Bu anlaşma uluslararası bir anlaşmadır” diyen Tarım Bakanı Şahali, “Anlaşma konusunda sanal bir tartışma ortamı yaratıldı,  bu bizi boğdu, verimi kaybettirdi. Bu tartışmalar mevcut metin üzerinden yapılmadı. Okuyanları tenzih ediyorum ama bu metin baştan sona okunmadı” şeklinde konuştu.

“KKTC’nin geçmişi su kaynaklarının yönetilmesi ve işletmesi konusunda günahlarla dolu” diyen Erkut Şahali, “Geçmişte devlet olarak yerine getirmediğimiz her konu bugün basiretsizliğin sonucu olarak önümüzde. Su da bunun parçası” ifadelerini kullandı.

Milletvekillerin, belediye çalışanlarının özlük hakları ve tahsilatlar konusundaki sorularına da işaret eden Şahali, “Anlaşmada bu konuda açıklamalar var. Bu sorular bugün burada sormamalıydı” dedi.

“Bu anlaşma kimse için ideal olmayabilir ama bu anlaşma bir sonuçtur. Bu ülkede su tüketildi. Asıl gerçek budur” şeklinde konuşan Şahali, ülkedeki bazı su sorunlarına değindi; Güzelyurt’tan su pompalayan boruyla ilgili sıkıntıyı anlattı.

Erkut Şahali, “Bu boru basıncı kaldıramıyor, foil kağıdı gibi her yerinden deliniyor. Bunu sorunu giderecek kamu maliyetimiz yok. Bizim gerçeğimiz budur” şeklinde konuştu.

Su konusunda doğru bir ihalenin ve işletmenin Kıbrıs Türk halkına yarar sağlayacağını vurgulayan Şahali, “Bu alandaki başarılı ve başarısız örnekleri inceledik. Bir adım attık. Üstlendiğimiz sorumluluğun gereği yerine getirdik, sürecisonuçlandırdık. Süreç arzu ettiğimiz noktada başlamadı ve sonuçlanmadı ama bu anlaşma bir sonuç” dedi.

Projelerin ve şartnamelerin hazırlanması ve ihalelilerin hazırlanması için sürece de işaret eden Şahali, “Meclisten çıkacak kararın hayırlı olmasını dilerim” şeklinde konuştu.