Toplantıda ilk sırada ele alınan “KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti arasında Sivil Havacılık İşbirliği (Değişiklik) Protokolü (Onay) Yasa Tasarısı”yla ilgili komite raporunu Komite Başkanı UBP Milletvekili İzlem Gürçağ okudu. Gürçağ, tasarının komitede oy birliğiyle kabul edildiğini kaydetti.

ÇAKICI: “NEYİN İŞLETMECİLİĞİ?”

Yasa tasarısı ile ilgili ilk konuşmayı yapan TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, hava meydanları işletmeciliğiyle ilgili maddenin kendisine ilginç geldiğini dile getirerek, bu konuyla ilgili daha açıklayıcı bilgi verilmesini istedi.

İşletmecilikle ilgili maddenin ne olduğunun açıklaması talebinde bulunan Çakıcı, “Neyin işletmeciliğidir, anlayamadım. Bu bir işletme devriyse ona göre davranalım” dedi.

TAÇOY: “EĞİTİM HEDEFLENFİYOR”

DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy, geçmiş hükümet döneminde Türkiye Sivil Havacılık ile bir anlaşma imzalandığını söyleyerek, Türkiye’den ülkeye çağrılacak uzmanlar tarafından eğitim verilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Sivil havacılık personeli alınması halinde Türkiye’de sertifika da alacağı bir eğitimden geçirilmeleri gerektiğine dikkat çeken Taçoy, anlaşmanın, eğitimin önünün açılması, sivil havacılık sektörünün gelişmesi ve önünün açılması yönünde önemli olduğunu belirtti.

SANER: “CİDDİ BİR HİZMET”

UBP Milletvekili Ersan Saner, havacılıkla ilgili imzalanan anlaşmanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, Türkiye Sivil Havacılık tarafından kontrol yapılmasının endişelenecek bir konu değil tamamen ciddi bir hizmet olduğunu kaydetti.

Saner ayrıca, bu yasanın doğru bir yasa olduğunu da sözlerine ekledi.

ÇAVUŞOĞLU: “ÜLKE ADINA PRESTİJ”

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, KKTC’nin üniversiteler ülkesi olduğunu belirterek sivil havacılık eğitimlerinin daha kapsamlı olabileceğini, protokolün buna da katkı yapacağını söyledi.

Uçuş okullarının dünya standartlarında bir zeminin oluşturulup dünyadaki standartlara uygun olmasının ülke adına bir prestij olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, katkısı olan herkese teşekkür etti.

SOYER: “ÜLKEDE HER ŞEY KEYFİ”

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, protokolün çok olumlu olduğunu fakat ülkede her şeyin keyfi şekilde sürdüğünü belirterek bu durumu eleştirdi.

Suriyeli öğrenciler için üniversite açılması konusunu da basında okuduğunu söyleyen Soyer, yapılanların kural çerçevesinde yapılması ve denetlenebilecek olması gerektiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından yapılan açık oylamada tasarı 39 kabul oyuyla ve oy birliğiyle kabul edildi. 11 milletvekili ise oylama sırasında Meclis’te bulunmuyordu.