Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, sağlıkta yeniden yapılanma başlattıklarını, ilgili kesimlerle birlikte nasıl bir yol izleneceğinin tartışıldığını, finansman modeli olarak da genel sağlık sigortası modeli üzerinde anlaşıldığını kaydetti.

Dünyada kabul gören modeller hakkında örnekler veren Gülle, genel sağlık sigortası ile dayanışmacı özellik ortaya koyarak, özelden de hizmet alma hakkı vererek Dünya Sağlık Örgütü yeni bir fonlamaya gidilmesi yönünde çağrı yaptığını belirtti.

Güney Kıbrıs’ta genel sağlık sigortası modeline geçme çalışmaları yapıldığına dikkat çeken Gülle, kendilerinin de bu model ile ilgili çalışmalarda önemli yol aldıklarını söyledi.

Gerekirse Meclis’te sağlıkta yeniden yapılanma adına bir çalışma başlatmak istediklerini söyleyen Gülle, bu sistemin çoğu kişi tarafından anlaşılmadığını, bu sistemin kamu ağırlıklı olduğunu ve hayata geçmesi halinde de ilk önce kamuda uygulanacağını, daha sonra özele açılım yapacağını belirtti.

Kamu hastanesinin yönetiminin sağlık çalışanlarına devredilmesi yani özerkleşmesi konusuna da değinen Gülle, sağlıkta hastanelerin artık özerk davranacağını ve yönetimlerini kuracağını, yani döner sermayelerinin olacağını kaydetti.

Devletin bina, alt yapı ve maaşları vermeye devam edeceğini dile getiren Gülle, doktorlara mesai bitiminde özel hasta bakma hakkı sağlayacaklarını, gelirlerini artırıcı yöntemler öngördüklerini belirtti.

Gülle ayrıca, Cengiz Topel Hastanesi ile ilgili de gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirdi.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz ise tarım konusu ile ilgili yaptığı konuşmada, Tarım Bakanlığının halen gerekli ödemeleri yapmadığını ileri sürerek, Bakan Önder Sennaroğlu’nun çıkıp tarih vermesini istedi.

Doğrudan gelir desteğinin ödenmesi gerektiğini, birikmiş borçların olduğunu ifade edip bunlarla ilgili beklentinin olmasından dolayı Bakan’ın cevap vermesini isteyen Oğuz, üreticilerle ilgili sorunların çözülmesi gerektiğini söyledi.

“Hayvancı alacağını ne zaman alacak Sayın Bakan?” diyen Oğuz, buradaki eleştirilerin halkın adına yapılan konuşmalar olduğunu söyleyerek, “bu statüko var ya, bu zihniyetin değişmesi gerekir, önemli olan bu vekillik alanların hizmet vermesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Oğuz, ülkeye sokulan buğdayla ilgili eleştiriler yapıp buğdayın miktarının ne kadar olduğunu, Bakanın ne gibi adım attığını sordu.

Sertifikasız tohum konusu hakkında da tartışmalar yaşandığını söyleyen Oğuz, bazı şeylerin bilerek yapılmasına da anlam veremediğini ve açıklama yapılması gerektiğini kaydetti.

Üreticinin zarara uğraması halinde bunu devletin değil, bakan ve ekibi tarafından ödenmesi gerektiğini dile getiren Oğuz, bunun sertifikalı arpa olmamasından dolayı iyi bir tohum olmadığını belirtti.

Arpa alımı yapılan firmayla bir bağ olup olmadığının açıklanmasını isteyen Oğuz, ihaleye çıkmadan peşin ödeme yapılmasının “partizanlık” olduğunu savundu.

SENNAROĞLU

Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ise, elinde başaklarla çıktığı kürsüde yaptığı konuşmada, 125 ve 145 cm boyundaki başakları göstererek ülkede ekilen arpaların görüldüğü üzere sorunu olmadığını söyledi.

Dursun Oğuz’un kendisinin diplomasına söz söylemesini eleştiren Sennaroğlu, “sen benim diplomamı ağzına almak için 7 defa abdest alman lazım... geçen hafta dolduruşa geldin” ifadelerini kullandı.

Kurumun bir Türk lirası zararı olmadığını dile getiren Sennaroğlu, Sayıştay’ın herhangi bir rapor yazması halinde bu raporu kendisinin bu kürsüye getireceğini söyledi.

Buğday ile ilgili alımla ilgili de her türlü analizin yapıldığını dile getiren Sennaroğlu, gelen analiz raporunda çimlenmenin de %97 oluğunu kaydetti. Gelen buğdayların bir kısmının sorunlu olmasından dolayı ilgili firmanın ellinde tohumluk buğday olmaması nedeniyle yerine tohumluk arpa verdiğini dile getiren Sennaroğlu, ihalesiz bir alım olmadığını söyledi.

OĞUZ

UBP Milletvekili Dursun Oğuz ise, tekrar konuşurken, Bakan’ın getirdiği arpaları eleştirerek, çeşitli bölgelerden getirilen başakların boylarını göstererek, bu senenin tohumunda sorun olduğunun gözle de görüldüğünü söyledi.

Oğuz, Bakan’ın en büyük başakları toplattırıp Meclis’te tribüne oynadığını savundu.

SENNAROĞLU

Yine söz alıp tohumların çimlenip büyümesiyle ilgili süreçler bulunduğunu dile getiren Sennaroğlu, bunların bilinmeden yorumlanmasının yanlış olduğunu kaydetti.