Tuğçe Ülkü Aydın

Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde “2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı” görüşmeleri sürüyor.

Komitede bugün, 17 milyon 200 bin TL olan Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Bütçesi ele alınarak, oy birliğiyle kabul edildi.

TATAR

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesi konusunda konuşan UBP Milletvekili ve Komite Başkanı Ersin Tatar, yaptıkları yurt dışı etkinliklerle, KKTC’nin hem temsil edilmesi, hem de doğal afetler gibi durumlarda Sivil Savunma’nın önemine değindi.

Sivil Savunma’nın daha da güçlendirilip, imkanlarının arttırılması temennilerini dile getiren Tatar, kurumun disiplinli çalışmalarıyla yaptığı etkinliklerin önemine işaret etti.

Tatar, bütçenin hayırlara vesile olmasını diledi.

ÖZGÜR

Komite Başkan Vekili ve CTP Milletvekili Birikim Özgür, Sivil Savunma’nın sunduğu ve sunacağı hizmetlere teşekkür ederek, bütçenin TC’nin hibeleri ile oluşan bir bütçe olduğunu anımsattı.

Sivil Savunma’nın ülkede önemli bir fonksiyonu olduğunu, bu fonksiyonun başarılı bir şekilde yürütüldüğünü belirten Özgür, 15 Kasım’da Radyo Vatan’ın miting düzenlemesini eleştirerek, Sivil Savunma Radyosu’nun yayıncılık anlayışındaki karar mekanizmasının nasıl işlediğini öğrenmek istediğini kaydetti.

Sivil Savunma’nın halkın ihtiyacı olan hizmetlerin daha fazla verebilmesi temennisinde bulunan Özgür, bütçenin yeterli olup olmadığını sordu.

ARABACIOĞLU

DP Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da radyo yayınları konusuna değinerek, 15 Kasım’da yapılan yayının devletçilik politikasıyla ilgili olduğunu, bunun da çok doğal olduğunu söyledi.

Arabacıoğlu, Sivil Savuna Teşkilat Başkanlığı’nın uluslararası etkinliklere yaptığı katkıların da önemine işaret etti.

HAMZAOĞULLARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Ziyamet köyünden bir çocuğun teşkilatın açtığı sınavlarda birinci gelmesine rağmen iş başı yaptırılmadığını savunarak, bu durumu eleştirdi.

Sivil savunmanın bölge okullarına ufak ufak katkıları olduğunu söyleyen Hamzaoğulları, bu katkıları ufak ufak yapmak yerine, her yıl topluca bir okula yapılması şeklinde düzenlemenin daha faydalı olacağına inanç belirtti.

BAKIRCI

UBP Milletvekili Hamit Bakırcı da, Sivil Savunmanın önemine işaret ederek, doğal afetler ve iç huzurun sağlanması, TC ile ortak etkinliklerin düzenlenmesi konusunda Sivil Savunma’nın önemli görevleri bulunduğunu söyledi.

Ülke adına yapılan katkıların, muhtemelen bütçeden kaynaklanan durum nedeniyle yeterli olmadığını söyleyen Bakırcı, bütçenin arttırılarak bu durumun yeniden gözden geçirilmesini istedi.

GÜRTEKİN

Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Koordinatörü Ali Gürtekin de, sivil savunmanın 4 tane radyosu olduğunu ve 3’ünün aktif çalıştığını anlattı.

Radyo yayınlarının da tüm elektik sistemi ve diğer teknik ekipmanların devre dışı kalması ve doğal afetler düşünülerek, araç içine konuşlandırılmış durumda olduğunu anlatan Gürtekin, radyoların bir şube müdürlüğü tarafından idare edildiğini kaydetti.

Gürtekin, 15 Kasım’daki mitingin, Sivil Savunma tarafından düzenlenmediğine işaret ederek, miting konusunda Milli Günleri Kutlama Komitesi ile birlikte çalışıldığını söyledi.

Radyo yayınlarında KKTC’nin varlığı ve bütünlüğünün esas alındığını ifade eden Gürtekin, yeni bütçe yılı içinde standardizasyon ve eğitim konularına öncelik verileceğini anlattı.

Bu yıl için planlanan çalışmalar hakkında bilgi veren Gürtekin, yardımlar konusunda yapılan tekliflerin değerlendirilebileceğini ifade etti.

Gürtekin, KKTC’nin şartlarının değiştiğini, Sivil Savunma’nın da imkanlarının arttığını belirterek, çalışmalarını bu yönde çeşitli kurumlarla işbirliği içinde sürdürdüklerini belirtti.

Konuşmaların ardından Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı bütçesi oylanarak kabul edildi. Ardından Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) bütçesine geçildi.