Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yücel Vural ile Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Dr. Okan Dağlı’nın moderatörlüğünde gerçekleşen “Salamis Tartışmaları” programında bu hafta iş adamı Vargın Varer konuk oldu. Programda; çözüm sonrası oluşacak ekonomik koşullar ve bu koşulların bireyleri nasıl etkileyeceği konuşuldu.

Fikirlerini programda paylaşan Vargın Varer, çözüm sonrası oluşacak ekonomik koşulları insanların orta ve uzun vadede hissedeceğinden bahsederek insanların sağlık, eğitim, çevre ve altyapı gibi konularda yaşam standartlarının yükseleceğine inanç belirtti. Varer, çözüm sayesinde devletin ekonomik gelirlerinin yükseleceğini öngörerek, "Bugünkü gelirler de iyi yaşam kalitesi sağlayacak düzeyin çok altında değil ancak kullanımında sorun var" ifadelerini kullandı. Çözüm ile birlikte federal devlet ekonomisinin büyümesini beklediklerinden söz eden Varer, AB'nin yapısal fonları ve uyum fonlarının altyapının güçlenmesini sağlayacak gelirler olduğunu söyledi. Kıbrıs'ta her iki tarafın da sektörel durumlarına değinen Varer, başta turizm olmak üzere mevcut sektörlerin benzer olduğunu ancak KKTC'nin dışarı açık olmaması sebebi ile sektörlerden yeterli verim elde edemediğini düşündüğünü bildirdi. Varer, çözüm ile birlikte oluşacak Federal Kıbrıs'ta, ekonomiyi hızlı bir şekilde Avrupa ekonomisine entegre etmek ve milli geliri eşitlemek için nasıl bir zeminin hazırlanması gerektiğinin üstünde durdu. Çözümün ilk zamanlarında Federal Kıbrıs'ın cazibe merkezi olacağını düşündüğünü belirten Varer, insanların ülkeyi merak edeceğini ve görmek isteyeceğini ifade etti. Çözüm ile birlikte Avrupa uyum sürecinin çok hızlı gerçekleşeceğinin altını çizen Varer, bu durumdan herkesin olumlu etkilenmeyeceğini, Avrupa standartlarına uymayan üreticilerin olumsuz etkileneceğine dikkat çekti. Mağusa'nın Maraş dolayısı ile nasıl etkileneceğine değinen Varer, Maraş'ın istihdamını Gazimağusa halkının oluşturacağını belirterek, ayrıca ticari liman aktivitelerinin devlet politikalarına bağlı olduğunu açıkladı. Varer konuşmasında "Mağusa önemli alanda etkilenecek şehirlerden birisidir" dedi.

Öğretim üyesi Doç. Dr. Yücel Vural ise yaşam kalitesinin devletin gerekli yatırımları yapması ve uygun yönetim şeklinin olması ile ilgili olduğunu kaydederek, devletin yatırım yapabilmesi için gelirlerinin olması gerektiğinden ve önceliklerini rasyonel şekilde belirlemesi gerektiğinden bahsetti. Mağusa İnisiyatifi Aktivisti Dr. Okan Dağlı da, Gazimağusa'da yaşanacak ekonomik koşullara değinerek, Gazimağusa'nın 1974'ten önce turizm, liman gibi konularda üstünlük sahibi olduğunu daha sonra bu üstünlüğü kaybettiğini ve eğitimde öne çıktığını bildirdi. Ancak ülkenin hala bu potansiyele sahip olduğunu ifade eden Dr. Dağlı, çözüm ile birlikte bu potansiyelin ne şekilde tekrardan yapılanması gerektiğinden söz etti. Programın devamında ekonomik gelir kaynaklarının çözüm süreci ile paralel nasıl gelişeceği, gelirlerin nerede nasıl toplanacağı ve nasıl dağılacağı ve vergiler konuşuldu.

Salamis tartışmalarının söz konusu bölümü 23 Kasım 2016 Çarşamba günü, 14:00 – 14:45 saatleri arasında, Kanal SİM’de yayınlanacaktır.