Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, BRT’de yayınlanan Yeni Gün Haber programının konuğu oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında ilk kez katıldığı canlı yayında seçim sonrasını da değerlendiren Siber, seçim sürecine ilişkin olarak hiçbir kırgınlığının olmadığını, demokratik bir yarış yaşandığını aday olan herkesin de amacının ülkeyi ileriye taşımak olduğunu vurguladı.

Devam eden müzakere sürecine ilişkin soruları da yanıtlayan Siber, iki tarafın da kazanacağı bir sonucun olması gerektiğini kaydetti ve güven artırıcı önlemlerin önemine işaret etti.

Siber Müzakereler çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı ile Meclis Başkanlığı arasındaki ilişki ve bilfgilendirme kanalına yönelik soruları da yanıtladı.

Siber, “Cumhurbaşkanından müzakereler ile ilgili tutanaklar geliyor. Ancak şu ana kadar Cumhurbaşkanı ile detaylı yüzyüze iletişimimiz olmadı. Cumhurbaşkanının yoğun bir programı var ve muhtemelen Kasım ayı sonunda meclisi bilgilendirecek” ifadelerine yer verdi.

Müzakerelerde ele alınan mülkiyet konusunun önemine değinen Siber, çetrefilli ve kronik bir konu olduğunun altını çizdi. Ülkedeki en büyük sorunlardan birinin Kıbrıs sorunu diğerinin ise kurumsallaşma olduğunun altını çizen Siber, kurumsallaşma ile halkın refahının artırılacağını kaydetti.

Siber, kurumsallaşmamanın sebebinin, bürokrasinin yarattığı engellere takılmak olduğunu söyledi. Ülkede motivasyon kırıcı bir sistem yaratıldığını kaydeden ve kamuda motivasyonun olmadığını belirten Siber, “kurumsallaşma olmazsa, birey devlet ilişkisi kötü olur. Ağır bürokrasiden kurtulmamız lazım” dedi.

Siber, ülkede reformların uygulanması halinde de halkın ve geleceğin kazanacağını vurguladı.