Kandaz: “13. maaşı halkın cebinden çıkarmaya çalışıyorlar. Yapılacak olan zam bizi daha kötü etkileyecek”

Beytan: “Şoför okulları olarak tüm sektör zor durumdadır. Zammın yapılması daha da zora gitmemiz demektir”

Tilki: “Haberimiz bile olmadan yapılan bir zamdır. Hükümet 13. maaşı memura versin, ondan sonra da zam yapsın. Yapılan zam kesinlikle uygun bir zam değildir”

Alsancak: “Her yıl aşağı yukarı bu durumu yaşıyoruz. Bunun önüne geçmek için de herhangi bir gücümüz ve birlikteliğimiz maalesef yoktur. Birlik olmadığımız sürece bizi idare edenler böyle tokatlayıp gidecektir”

Okay: “Vatandaş ehliyeti 2 bin TL’ye alırsa bu defa 2 bin 400 TL’ye almış olacak. Ne yazık ki insanlarımız ses çıkarmıyor. Bu iş insanların belini biraz kıracak”

Özge KİZİR

Bakanlar Kurulu, “Gelirler Bütçesi’nde yer alan harçların günümüz koşullarına göre yeniden düzenlenmesi” adı altında devletin gelir elde ettiği tüm harçlara ortalama yüzde 6.75 zam yaptı. Özel motorlu araçlar, yeni ithal edilen ve geçici kaydı yapılan araçlar hariç uygulanacak harçlarda da yeni ücret düzenlemesine gidildi. Buna göre benzinle çalışan araçlar da 0.01 kuruş ile 0.08 kuruş arasında zamlanırken, sürüş ehliyetleri de yapılan bu yeni düzenlemeden nasibini aldı. Buna göre sürüş ehliyetleri 13,5 TL ile 45 TL arasında zamlandı. İki yıllık ehliyet 223 TL’ye, üç yıllık ehliyet 302 TL’ye ve beş yıllık ehliyetler 457 TL’ye çıkarıldı. Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmede bulunan şoför okulları ve Şoför Okulları Birliği Denetleme Kurulu Başkanı Hasan Okay yapılacak olan zammın vatandaşlara olumsuz yansıyacağını ifade ettiler.

Kandaz: “Zam hem şoför okullarını, hem de halkı etkileyecektir”

Kandaz Şoför Okulu Sahibi Kemal Kandaz, “Yapılacak olan zam hem şoför okullarını, hem de halkı etkileyecektir. Yapılacak olan zam kesinlikle uygun bir zam değildir. Zaten Rum tarafında hem ehliyetlerin süresi yok hem de çok az bir parayla alınıyor. Bu durum da tabiî ki şoför okullarına yansıyor. Daha az bir parayla bu gerçekleşiyor. Fakat hükümet bir yıl içerisinde 13. maaşı halkın cebinden çıkarmaya çalışıyor. Yapılacak olan zam bizi daha kötü etkileyecek. Bununlar beraber bizden bir sürü çalıştırma ruhsatı almak için liste geldi. Şu anda bu şartlar altında çalıştırma almamız da çok zordur” dedi.

Beytan: “Şoför okulları olarak tüm sektör zor durumdadır”

Ergüneş Şoför Okulu sahibi Şerriye Beytan, yapılacak olan zammın dengesiz bir durum yarattığına dikkat çekti. Beytan, “Yapılan zam rakamını büyük bir rakam olarak değerlendiriyorum. Çünkü bu işlerde fazla bir gelir yoktur. Devlet bizden daha fazla harç alıyor. Bizim işlediğimiz rakamlara göre 800 TL civarında devlet, 500 TL civarında da biz alıyoruz. Eğitmen veya araba masraflarıyla çok yüksek rakamlara çıkıyor. Dengesiz bir durum vardır. Hatta işlerimiz düşüktür ve bunu yapmakla daha zor duruma düşüyoruz. Şoför okulları olarak tüm sektör zor durumdadır. Zammın yapılması daha da zora gitmemiz demektir. Daha da kötüye gidilecek bir durumdur. Dükkân kiralarımızı dahi ödeyemez durumdayız” ifadesini kullandı.

Tilki: “Vatandaşa para gözüyle bakarak hareket etmeye çalışıyor”

Emirzade Tilki Şoför Okulu sahibi Emirzade Tilki ise tepkisini şöyle dile getirdi:

“Haberimiz bile olmadan yapılan bir zamdır. Hükümet 13. maaşı memura versin, ondan sonra da zam yapsın. Yapılan zam kesinlikle uygun bir zam değildir. Gerçekten devlet eğitimin kalitesini artırmak için çaba sarf edeceğine fiyatları düşürsün. Daha çok vatandaşa para gözüyle bakarak hareket etmeye çalışıyor. Bir devlete giden masraf 1200 TL’yi buluyor. Devlet oturduğu yerde kazanıyor, fakat vaktinde genelleme hiçbir şey yapmaya çalışmıyor. İşlerimiz bu aralık da kötüdür ve uygulanacak olan zam bu durumu daha kötü etkileyecektir. Güney kesime bakıldığında devlete giden masraflar çok düşüktür. Ücret olarak 85 Euro’dur. Burada ise devlete giden masraflar 1200 TL’dir. Yan yana bir komşuyuz, fakat aradaki farklar çok fazladır.

“Söylesem ne yazar söylemesem ne yazar”

Bu işe siyasi bakıldığı sürece ne kazalar duracak, ne de trafik düzelecek. Fiyatların artmasından dolayı değil, gerçekten bu konularda devlet vatandaşa para gözüyle baktığı sürece kazalarımız devam edecek. Siyasiler hep kendi ceplerini düşünür. Bununla beraber bakanlıkla bir görüşmem oldu. Bazı şeyleri yerine getirmemizi istediler. Ben de ‘devlet olarak siz bize ne yapmaya çalıştınız?’ diye sordum. Örneğin Ulaştırma’ya bağlandık. Peki, Ulaştırma bugüne kadar bize ne yaptı? Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu çıkıp da sınav yerinin nerede olduğunu veya çocuklar sınava nerede giriyor, levhalarla donatalım, en iyi hizmeti yapalım diye çalışma yapması gerekiyor. Onun için zam ile ilgili bir şey söylesem ne yazar, söylemesem ne yazar!”

Alsancak: “Masraflarımız çok fazla…”

Süren Şoför Okulu Sahibi Mustafa Alsancak ise şunları söyledi: “Yapılacak zammı artık her sene alışkanlık haline getirdiler. Yılbaşı öncesinden beklenti içerisine girmeye başladık. Şimdi yaptıkları bir uygulama değildir. Her yıl aşağı yukarı bu durumu yaşıyoruz. Bunun önüne geçmek için de herhangi bir gücümüz ve birlikteliğimiz maalesef yoktur. Birlik olmadığımız sürece bizi idare edenler böyle tokatlayıp gidecektir. Maliyetlerimiz Rum tarafına göre hayli yüksektir. 1000 TL civarında harç ödemek zorunda kalıyoruz. Vatandaş zaten zor durumdadır. İşlerimiz her işte olduğu gibi zordur. Arabaların sigortaları, ruhsatları ve her yıl muayenelerini toparlayacak olursak, işimiz Allah’’a kaldı diyelim. Masraflar hayli çok ve iç açıcı bir durum değildir.” 

Okay: “Bu iş insanların belini biraz kıracak”

Şoför Okulları Birliği Denetleme Kurulu Başkanı Hasan Okay da, her sene hükümet ve Maliye’nin zam yaptığını ifade etti. Okay, “Veraset vergileri, pasaport ve özel motorlu araçlara hepsine zam geldi. Fakat bu durum her sene yaptıkları bir olaydı. Her sene hükümet ve maliye bunlara artış yapıyor. İnsanlar itiraz etmiyor. Herkes hayatından memnun, başka bir şey olacağı yoktur. Bu durum vatandaşa olumsuz olarak yansıyacaktır. Vatandaş ehliyeti 2 bin TL’ye alırsa, bu defa 2 bin 400 TL’ye almış olacak. Ne yazık ki insanlarımız ses çıkarmıyor. Bu iş insanların belini biraz kıracak ” şeklinde konuştu.