Meclis Başkanı Siber, bu projelere büyük önem verdiklerini kaydederek, halka söz verdikleri bütün projeleri tamamlamanın en büyük dileği olduğunu söyledi.

Meclis Başkanlığı’nın yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerinde önemli mesafeler kat edildi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, yürüttükleri çalışmaları BRT’ye anlattı. Siber, Meclis Başkanlığı’nın yürüttüğü 5 proje ile ilgili bilgi verdi, istenmesi halinde hiçbir şeyin imkansız olmadığını söyledi.

Siber, “eski gazetelerin web ortamına aktarılması” projesiyle eski gazetelerin dijital ortama aktarıldığını anlattı.

Siber, “ Büyük bir projeydi. Başlangıçta çok zorluklarla karşılaştık. Daha sonra DAÜ ve Milli Arşivle bizim personelimizin, kütüphanemizin işbirliği ile biz bu projeyi gerçekleştirdik ve bugün web sitemize girdiğiniz zaman gazeteler diye bir bölüm var ve o bölümde 1940’lar, 1950’lerin gazetelerini gün gün sayfa sayfa okuma imkanı buluyorsunuz. Bu bizim için çok önemliydi. Çünkü aidiyet, toplum belleği yitirilse o toplum çok şey yitirir. Bizim için geçmişle bağların güçlü kalması, yakın tarihimizin şimdi jenerasyon ve gelecek jenerasyon tarafından iyi bilinmesi çok önemlidir. Bu sizi buraya güçlü aidiyet bağlarıyla bağlar. Geçmişiniz kültürünüz, tarihiniz, yaşananlar. Dolayısıyla bu gazeteler o yönde çok önemli bir adımdı ve bunu gerçekleştirdik. Henüz bitmedi. Daha birçok gazetemiz var ama çalışmalar devam ediyor” dedi.

Siber, “Meclis Ormanı Yürüyüş ve Bisiklet Yolları” projesinin ilk etabının tamamlandığını, yakında ikinci etap çalışmaların başlayacağını söyledi.

Meclis Başkanı Siber, Meclis Engel Değil projesinde ise sona gelindiğini kaydetti.

Siber, “Meclis Başkanı olduğum zaman ilk fark ettiğim eğer bir engelli milletvekilliğini kazanırsa bu meclise giremeyecekti. Veya engelli yurttaşlarımızın meclise gelip dolaşması, meclisi görme, toplantılara katılma sözkonsuu olamazdı bu yapısı ile. Dolayısıyla bu proje de bitmek üzeredir. Bu ayın içinde meclis engel değil projemizin tamamlandığını göreceğiz. Bu bizim için çok öenmli bir adım oldu. Özellikle yasa yapan bir yerin ve engellerin kaldırılması için yasa yapan bir yerin kendi binasına engelli yurttaşlarımızın girememesi kabul edilemezdi” şeklinde konuştu.

Proje çerçevesinde Cumhuriyet Meclisi binası, engelli bireylerin erişimi için hazırlanıyor.

Genel Kurul Salonu, toplantı ve komite odaları, restoran ve lavabolar engelli bireylere göre düzenlendi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı çağdaş müzecilik anlayışı ile yeniden düzenlenen Dr. Fazıl Küçük Müzesinin ise 20 Nisan’da açılacağını kaydetti.

Siber, “ Dr. Fazıl Küçük Müzesi çağdaş müzecilik anlayışı ile düzenlenmiş, bir ilk olacak. Tabi bunu müzeyi gezen uzman olanlar değerlendirecek ama, bu anlayışla ilk defa bir müzeye sahip olacağız. Bu da bizim için çok önemli. Hem bir liderimiz hem de müze olarak varolan ancak aslında müze olmayan bir yerdi ve bize gerçekten ilk ziyaret ettiğimde zaten açıklamalarım var, gözlerim dolmuştu. Hemen burayı kapatalım ve bir an önce çağdaş müzecilik anlayışla geliştirelim ve tekrar açalım. Nitekim o projemiz de tamamlanmak üzere. 20 nisan’da açılışını yapacağız.” Dedi.

Siber, bir sonraki projenin ise Çağdaş Sanat Müzesi oluşturmak olduğunu açıkladı.

Meclis Başkanı Siber, herşeyi ile hazır olan meydanlar projesinin ise kaynak sıkıntısına takıldığını anlattı.

Siber, “ O çok büyük bir proje ve maddi olarak büyük bir bütçe gerektiriyor. Bir yarışma açtık. O yarışmayı bir proje kazandı. Ve yarışmayı kazanan eser uygulama projesini yaptı. Şimdi bu uygulama projesinin yürürlüğe girmesi için bir bütçede serbestiyet gerekiyor. Bu da devletler arası protokole bağlı. Dolayısıyla bütçe serbest bırakıldığı anda hayata geçireceğiz” dedi.

Siber, en büyük dileğini ise şu sözlerle aktardı.

“Halkımıza söz verdiğim bütün projeleri tamamlamak hem meclis başkanı hem de siyasetçi olarak en büyük dileğimdir”