Rana Sarro

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra Akıncılar (Lurucina), Lefkeli’ler ve Mağusalı’lar sınır kapılarının açılmasına odaklandı.

Kuzeyle-Güney arasında yeni sınır kapılarının açılması konusunda birçok bölgede çalışmalar olduğu belirtiliyor.

Lefke’ye 2 buçuk kilometre uzaklıktaki Aplıç Sınır Kapısı; Mağusa’da geçişlere kapalı olan Derinya Sınır Kapısı ile sınırdaki Akıncılar (Lurucina) Köyü’ndeki sınırın da kalkması sabırsızlıkla bekleniyor. Vatandaşlar, sınırların kalkmasını ve Kuzey ile Güney’e geçiş olmasını istiyor.

Mağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya ve Akıncılar Belediye Başkanı Hasan Barbaros, Derinya, Aplıç ve Eğlence Sınır Kapısı’nın açılması konusunda Detay Gazetesi’ne konuştular.

Mağusa Belediye Başkanı Arter, Gazimağusa’da geçişlere kapalı olan Derinya sınır kapısının açılmasının, bölgeye gelen turist sayısında artış sağlayacağı düşüncesini belirtti.

Lefke Belediye Başkanı Kaya, Aplıç’ın açılmasının, Lefke’nin çıkmaz sokak psikolojisinden kurtulmasına yarayacağı ve ekonomik getirisi olacağı düşüncesinde.

Akıncılar Belediye Başkanı Barbaros da, sınır kapısı açılmasının, Rum köylerine 5 dakikalık mesafede bulunan Rum köylerine ulaşımı kolaylaştıracağı ve 350 nüfuslu Akıncılar ekonomisine çok ciddi katkı sağlayacağı görüşünde.

İSMAİL ARTER: “TURİST SAYISINDA ARTIŞ OLACAK”

“Derinya Sınır Kapısı’nın açılması uzun zamandır vatandaşın gündemindedir. Mağusa halkı, böyle bir kapının açılmasının gerekliliğini düşünüyor. Derinya Kapısı açılmasın diyen birine de rastlamadık. Tabi en son kararı siyaseten ve idare olarak merkez Lefkoşa verecek. Güney’den gelen turistler için ilk intiba olan Akyar Sınır Kapısı’nın çevre düzenlemesini gerçekleştirdik. Turistik sınır kapısı gibi düzenledik. Ama Güney’e bakıldığında, Güney’in turistik bölgeleri, çok uzun bir yoldan geçip de Akyar’a gelir. Dolayısıyla bu olumsuz bir şeydir. Böyle bir kapı açılırsa, o turistik geçişin bu kapıdan daha kolay olabileceği, daha çok turistin gelebileceği beklentisi vardır.

AZİZ KAYA: “LEFKE ÇIKMAZ SOKAK OLMAKTAN KURTULACAK”

“Aplıç Kapısı’nın açılması yönünde herkesin düşüncesi olumludur. Aynı zamanda, Güney’deki Solya ve Maratasa bölgelerinde yaşayan Rumlar da aynı görüştedir. Son dönemde, Poli Belediye Başkanı ile de temas kuruldu, Akıncı ve Anastasiadis ile kendi yerlerinde bir randevu talep edilmesi; liderlere taleplerini iletmeleri gündemde. Bölgeye ekonomik getirisi tartışılır ancak Lefke’nin çıkmaz sokak psikolojisinden kurtulmasını ve ulaşımın kolaylaşmasını sağlayacaktır. Ekonomik getirisi olacağına da ben inanıyorum. Çıkmaz sokak psikolojisinin giderilmesi bölgemiz açısından oldukça önemlidir. Lefke ile Aplıç Kapısının uzaklığı 2 buçuk kilometredir.”

HASAN BARBAROS: “1 BUÇUK SAAT YERİNE 5 DAKİKADA VARACAĞIZ”

“Sınırdaki Akıncılar Köyü halkı sınırın kalkmasını ve Eğlence Sınır Kapısı’nın açılmasını istiyor. Köyümüze en yakın Rum Köyü Limya ile aramızdaki 500 metre mesafe var. 3 Bin’i aşkın nüfusu olan Limya; 2 buçuk kilometre uzaklıktaki 22 Bin nüfuslu Dali ve 6 kilometre uzaklıktaki 7-8 Bin nüfusa sahip Kiracıköy de, 350 nüfusa sahip Akıncılar’a en yakın köylerdendir. Kapılardan gidecek olursak, 1 buçuk saatten erken varamayız. Ancak kapıların kalkması halinde Limya ve Dali’ye 5 dakikada yürüyerek ulaşabiliriz. Kuzey Kıbrıs’tan birçok insan Akıncılar’ı bilmez. Bizim yakınımızda Rum köyleridir. Dolayısıyla bir sınır kapısı ekonomimize çok ciddi katkı sağlar.”