Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, kooperatifçiliğin ülkede ciddi bir tarihe sahip olduğunu vurgulayarak,  kooperatifçiliğin yeniden yaygınlaştırılmasının,  verimliliğin geliştirilip katma değerin artırılması bakımından zaruri olduğunu kaydetti.

Bakan Şahali,  Enginar Üreticileri Kooperatifi’ni kabul etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, kabulde yaptığı konuşmada, küçük üretim alanlarının verimli hale getirilmesi için kooperatifçiliğin olmazsa olmaz olduğunu dile getirerek, kısıtlı üretim kapasitesini biraraya getiren bu yapının üretimden ihracata uzanan yelpazede katma değeri artıracağını ifade etti.

Geçmişte kooperatifçilik alanında ciddi örnekleri olan bir ülke olarak, kooperatifçiliğin yeniden yaygınlaştırılmasının gerektiğini söyleyen Şahali,  kooperatifçiliği desteklenmesi gereken bir yapı olarak ele aldıklarını vurguladı.

SOLYALI

Kooperatif Şirketler Mukayyidi Hasan Solyalı, Tarım Bakanlığı’nın yürütmekte olduğu reform çalışmasını heyecanla takip ettiklerini belirtti.

Solyalı, üretimin kooperatifçilik çerçevesinde toplanmasını   ve iyi tarım uygulamalarını destekleyen bir çalışma olarak gözlemledikleri reform çalışmasını çevre ve doğayı gözeten bir program olarak da memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

Solyalı, Kooperatif Şirketler Mukayyitliği açısından kooperatif kurmakta herhangi bir engel olmadığının altını çizerek, kooperatifçiliğin merkez olabilmesi ve üreticilerin bir araya gelmesini sağlamak için üreticilerin kooperatifçiliğin faydalarına inandırılması gerektiğini kaydetti.

Solyalı, bu noktada Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanlığı’nın desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

ÖZUYANIK

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Özuyanık, başta enginar olmak üzere tarımsal ihraç  ürünlerinin kooperatifçilik başlığı altında örgütlenmesinin daha ekonomik tarım modelleriyle dünya pazarlarına ürün sunulması açısından önemli olduğunu kaydetti.

Kooperatifçiliğin devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini dile getiren Özuyanık, kooperatifçiliğin özendirilmesi konusunda Tarım Bakanlığı’ndan destek istediklerini ifade etti.