UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar da, “ekonomik ve siyasi son gelişmeler” konulu güncel konuşmasında, Avrupa Merkez Bankası’nın kararıyla TL’de bir miktar iyileşme görüldüğünü söyledi.

Tatar, ekonomide bir yol haritası olmadığını, Kıbrıs müzakereleri nedeniyle ekonomideki hareketliliği de göremediklerini ve belirsizliklerin sürdüğünü kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafının iyi niyetine rağmen Rum hükümetinin birçok yabancı şirketle doğal gaz anlaşması yaptığını belirten Ersin Tatar, bu çalışmalarda Kıbrıslı Türklerin haklarının hiç dikkate alınmadığını söyledi. Tatar, “Kıbrıs Cumhuriyeti’yim, egemenlik haklarımı kullanırım, Kıbrıslı Türklere hiçbir şey sormam” tavrını eleştirdi.

UBP Lefkoşa Milletvekili Tatar, Kıbrıslı Türklerin de hakları bulunduğunu vurguladı.

Türkiye’yle ekonomik protokole değinirken, Türkiye’nin yapacağı ekonomik katkılara mutlak surette ihtiyaç olduğunu kaydeden Tatar, bazı hassasiyetlerin konuşulabileceğini ancak işin uzamasının “acaba sorun nedir” diye düşündürdüğünü belirtti.

Tatar, maaş ödemeleriyle ilgili spekülasyonların hiç hoş olmadığını vurgulayarak, 13’üncü maaşlardan sonra şimdi de bu söylemlere karşı ilgili bakanlığın gerekli açıklamaları yapması gerektiğini söyledi.

Ekonomik protokolün imzalanmasının neden geciktiği sorusunu yineleyen Ersin Tatar, konu uzadıkça spekülasyonların arttığını belirtti.

Tatar, daha etkin bir devlet yönetimi, büyüyebilecek bir ekonomik yapı için alt yapı yatırımları ve sektörlere hibe ve kredi yardımlarının şart olduğunu vurguladı.

Süt piyasasındaki sıkıntılara da değinen Ersin Tatar, ekonomik programın artık daha fazla gecikmeden imzalanmasıyla ekonominin daralmadan kurtarılmasını istedi.

İhale Yasası’nın geçtiğini hatırlatan Ersin Tatar, şeffaf, dürüst, AB’den alınmış ilkelerle bir yasa hazırlandığını ancak KIBTEK’te ihalelerin sürdüğünü ve ampulden sonra şimdi de akıllı sayaç alımının gündemde olduğunu söyledi. Tatar, spekülasyonlardan fevkalade rahatsız olduğunu söyledi.

ŞAHALİ: “EKONOMİK PROTOKOLÜN BU AY İÇİNDE İMZALANMASINI HEDEFLİYORUZ”

Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, ekonomik protokolle ilgili çalışmaların sürdüğünü, geçen hafta teknik heyetlerin Ankara’da 4 gün süren bir çalışma yapıldığını; ortak noktaya ulaşılması için çok verimli bir çalışma yapıldığını söyledi.

Şahali, ekonomik protokolle ilgili çok detay verilmemesinin anlaşılır olması gerektiğini kaydetti.

Erkut Şahali, aralıkta imzalanması gereken protokolün geciktiğine değinerek bu ay içinde imzalanmasını hedeflediklerini kaydetti.

Şahali, KKTC’yi yeniden yapılandıracak çağdaş konuma taşıyacak bir protokol amaçladıklarını vurguladı.