Tarım, Doğal Kaynaklar ve Gıda Bakanı Erkut Şahali, uzun zamandır Gazimağusa'da yaşanan su sıkıntısı nedeniyle, şahsına yönelik "kasıtlı olarak suyun azaltıldığı" yönündeki iddiaları yanıtlayarak, söz konusu iddianın gerçekle bağdaşmadığını vurguladı.

Şahali, yazılı açıklamasında, uzun zamandır Gazimağusa'da yaşanan su sıkıntısı nedeniyle, şahsına yönelik "kasıtlı olarak suyun azaltıldığı" yönündeki iddiaların gerçekle bağdaşmadığını vurguladı.

Şahali, Gazimağusa'ya verilen günlük yaklaşık 5 bin ton suyun kendi talimatıyla 2 bin tona düşürüldüğü yönündeki iddiaları yanıtladığı açıklamasında, olanaklar çerçevesinde bakanlığının görev alanına giren her konuda adil ve şeffaf bir anlayışla görev yaptıklarının altını çizdi. Şahali, bölgeye verilen günlük su miktarı ortalamalarına bakıldığında, ekim ve kasım aylarında 4 bin tonun altına düşülmediğinin görülebileceğini ifade etti.

ŞAHALİ, RESMİ RAKAMLARI KAMUOYUYLA PAYLAŞTI

Şahali, Gazimağusa kentine aktarılan günlük ortalama su miktarlarına bakıldığında iddiaların asılsız olduğunun görülebileceğini belirterek, 2015 yılı süresince bölgeye aktarılan suyun aylar bazında günlük ortalamalarını kamuoyuyla paylaştı.

Resmi verilere göre, ocak ayı günlük ortalama su miktarının 5.269, şubat ayının 5.667, mart ayının 3.435, nisan ayının 4.488, mayıs ayının 4.473, haziran ayının 5.253, temmuz ayının 4.277, ağustos ayının 3.614, eylül ayının 5.128, ekim ayının 4.065, kasım ayının ise 4.442 ton olduğunu belirten Şahali, Gazimağusa'ya verilen suyun Güzelyurt aküferinden aktarıldığına ve söz konusu kaynaktaki su miktarının gün geçtikçe azaldığına da  dikkat çekti.

Şahali, günlük su miktarları arasındaki rakamsal farkın bir çok sebepten kaynaklanabildiğini de ifade ederek, bölgeye aktarılan su miktarındaki günlük farkların doğal veya teknik nedenlerle olduğunu ifade ederek Lefkoşa'ya verilen su miktarlarının da benzer bir değişkenlik arzettiğini söyledi.