Bazı sivil toplum örgütleri, Türkiye Cumhuriyeti ve bölgede uygulandığını iddia ettiği “gerici politikalara” karşı farklı eylem biçimleriyle mücadeleyi genişleteceğini bildirdi.

Açıklama; YKP, BKP, DKB, KTÖS, Dayanışma, Doğu Güney Doğu Kültür Derneği, FEMA, BARAKA, Bağımsızlık Yolu, BORAN, Pir Sultan Kültür Derneği, KUİR Kıbrıs Derneği, Lefkoşa Emekçi İnisiyatifi, DAÜ Öğrenci Mücadele Dayanışması, YDÜ Dem-Genç imzasıyla yayımlandı.

Açıklamada, Türkiye’deki AKP hükümeti ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan eleştirildi, ayrıca Türkiye ve KKTC hükümetine de eleştiriler yöneltildi.

Örgütler, Türkiye’de siyasiler, aydınlar, gazeteciler, yazarların tutuklanmasını, öğretmen, akademisyenlerin işlerinden açığa alınmasını, son olarak muhalefet partilerine yönelip HDP Başkanı ve milletvekillerini tutuklanmasını ve bunu eleştiren CHP’ye de suç duyurusunda bulunulmasını eleştirdi.

KKTC’de de bunlara yönelik yapılacak protesto eyleminin engellenmeye çalışıldığını savunan örgütler, polis örgütünü eleştirdi ve “15 Temmuz darbe girişimini protesto etmek için Türkiye Elçiliği’nden talimatla toplananlara ses çıkarmamakla” suçladı.

Ancak Türkiye’deki başka uygulamaların protesto edilmesine izin verilmediğini hatta engellenmeye çalışıldığını savunan örgütler, açıklamada şu ifadelere de yer verdi:

“Bilinmelidir ki, demokrasiyi insan haklarına saygıyı, özgürlüğü ve barışı savunmak insan olmanın gereğidir. Baskılar bizi yıldıramaz, suça asla ortak olmayacağız. Halkların kardeşliğine inanan bizlerin kitlesel mücadelesi yükselerek sürecektir. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde daha da geniş bir katılımla bir araya gelip, TC’de ve bölgemizde uygulanan faşist, gerici politikalara karşı farklı eylem biçimlerini ele alarak mücadeleyi genişleteceğiz.”