Evrim Kamalı

Geçtiğimiz yıl 24 Temmuz’da meydana gelen Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası’na ait para nakil aracının soyulması olayına ilişkin mahkeme sürecinde artık sona gelindi.

Mahkeme Başkanı Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay’dan oluşan ağır ceza heyetinin baktığı davada, iddia makamı adına Savcı Aliye Özçınar, savunma adına ise avukat Menteş Aziz hazır bulundu. Dünkü duruşmada iddia makamının sonuncu tanığı olarak 54.tanık Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Müdürü olarak görev yapan Ali Adalırer, Rıfat Fırat ile Müslüm Fırat telefonla görüştüğünü, o esnada telefonu alıp kendisinin de Rıfat Fırat ile konuştuğunu söyledi. Mahmut Fırat, 30 Temmuz’da ifade verdiğini çok az görüştüğünü söylediğini ancak 21 ve 36 kez telefonla görüştüğünü tespit ettiklerini ifade etti.

Adalırer, Mahmut Fırat’ı Girne Turizm Limanı’nda çıkış yapmaya çalışırken yakalandığını ve cep telefonunu emare olarak aldıklarını kaydederek, bu telefonları mahkemeye emare olarak sundu.

Adalıer’in ardından Müffettiş Muavini Feyyaz İneci tanık kürsüsüne çıktı. İneci, soygun ile ilgili emareleri, sanıkların DNA ve kan örneklerini Türkiye-Ankara’daki devlet laboratuarına götürdüğünü belirtti ve analiz sonuçlarını mahkemeye sundu.

Savcılığın davasını tamamlamasının ardından savunma ilk tanık olarak mahkemeye sanık Bilay Çetereisi’ni tanık kürsüsüne çıkarak yeminli ifade verdirdi. Bilay Çetereisi soygun günü saat 08.30’da uyandığını, abisi Mustafa Çetereisi, babası Hasan Çetereisi ve annesi Havva Çetereisi’ni uyandırdığını ancak annesinin ameliyat olduğu için kalkmadığını ifade etti. Sanık, babası, abisi ile kahvaltı yaptığını saat 11.00’a kadar evde olduğunu, 09.30 ile 11.00 saatleri arasında annesini görmeye Hasan Yakışan, Gökhan ve Mehmet Çetereisi’nin geldiğini, onlara kahve yaptığını söyledi. Sanık, soygun ile ilgili gönüllü ifade vermediğini de öne sürdü.

Savcı Aliye Özçınar, sanığın ifadesi üzerine evde olduğuna dair gösterdiği tanıklardan daha önce bahsedilmediğini, tanıklardan birinin sanığın babasının yakın arkadaşı, diğer ikisinin de akrabası olduğunu ifade ederek, sanığın yalan söylediğini dile getirdi.

Bilay Çetereisi’nin ardından tanık kürsüsüne Hasan Yakışan çıktı. Yakışan 08.30 sıralarında evde olduğunu, eşi ile kahvaltı yaptığını daha sonra çıkarak Yeşilyurt’taki spor kulübüne gidip kahve içtiğini ardından Güneş Köye giderek sanığın annesini ziyaret ettiğini, sanığın kendisine kahve yaptığını söyledi.

Savcı Aliye Özçınar, tanığın doğruları söylemediğini, şuana kadar Hasan Yakışan ismini kimseden duymadığını, sanığın ve sanığın anne ile babasının ifadelerinde böyle bir şahsın evlerine geldiğine dair beyan vermediğini ve son anda bu tanığın ortaya çıktığını söyledi.

Yakışan’ın ardından işkence gördüğünü iddia eden Mahmut Fırat’ın eşi Meryem Fırat’ı tanık olarak dinletmek isteyen sanık avukatının bu talebi üzerine dava Meryem Fırat’ın tanık olarak dinlenmesi ve tarafların hitaplarını yapması amacı ile 9 Nisan 2015 tarihine ertelendi.