İngiltere’nin başkenti Londra’da yaklaşık 25 yıldan beridir turizme hizmet veren “Green Island Holidays” isimli turizm acentesi iflas etti. Şirketin iflası, çalışma yaptığı birçok otel ve turizm acentesini zorda bıraktı.

27 Ağustos günü İngiltere’de bulunan ATOL (Air Travel Organiser’s Licensing) Sigorta şirketine başvurarak işlerini daha fazla yürütemeyeceğini bildiren şirket yetkilileri, bugüne kadar Kuzey Kıbrıs’a tarifeli ve charter seferlerle İngiliz turist getiriyordu.

İstifasını isteyen Green Island Holidays’in ülkemizde bulunan birçok otel ve turizm acentesine borçlu olduğu öğrenildi. Green Island Holidays’in ülkemizdeki yerel acentesi olan Tursan Turizm yetkilisi ise Londra’daki acentenin burada borçlu olduğu otel ve acentelere ödeme yapılacağım ve hiçbir mağduriyet yaşanmayacağını ifade etti.

İngiltere’den eylül ve ekim aymda ülkemize gelecek bin kişilik turistin otel, acente ve transfer ücretleri için yaklaşık 400 bin; 400 bin de piyasaya borcu ile birlikte 800 bin Sterlinlik bir kayıp olduğu iddia ediliyor.

Ahmet Erişen ve Nalan Bora’nın ortağı olduğu Green İsland Holidays’in Londra'nın Marylebone bölgesinde 25 yıllık hizmet vermekte ve ülkemizi pazarlamaktaydı.

"Kimse mağdur olmayacak"

Green Island Holidays Turizm Acentesi’nin ülkemizdeki yerel acentesi konumundaki Tursan Turizm’in Direktörü Ali Necati Özkan, kendilerinin de büyük mağduriyet yaşadığım ancak hiç kimsenin mağdur olmaması için gerekenin yapıldığım ve bundan soma da yapılacağını ifade etti.

KIBRIS’a konuşan Özkan, acente olarak ülkedeki mükellefiyetlerini yerine getireceklerini ifade ederek, “Green Island Holidays Turizm Acentesi’nin ülkemizde kime borcu var ise onu ödeyeceğiz” dedi.

Özkan, Green Island Holidays Turizm Acentesi şirket yetkililerinin 26 Ağustos tarihinde İngiltere’deki sigorta şirketi olan ATOL’a başvurarak şirkete kayyum atanmasını istediğini söyledi.

Şirket yetkilileri ile en son 28 Ağustos’ta görüştüklerini ve kendilerine iflas ile ilgili bir bilgi vermediklerim anlatan Özkan, “Bir gün soma Londra’daki ATOL Sigorta şirketi bizi arayarak bilgilendirdi” dedi.

"Sigorta şirketi tüm yolcuların mağduriyetini gideriyor"

Green Island Holidays’in ülkemizdeki eylül ve ekim aylarındaki rezervasyonlarının tümünü iptal ettiklerini kaydeden Özkan, KKTC’ye gelecek olanlann tümünün ATOL’un sigorta garantisi altında olduğunu ifade ederek, “Gelecek olan turist isterse KKTC’ye gelir. Oteli iptal olduğu için parasını kendisi öder ve Londra’ya döndüğü zaman sigorta şirketinden parasını alır. Eğer istemezse yine sigorta şirketinden tatil parasını alır” dedi.

ATOL’un bütün turistlere ulaşıp gerekli bilgileri vermeye çalıştığını anlatan Özkan, eylül ve ekim aylarında gelecek olan turist sayısının ise yaklaşık bin kişi olduğunu belirtti. Özkan, ATOL’un ülkemize Green Island Holiday’den bilet kesip gelecek turistlere tatillerine gitmemeleri önerisinde bulunduğunu da kaydetti.

Eylül aymda Kıbrıs'ta konaklayanların mağdur olmaması için paralarım ödediklerini de ifade eden Özkan, bu yolcuların dönüşlerinin sorunsuz olarak yapıldığını da söyledi.

Green Island Holidays Turizm Acentesi’nin 12 yıldır kendileri ile çalıştığını ifade eden Özkan, “Biz KKTC’de mağduriyet yaşanmaması için üzerimize düşeni yaptık. İngiltere’den gelecek turistlerin de paralan ödendiği için bir mağduriyet olmayacak. Sadece ilk 1-2 gün gelenlerin haberi yoktu. Ancak, onların sorununu da çözdük” dedi.

Çağıner: 33 bin Sterlin alacağım var

Pia Bella Hotel Direktörü ve Genel Müdürü Ali Çağıner, Green Island Holidays Turizm Acentesi’nin kendilerine 33 bin Sterlin bir borcu olduğunu söyledi.

Kendilerine olan borcun gelip konaklamış ayrılan yolculardan kaynaklandığım anlatan Çağıner, mağduriyetin büyük olduğunu kaydetti. Borcun tahsil edilmesi için Green Island Holidays Turizm Acentesi ile buradaki yetkili acentesi olan Tursan’a dava açacağını belirten Çağmer, “Ancak, Tursan yetkilileri ile birlikte yarın bir görüşmem olacak. Mağduriyetimiz karşılanırsa biz de ona göre hareket edeceğiz” dedi.

Otçuoğlu: Otel ve acentelerimize 400 bin sterlin borç var

Green Island Hoüdays Turizm Acentesi’nin borçlu olduğu bir başka otel ise Altınkaya Resort Hotel. Otel Direktörü Ercan Otçuoğlu, turizm acentesinin ülkemizde otel ve acente sahiplerine yaklaşık 400 bin Sterlinlik bir borcu olduğunu söyledi.

Otçuoğlu, bunun yarımda eylül ve ekim aylarında Londra’dan gelen bin kişilik turistin otel ve transfer ücretleri ile bu rakamın 800 bin Sterlin’i bulacağını kaydetti.

Londra’dan gelecek olanların çoğunun İngiliz turistlerden oluşacağmı anlatan Otçuoğlu, “Şirket 27 Ağustos’ta iflasını verdi.

Gerek parasal, gerekse KKTC vizyonu için bir zedelenme olabilir. Olan ülkemize gelecek olan turiste oldu” dedi.