar. Bizim öngörümüz 80-100 Milyon Türk Lirasına yakın bir açığın oluşacağıdır. Bunu da reform bütçesinden karşılama durumundayız” diye konuştu.

İzbul sigara, içki ve şekerli gıdalar gibi sağlığa zararlı ürünlerden kaynak sağlamayı hedeflediklerini de belirtti. İzbul KKTC’de yaşayan ve ülkeye giriş yapan herkesi sigortalamak hedefinde olduklarını da belirtti.

Salih İzbul, Genel Sağlık Sigortası’nın mali yapısına yönelik Başbakanlık koordinatörlüğünde yürütülen çalışmaların en kısa sürede sonuçlandırılacağını sözlerine ekledi. İzbul, Özel Hastaneler Yasası için hazırlanması gereken 9 tüzüğün 2’sinin tamamlandığını bozuk olan anjiyo cihazının yeniden çalışmaya başladığını Lefkoşa’ya 1000 yataklı olarak öngörülen yeni devlet hastanesinin yapılması için arazi tahsisinde sona gelindiğini belirtti.

Yurtdışına sevkler nedeniyle Türkiye’deki sağlık kuruluşlarına aşağı yukarı 12 milyon TL borç bulunduğunu belirten İzbul, maddi sıkıntıya neden olan bu konuyu aşmak için tüzük hazırlandığını ifade etti. (BRTK)