Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile KREDO Muhasebe ve Danışmanlık; “Tarım Sektörü Kümelenme Yol Haritasının Belirlenmesi” konusunda çalıştay düzenledi.

Saat 13.30’da Golden Tulip Otel’de yer alan çalıştay her iki kurumun “KKTC’de Tarım Sektöründe Yeni Politikalar, Tarımsal Sanayide Suya Bağlı Dönüşüm ve Kümelenme Modelleri” konusunda imzaladığı protokol çerçevesinde gerçekleşti.

Çalıştay, Tarım Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kuntay Vurana’nın açılış konuşmalarıyla başladı.

Bunu Doç. Dr. Kamil Sertoğlu’nun ‘Tarım Sektörünün Mevcut Durumu”, Prof. Dr. Onur Devres’in “Gıda Üretiminde Değer Zincirinin Korunması”, Ekin Taşkın’ın “Kümelenme” ve Nesrin Sezin’in “Çalıştay Yönetimi” konulu sunumları izledi.

Çalıştayada daha sonra 4 farklı grup “Fiziki ve Beşeri Altyapı”, “Finans ve Yasal Mevzuat”, “Üretim” ile “Pazarlama ve Satış” konularında grup çalışmalarına geçildi.

Çalıştay, saat 18:00’de yapılacak genel değerlendirmenn ardından tamamlanacak.

Çalıştay ile KKTC tarım sektörü değer zincirinde yer alan ve sektörde birbirleriyle girdi ve çıktı ilişkisinde bulunan mal ve hizmet üreten kurum/kuruluşların kümelenme yol haritasının belirlenmesine yönelik stratejilerin belirlenmesi amaçlanıyor.

1457622825.jpg

VURANA: “ TARIM SEKTÖRÜNDE YENİ POLİTİKALAR OLUŞTURMA İHTİYACINI ORTAYA ÇIKARDI”

Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Kuntay Vurana yaptığı konuşmada, Türkiye’den temin edilen suyun tarımda kullanılmaya başlanacak olmasıyla üretim desenleri ve bununla ilgili tarımsal sanayide yaşanacak suya bağlı dönüşümün KKTC’de tarım sektöründe yeni politikalar oluşturma ihtiyacını ortaya çıkardığını kaydetti.

Çalıştayın, ülkede Türkiye Cumhuriyeti’nden temin edilen suyun tarım ve sanayide yaratacağı yeni koşulları dikkate alarak kümelenme modelleriyle bugün ve gelecekte dış pazarlara erişim, ihracat potansiyeli, sektörün dış rekabet gücü ve dış ticaretten elde edilecek kazancı artırmayı amaçladığını ifade eden Vurana, bu kapsamda yol haritasının birlik temsilcileri ve idarecilerin katkılarıyla belirleneceğini vurguladı.

Kuzey Kıbrıs tarım sektörünün küçük ölçekli tarım işletmeleri ve tarımsal sanayi işletmeleri olduğunu ifade eden Vurana, sektördeki yüksek girdi maliyetleri, teknoloji kullanım eksikliği ve pazarlama alanında yaşanan yapısal sıkıntıların sorun yarattığını belirtti.

Tarımsal kümelenme modelinin tarım ve hayvancılığın tüm ihtisas alanlarını tek çatı altında toplayarak entegre eden ve geniş kapsamlı bir ekonomik ölçek yaratan katma değeri ve kalite stanadrtları yüksek bir üretim şekli olduğunu ifade eden Vurana, bu kapsamda kümelenme modellerinin geliştirilmesini sğlayacak çalışmanın son derece önem arz ettiği söyledi.

ŞAHALİ:  “YENİ ÜRETİM ALANLARI, KONULARI VE  MODELLERİNİN ORTAYA ÇIKACAĞI BİR DEĞİŞİM DÖNEMİNİN ARİFESİNDEYİZ”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali ise, Türkiye’den gelen suyun tarımda kullanılmaya başlanmasıyla ülkenin, yeni üretim alanları, konuları ve  modellerinin ortaya çıkacağı bir değişim döneminin arifesinde olduğunu vurguladı.

Şahali, şunları ifade etti:

“Tam da bir değişim dönemindeyiz. Sadece bugün ortaya koyacağımız arayış ve bundan sonra bu arayışla birlikte bulacağımız yeni çözümlemelerle ifade edilen bir değişim değil, aynı zamanda suya hasret toprakların suya kavuşacağı ve yeni üretim alanları, konuları ve  modellerinin ortaya çıkacağı bir değişim döneminin arifesindeyiz.

Dolayısıyla bugün ve bundan sonra ortaya konacak kolektif çaba, ülke tarım ve üretimin bugünden çok daha verimli, avantajlı bir noktaya taşınabilmesinn önünü açacaktır. Bu kapsamda ortaya konacak çabanın samimi, geçmiş deneyimlerden elbette yararlanarak ama ortak aklın işaret ettiği hedefi tutturma konusunda ciddi, istekli, inançlı bir yaklaşımın ürünü olması bizim için zorunluluktur.”

Çalıştayın hem yeni üretim alan ve modelleri, hem de üretim sürecinde ortaya çıkacak yapılanmayla ilgili olarak ciddi bir çalışma ortaya çıkarmasını dileyen Şahali, üretimde verimlilik, rekabet gücünü artıracak kümelenme ve yakın gelecekte yaşanması muhtemel diğer gelişmelerin ülke için son derece önem taşıdığını vurguladı.

Çözüm koşullarında Avrupa hukukunun bu coğrafyada da geçerli olacağını bilerek, hazırlık çalışmalarını bu hedef yanında bu hedefte ortaya çıkabilecek ihtiyaçları da karşılayabilecek şekilde sürdürmek gibi bir zorunluluk bulunduğunu ifade eden Şahali, sınırlı erişim şansı olan dış pazarlardaki rekabet gücü yanında, dış pazarların iç pazarda yaptığı etkiyi de kaldırabilecek, bertaraf edebilecek bir güce sahip olunması gereğine işaret etti.

Bakanlığın, 2016 yılında geçerli olacak yeni tarımsal destekleme programı çerçevesinde de kümelenmeyi teşvik eden adımlar atmasının sözkonusu olduğunu belirten Şahali, tarım sektöründe bütünlüklü bir poltika değişikliğine ihtiyaç olduğunun da ortada olduğunu söyledi.

Değişimin duyarlı paydaşlarla birlikte gerçekleştirilecek olmasının isabet kaydetme şansını  artıracağını da ifade eden Şahali, çaşıltayda ortaya koyulacak çabanın bundan sonraki sürecin ilk adımını oluşturacağını ekledi.

1457622827.jpg