Melin Dobran

Yukarı Taşkent Muhtarı Durmuş Aşandır, köylerinde birçok sorun olduğunu söyledi. Köyü daha güzel bir hale getirmek için elinden geleni yaptığını belirten Aşandır, köylülerin rahat yaşaması için çabaladığını ifade etti. Taşkent’teki piknik alanının Orman Dairesi’ne ait olduğunu belirten muhtar, alanın belediyeye ait olmamasından dolayı, belediyenin bakım yapmadığını söyledi. Daha temiz ve daha güzel bir piknik alanı yapmak adına yaklaşık 3 yıl önce alanın muhtarlığa verilmesini istediğini belirten Aşandır, ilgili kurumlardan yanıt alamadığını dile getirdi. 

“Yol yol olmaktan çıktı”

Taşkent-Güngör arasındaki yolun yıllardan beridir derin çukurlarla dolu olduğunu belirten muhtar, defalarca Karayolları Dairesi’ne gittiğini ve bu yol için hiçbir çalışmanın yapılmadığını söyledi. Söz konusu yolda keskin virajların olduğunu dile getiren Aşandır, yol kenarında bariyer olması gerektiğini vurguladı. 

Muhtar Durmuş Aşandır, “Bu yol, yol olmaktan çıktı. Yolun her yeri çukurlarla doludur. Bu yolu kullananların araçları hasar gördü. Orada keskin virajlar var ve yol oldukça dardır. Tehlikeli olmasına rağmen bariyer de yok. O yolda bir köprü var ve 1975 yılından beridir o köprüye dokunulmadı. O zaman Kıbrıs Türk Federe Devleti idik. Yani o kadar eski bir köprüdür. Bir an önce tamir edilmelidir. Köprünün altındaki topraklar kaydı ve altı boşalmıştı. Oraya iri taşlar konuldu. Bu çözüm değil. 4 yıl önce Karayolları Dairesi’ne durumu bildirdim. O dönemin müdürü, ‘merak etme bütçeye koyalım yaptıralım, halledeceğiz’ demişti. Sözde kaldı. İcraat yok” ifadelerini kullandı.

“Turistlere rezil oluyoruz”

Aşandır, bölgede bir kilise olduğunu ve kilisenin bakımsızlıktan dolayı harabeye döndüğünü söyledi. İlgili kurumların tarihi yapılara duyarsız kalmasından dolayı üzüntü duyduğunu dile getiren Aşandır, şunları kaydetti, “Kilise tamamen elden geçirilmelidir. Utanarak söylüyorum, kilise yıllarca mandıra olarak kullanıldı.

İçerisinde hayvan pislikleri mevcuttur. Halkın kullanımına açılmalıdır. Turistler buraya çok geliyor. Onlara rezil oluyoruz. Bu durum bizi çok üzüyor. Bu kilise için turistik demeye utanıyorum. Bu görüntüler bize yakışmıyor. Kilisenin içinde içki şişeleri ve boş av tüfeği fişekleri de var. Bu kadar güzel ve etkileyici bir yapıya yazık ediyorlar. İçindeki motifler ve duvarlar çalındı. Köylünün tepkisi üzerine sahibi hayvanları oradan çıkardı. Kilisenin temizlenmeye ve tadilata ihtiyacı vardır.”